Att köpa en annan människas framtida liv

”Vår barnficka har rymt.” inleder Katrin Zytomierska sitt inlägg som syftar till att smutskasta en viss Monika Rejczak’s namn, så att alla som söker på den före detta barnflickans namn ska få veta vilket hemsk människa hon är. Men den enda känsla som är kvar hos mig efter inlägget är, fy tusan vilken hemsk människosyn, Zytomierska.

När någon rymmer, så rymmer personen sannolikt för att den upplever sig begränsad och instängd. Som Zytomierska skriver så har polacker svårt att komma till USA, människor från olika länder anses ha mer eller mindre rättigheter att röra sig fritt mellan länder – och polacker anses ha mindre rättigheter. Så när Rejczak väl gavs möjligheten till ett annat liv bland släkten i USA när familjen tog med henne dit, så tog hon den.

Vad var alternativet?

Jo, att som importerad arbetskraft passa upp på en rik familjs barn, i det rika landet Sverige. Att foga sig under de villkor som den familjen sätter upp. Har du tur får du glass, H&M-kläder och någon resa i extra bonus om du gör ett bra arbete, vilket tycks ha varit fallet här. Till och med ett nästan utlovat städjobb och någonstans att bo i framtiden. 

Bonusar för väl utfört arbete är vanliga i många arbeten. Men Zytomierska betraktade dessa bonusar som att hon köpte Rejczak även i framtiden. Som att hon köpte Rejczak’s framtidsdrömmar och framtidsval. För det ansåg hon sig ha rätt till – Rejczak hade det ju mindre bemedlat ställt och var beroende av Zytomierska’s välvillighet. Och med facit i hand menar Zytomierska att hon borde ha tyglat Rejczak mer och behandlat henne hårdare. Gjort henne mer beroende av henne.

Zytomierska’s historia är inte annat än en lektion i hur den så hårt förnekade svenska kolonialhistorien har utvecklats till dessa kvarvarande mönster vi har i Sverige idag. Hur rika kvinnor och män i Sverige köper människor, i dessa fall unga kvinnor, från andra länder till en billigare penning och förväntar sig saker som ingen normalt funtad arbetsgivare kan förvänta sig. Den avgörande skillnaden från slaveri-tiden är att dessa rika kvinnor och män ger dem större rörelsefrihet, lite lön och allmosor, men i grund och botten så är friheten och framtiden villkorad arbetsgivarens eventuella (och uppenbarligen nyckfulla) välvilja. Den som inte uppvisar tacksamhet för den rikas barmhärtighet ska straffas.

Nej det är inte Monika Rejczak’s namn som smutsas ned här. Det är namnet Zytomierska som återigen smutsas ned, ihopkopplat med en obehaglig människosyn. Zytomierska har sagt sig skämmas över sitt polska påbrå, det är beklagligt. Hon borde skämmas över hur hon uttalar sig om och behandlar andra människor. Och det är knappast första gången, Zytomierska har en historia av rasistiska, klassföraktande, heterosexistiska och homofoba uttalanden. Själv skulle jag inte ha stått ut en enda dag hos en sådan arbetsgivare.

 
Läs även andra bloggare om , , , , ,

34 tankar på “Att köpa en annan människas framtida liv

  1. Pingback: Kan man äga en annan människa? | Intersektionell Solidaritet – Där det finns makt finns det motstånd

  2. Det är vidrigt att hon tror att hon kan äga barnflickan bara för att hon givit henne en massa presenter. Barnflickan har inte som plikt att stanna kvar och vara evigt tacksam för det. .

  3. och varifrån har du fått all information under vilka förhållanden Monika har jobbat hos Katrin?
    Är det dina egna slutsatser så försök vara objektiv istället.
    Många polaker söker just stödjobb i många europiska länder (oftast p.g.a. språk svårigheter) och ingen klagar. De tjänar mer i månadet på stödjobb i Sverige eller någonannanstans än vad de tjänar i Polen på ett halvt år (om de har jobb). Det vad Monika gjorde är kriminellt (att stanna i ett land utan tillstånd och bryta mot det överenskommelse man skrivit under vid ansökan om visumet. Håll dig till fakta istället för dra dina egna slutsatser so barasera bara på dina tankar och tycke.

    • Informationen har jag (dessvärre) fått från Katrin Zytomiarskas egen blogg.

      Din slutsats ”att ingen polack klagar” över att bara få städjobb är väl en aning naiv slutsats. Och människor brukar inte klaga hos personer som ser ned på dem. Men dyker det upp en bättre möjlighet i livet, som Monika Rejczak tycks ha bedömt det, så är det heller inte så konstigt att en tar den möjligheten. Desto mindre du har att förlora, desto större chans att du tar den. Uppenbarligen var det tillräckligt lockande för att ta risken och eventuellt leva papperslös i USA. I don’t blame her.

      Och Katrin har ju å sin sida gjort sig åtalbar för både förtal och mordhot. Men det var kanske inte Katrins agerande du ville diskutera.

  4. så jävla bra skrivet veronica! så jävla bra att detta uppmärksammas! det är skrämmande att en person som katrin med sin uppenbart narcissistiska självbild kan ta en sådan stor plats i det offentliga rummet som hon nu gör. att hon ges det utrymmet. skrämmande och djupt djupt tragiskt! önskar det fanns något sätt att skydda denna monika från katrins hungriga käftar.

  5. Skitbra skrivet!
    För 28 år sedan stack jag också. Var au pairen som behandlades som en ägodel, en tingest bland andra hushållsattiraljer. Som så många, många andra med mig. Då och idag. Frun gav mig en tandborste att skura fogarna i det kakelbeklädda badrummet. En dag i veckan och inte för att det behövdes, utan för att hon njöt av makten att beordra sin pryl, mig, till vad som föll henne in. Man rymmer inte för att man har det så j-a bra, man drar när gränsen är nådd.

    /Marita

      • Helt sant, trots underbetald au pair i England, var jag ändå en lyxlirare från Solsidan. Som Ellinor Platzer skriver om au pair i Sverige http://kjonn.maktutredningen.no/aktuelt/728 :
        ”Även om många unga svenska au pairer i olika länder säkerligen utnyttjas av sina värdfamiljer har de ändå något att återvända till efter anställningens upphörande. Deras syfte med att åka utomlands på det här sättet kan knappast vara att tjäna pengar eller att fly från en hopplös situation i hemlandet. Det är snarare lusten att upptäcka ett nytt land och viljan att öka språkkunskaperna som är drivkrafterna. Många som kommer till Sverige på liknande sätt kan däremot anses befinna sig under ett strukturellt tvång – det är situationen i hemlandet som tvingar dem att bege sig till andra länder för att tjäna pengar och för att eventuellt stanna kvar där. Ett ”kulturell utbyte” kan säkert ske om det är fråga om jämlika parter från olika kulturer som möts – men knappast under de förhållanden som för närvarande karakteriserar den svenska au pair-verksamheten. ”
        /Marita

  6. Svar till:
    Elisabeth den 10 december, 2011 kl. 19:54 skrev:
    ”och varifrån har du fått all information under vilka förhållanden Monika har jobbat hos Katrin?” Många polaker söker just stödjobb” (förmodat städjobb)
    ” Det vad Monika gjorde är kriminellt”
    Elisabeth jag har läst och vänt på alla ord som du skrev. Men jag sitter fortfarande och undrar över.. Vad är det du egentligen vill ha sagt?

    • Ja detsamma för min del.
      Sen fattar jag inte varför någon är förvånad över att Katrin är så j-vla elak när det är just det det kvinnliga släktet allt som oftast är mot varandra.
      Bitchiga och elaka.
      Katrin hängs ofta ut av andra kvinnor som någon slags ikon för den elaka kvinnan.
      Jag håller inte med, jag skulle lätt kunna pytsa in 20 st minst lika bitchiga kvinnor som Katrin eller värre i leken, utan problem.

      Mrs G

      • Jag råkar på väldigt många ”bitchiga” män också. De betraktas dock inte som ”bitchiga” på samma sätt eftersom de är män. Hennes f.d. man Schulman t.ex. Eller snubbarna som försöker få sina kommentarer publicerade på denna blogg, tex att jag ”borde få nåt uppstoppat i fittan”, ”fått för lite kuk” etc. Antifeminister (män) som mordhotar feminister på sina bloggar. Med mera.

  7. För att inte glömma när hon uttalade sig om Marie Plosjö och våldtäktanklagelserna mot Bingo Rimér.

    Okej att hon ville försvara sin pojkvän. Det är förståeligt. Men sakerna hon sa om Plosjö… som skulle ”rentvå” Bingo. Mår illa när jag tänker på det.

  8. Pingback: Att hänga ut sina livegna f’låt anställda på nätet | Forskarfeministen

  9. Pingback: Katrin Zytomierska, pigavdrag och klassförakt | Svensson

  10. En sorglig historia på det hela taget. Sorgligt att vara så avstängd som KZ verkar vara, så helt i avsaknad av medkänsla. Hon verkar inte heller alls förstå hur kall och okänslig hon plötsligt framstår för alla sina fans. Jag vet absolut inget om hur hon är som mamma, men man får inga bra vibbar om det heller.

  11. Pingback: Anmärkningsvärt 14 december | Being Micke Kazarnowicz

  12. Pingback: Veckans måsteläsning

Lämna en kommentar