Barn till föräldrar som inte vill bo ihop kan inte jämföras med barn till de som vill bo ihop

Det har kommit ännu en studie om att barn till separerade föräldrar mår en aning sämre än de som bor i kärnfamiljer, nu inom ramen för Elvis-projektet. Den provocerar mig så som den framställs i medierna.

Låt mig först säga att det är hemskt viktigt med studier om hur barn mår och har det, och en eloge till att forskningsprojektet intervjuar barnen också och får deras röster. Det som provocerar mig är egentligen inte de resultat som kommit fram – som en frågar för en svar. Det som prvocerar mig är att den är kärnfamiljsnormativ samt på det sätt delar av resultaten verkar ha analyseras och behandlas.

Forskningsgruppen konstaterar att barn som bor växelvis med sina föräldrar mår en aning sämre än de som bor i kärnfamilj. Barn som bor växelvis med föräldrar som inte vill bo ihop jämförs med barn som bor med kärnfamilj där föräldrarna vill bo ihop. Det är en något märklig jämförelse, även om den så klart kan göras med det förväntade resultatet att kärnfamiljen framstår som det bästa.

De barn som bor växelvis borde rimligtvis jämföras med de barn som bor med föräldrar som egentligen inte vill bo ihop och med de konflikter det vanligtvis innebär – det är den situationen som skulle ha varit alternativet för just denna grupp barn. Som resultatet framställs nu så blir det moraliserande i sin framtoning att föräldrar som inte vill bo ihop borde fortsätta att göra det ändå för barnens skull. Men var är studierna om barn som växt upp med sammanboende föräldrar som lever i olyckliga relationer fyllda av mer eller mindre öppna konflikter och relationsproblem? Det viktiga för barnen är att få kärlek, trygghet, kontinuitet och ha tillgång till de föräldrar som de har byggt upp en anknytning till*, och att inte bli indragna i och leva med föräldrars konflikter.

* För en del barn innebär det en känd förälder (ofta med andra vuxna som stöd i den vardagliga omsorgen), och för barn i stjärnfamiljer kan det innebära flera föräldrar. Studien ovan tycks dock enbart fokusera på den biologiska kärnfamiljen som norm, och som andra familje- och boendeformer jämförs med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s