Antifeministiska myter

Personer som ägnar sitt politiska engagemang till att protestera mot feminism har några återkommande käpphästar som de har hört ryktas om. Här bjuder jag på lite fakta om några av dessa:

”Gudrun Schyman och andra feminister vill införa mansskatt!”

Begreppet ”mansskatt” etablerades av en journalist och det spred sig snabbt, men vad handlade förslaget om egentligen? Lyder som följer:

…att regeringen återkommer med ett förslag till handlingsprogram för hur staten skall ta sitt finansiella ansvar för kvinnojourernas arbete med konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor.

Läs hela motionen om ”mansskatt”.

”Feminister anser att män är djur!”

I samband med dokumentären Könskriget (som blev fällt i granskningsnämnden för bristande saklighet) spreds ett klipp där en tidigare ROKS-ordförande säger ”män är djur”, med anledning av att en recension av SCUM manifesto diskuterades. Citatet rycktes ur sitt sammanhang och har spridits som ett bevis på att feminister skulle anse att män är djur. Huruvida feminister anser att män är djur eller ej är ett outforskat område.

Men å andra sidan får det anses vara vedertagen kunskap att män är djur, nämligen däggdjur. Precis som övriga grupper inom människoarten.

”Jaha, så nu är män talibaner också!”

Som ett argument mot att kalla sig för feminist hävdas ibland att feminismen har smutskastats av uttryck som att män skulle vara talibaner. Det så kallade Talibantalet härstammar från ett tal Gudrun Schyman höll år 2002. Få verkar dock kunna redogöra för vad Schyman egentligen sa i det där talet, så här kommer det:

Kravet på förändringar och förbättringar finns alltså på många områden. Men just nu tänker jag uppehålla mig en stund vid det krav på förändring som växer ur det mest universella förtrycket av dem alla. Det förtryck som går djupare in i kropp och identitet än något annat; det som är äldre än klassamhället och som bestått över klassamhällenas konvulsioner, det förtryck som format och präglat varje klassamhälle och anpassat det till sina villkor: kvinnoförtrycket.

Det tar sig många uttryck. Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.

”F! har en kampsång som heter ”Jag hatar dig du jävla man!” ”

F! har ingen kampsång och har aldrig haft det. På nätet sprids ett klipp från en grupp, Radical Cheerleaders, som brukar hävdas är ett bevis på att feminister hatar män, rent generellt. Men sången skrevs efter att en vän till en i gruppen blivit våldtagen två gånger samma kväll, den andra gången när hon bad en man om hjälp efter att vara illa tilltygad efter att precis ha blivit våldtagen. Sången handlar om hur tjejen i gruppen kände för våldtäktsmännen när hennes vän berättade om mardrömsnatten. Historien kan du se mer om här:

”Pär Ström har avslöjat de feministiska myterna!”

De flesta argument mot att det finns en patriarkal könsmaktsordning refererar till mycket gamla påståenden. Men Pär Ström kom ut med pamfletten Sex feministiska myter år 2011, där han avsåg att avslöja några av feminismens vetenskapliga utgångspunkter. Några professorer och docenter i nationalekonomi tyckte det var intressant att se närmare på denna pamfletts hållbarhet. Sammanfattningsvis skriver de i artikeln Vetenskapliga sanningar och feministiska myter:

…om man ska hänvisa till vetenskapen som grund så bör man vara noga med att dels ha ordentligt på fötterna, dels vara saklig och opartisk i urval och tolkning av vetenskapliga resultat. Pär Ström har tyvärr – trots sina formuleringar om att ”sann jämställdhet kan bara byggas på sanningens grund” (se t ex s 7 och s 81) – brustit i båda dessa avseenden i sin bok.

”Feminism splittrar familjer!”

Påståendet att feminism skulle splittra familjer grundas bl.a. på antifeministiska argument om att ”kvinnors krav på millimeterrättvisa” i hemmet startar bråk, eller som nervcellsforskaren Annica Dahlström hävdar, att ”rättvisetvånget” i familjer leder till skilsmässa då hon menar att mäns nervsystem inte lämpar sig för hushållssysslor. Dahlström har dock inget hållbart vetenskapligt belägg för detta eftersom hon i stora delar refererar till studier av råttor (en annan djurart, som sagt). Däremot visar studier av människor att separationsbenägenheten är klart lägst i mer jämställda familjer, där t.ex. pappan tagit ledigt med första barnet (män som är mer jämställda mår dessutom bättre). Dessa mer jämställda familjer är stabilare och de får även fler barn. När Dahlström refererar till studier på människor landar hon i slutsatsen att mäns begränsade synfält gör att de inte kan uppfatta barn eller dammråttor. Oj. Då borde män rimligen inte tillåtas vara t.ex. piloter, taxichaufförer, flygledare, läkare eller lokalvårdare?

Sidan utvecklas kontinuerligt.

Annonser

14 thoughts on “Antifeministiska myter

 1. Ping: Hej antifeminist! Nej förlåt, ”jämställdist”! | Veronica Svärd – Intersektionen

 2. Tack snälla Veronica för att du gör det här!

  Angående biten om att män är djur så har jag skrivit lite om det på min egen blogg för ett tag sedan här: http://forskarfeministen.wordpress.com/2011/09/18/om-valdtakt-och-ansvar/
  Jag citerar från inlägget:
  Att tro att sexualbrott orsakas av att män inte kan kontrollera sin sexdrift (vilket jag i inlägget tar avstånd ifrån, min anmärkning) är i grund och botten ett väldigt negativt sätt att se på män. Män är djur liksom. Det är bara det att vi inte tänker på det. För synen på män som hormonstyrda sexgalningar har nämligen aldrig använts för ett argument mot män. Det har konstant använts som ett argument mot kvinnor. Det har använts som argument för att kvinnor ska gömma sig, täcka sig, hålla sig inomhus och ta ansvar för mäns drifter. Det har använts som argument mot att kvinnor inte ska få inneha vissa positioner inom religiösa kretsar för att männen i församlingen kommer att bli distraherade av att titta på den unga snygga kvinnliga prästen istället för att lyssna på det hon säger alterantiv att männen i moskén inte kommer att kunna koncentrera sig på att be när den kvinnliga imanen som leder bönen ligger med rumpan mot dom (det är tydligen inget problem för kvinnor att se en ung manlig präst eller att be medan den vältränade imanen vänder häcken mot dom. Och ändå ses KVINNOR som det mer hormonstyrda könet utan lika mycket logiskt tänkande). Vad tankesättet inte har använts till är att begränsa mäns liv, vilket faktiskt borde ha varit det rimliga.

 3. Hej Veronica, ville bara säga att jag gillar din sida och blev mkt glad över det du publicerat här, särskilt det om Per Ströms pamflett om de feministiska myterna och nationalekonomernas granskande artikel om den.

  Anna-karin

 4. Mycket bra inlägg, lätt att förstå och sakligt. Detta ska jag länka till nästa gång nån kastar något av dessa påståenden i mitt ansikte. 🙂

 5. Ser att detta inlägg är långt ifrån nytt, men jag snubblade över det nu när jag sökte efter källor om ”F!s kampsång” som någon antifeminist på facebook började käbbla om.

  Mycket bra inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s