Appell till osäkra feministiska väljare

Över en miljon väljare, i synnerhet kvinnor, är fortfarande osäkra på vad de ska rösta på 9 september, och av 14 % av kvinnorna (11 % av alla väljare) överväger att rösta på Feministiskt initiativ, men tvekar. De flesta av F!s väljare bestämmer sig sent, det vet vi. Här är några saker jag skulle vilja att du tar en seriös funderare på, utifrån de frågor tveksamma väljare brukar ha.

”Känns osäkert eftersom F! inte syns i media nu”

I lokalmedia runt om i landet syns F! faktiskt ganska bra, men riksmedia utesluter alltid F! veckorna innan valet och det är ett stort problem. Även 2014 när F! hade mycket media så tvärdog mediebevakningen i augusti. Hade mediebevakningen fortsatt så hade F! suttit i riksdagen redan.

Men, halva problemet är att väljare låter sig styras dit medierna riktar strålkastarljuset, istället för att påverka vart strålkastarljuset ska riktas. Min krassa fråga till dig är: Ska medierna bestämma om vi ska ha en stark antirasistisk feministisk rörelse i Sverige, eller ska feminister ta makten över sig själva och bestämma det? Det är bara genom organiserad och målmedveten feminism som medierna kommer att rikta strålkastarljuset till oss. Men organiserad feminism innebär inte att titta på och se om andra feminister gör jobbet tillräckligt bra åt oss, det innebär att engagera sig i både ord och handling. Även på valdagen.

”Ni ligger så lågt i opinionsmätningarna”

Tja, de varierar mellan 1% – 2,5%, men många har alltså svarat att de inte bestämt sig. Opinionsinstituten säger att det finns stora osäkerheter med att mäta mindre nya partier. Finns F! ens som ett svarsalternativ? Om inte så svarar de flesta nog heller inte F!. Att bara titta på mätningarna blir därför en självuppfyllande profetia: Om F! inte syns där, så har de väl inte några väljare? Vi vet att det inte stämmer! 11% överväger att rösta på F! redan idag, och nästan hälften av väljarna tycker det vore bra med F! i riksdagen. Den dag F!s väljare slutar styras av mätningarna, så sitter F! också i riksdagen. Glöm inte det.

I andra länder är opinionsmätningar förbjudna veckorna innan valet för att de inte ska ha otillbörlig påverkan på väljare – ett ställningstagande med största respekt för demokratin, men Sverige är inte där ännu.

”Är det inte säkrare att rösta på ett parti som redan sitter i riksdagen?”

Säkrare för vem? För det rent parlamentariska inflytandet? Om 2% av F!s väljare röstar på ett andrahandsval istället, så ger det dessa partier 7 stolar i riksdagen. Om dessa 2% istället röstar på F! tillsammans med de 2% som redan bestämt sig för att rösta F! – så ger det minst 14 stolar (dubbelt så många stolar alltså). Men, det finurliga här är att när ett nytt parti kommer in i riksdagen så sker en mandatutjämning där främst de största partierna tappar stolar till det nya partiet (oavsett var rösterna skulle ha lagts annars). F! tar då stolar från SD, M och S, och dessa partier krymper som en effekt av att F! kommer in. DUBBEL vinnareffekt för antirasistiska feminister! Chansen att det går att bilda en rödgrönrosa majoritet öppnas plötsligt.

”Bortkastad röst om ni inte kommer in”

Ingen röst är bortkastad i en demokrati! Ingen har rätt att hävda att mitt feministiska arbete och mina röster är bortkastade. Och dessutom, de 3,12% F! fick förra valet gör att F! nu har statsbidrag och valsedlar betalda, upptryckta och distribuerade i varenda vallokal. I förra valet lyckades F! bara täcka 50% av vallokalerna. Den fördubblade tillgången på F!s valsedlar kommer att märkas på valdagen. F! måste dock få minst 2,5% för att behålla statsbidraget – ett viktigt stöd att fortsätta växa, kunna anställa personal, resa runt, annonsera, trycka upp broschyrer, etc.

”Det här är ett ödesval”

Så sägs det i varje val, tro mig… Med några år på nacken nu så tänker jag att de nästkommande två valen kommer att bli mycket svårare. Med nazistpartier (Afs, NMR, MED) på framväxt i spåren av SDs framgångar bävar jag mest för tanken att Sverige skulle stå med en desarmerad antirasistisk feministisk rörelse inför nästa val, enbart för att Sveriges feminister lät sig styras av rädsla istället för övertygelse. Det finns de som hurrar över att SD minskar i opinionen. SDs väljare radikaliseras alltmer och går över till nazistpartier. Så jag har svårt att jubla åt att vi kanske kommer ha uttalade nazistpartier med statsbidrag och statligt betalda och distribuerade valsedlar i nästa val, vid sidan om SD.

Detta val är faktiskt inte ett ödesval – men nästa val kan bli det på riktigt. Därför måste feminister samla ihop sig nu. Håll fokus, organisera dig, var långsiktigt strategisk och var feminist på valdagen också. Media behöver rikta om strålkastarljuset till de antirasistiska feministerna för att vi ska växa och forma motståndet starkare. Det är något som du faktiskt kan påverka genom att rösta rosa. Vilka som kommer bilda regering eller inte – det har du som enskild väljare aldrig haft så lite makt över som i år. Ingen vet vilka som kommer bilda regering efter valdagen.

Men du kan ta makten och vara en del av den förändring som du vill se. Du är varmast välkommen att vara en del av den antirasistiska feministiska framtiden!

Annonser

2 thoughts on “Appell till osäkra feministiska väljare

  1. Ping: Valspurt, sista rycket! | Feministiskt Initiativ Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s