Våldtäkten av Moder Svea

Under veckan gav jag mig in i debatten om ubåtsjakten tillsammans med Gudrun Schyman. En av våra vinklar var att det militärt upptrissade tonläget får patriarkala försvarsromantiker att fira julafton (samt replik). Nu avsåg vi inget sexuellt med ”försvarsromantik”, men de sexuella anspelningarna bland kommentarerna om försvaret har yrt omkring, även bland några före detta ministrar.

Ett av de mer tydligaste exemplen på detta är när den före detta utrikesministern Carl Bildt jämför invaderande av ett land med en ”penetration”, och ”våldtäkt”när han kommenterar vår artikel. Det är en uråldrig patriarkal uppfattning att ”penetrationen” av ett land handlar om att med våld förnedra och feminisera fienden. Det avspeglas också i att det sexualiserade våldet mot kvinnor ökar i militära konflikter. Att våldta fiendens kvinnor betraktas som den yttersta förnedringen mot nationens kärna. Ett förnedrande av män som varken kan försvara ”sina kvinnor” eller ”sin nation”. Den skamfyllda ilskan hos de män som förlorar sin självbild som den starke och stridbara hingsten vet inga gränser. Och så håller det på.

Det syns också i den syn på kvinnan som antingen Hora eller Madonna som vi mötts av i veckan. När jag som kvinna kritiserar den maskulina krigsmentaliteten så får jag höra hur jag ”särar på benen för ryssen”. En kvinna ska stödja nationens krigiska herrar, annars är hon en hora, en landsförrädare, som får skylla sig själv om hon blir våldtagen.

Det vore ju för väl om alla dessa sexistiska liknelser om penetration och våldtäkt faktiskt handlade om en genuin vilja att få ett slut på våldtäkter. Men talet om våldtäkter slutar där, och istället fortsätter försvarsromantikerna att ropa efter ökade miljardanslag till en militär som inte behövs för något reellt hot mot Sverige, utan snarare bidrar till en ökad konfliktsituation och osäkerhet.

Militära konflikter innebär att mäns sexuella våld ökar. Inte sällan så används våldtäkter i sig som ett vapen i krig. Och de facto så är mäns våld den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor mellan 15-44 år (UNICEF). Fler kvinnor dog av mäns våld under 1900-talet än de totala antalet människor som dog i militära konflikter. Och 1900-talet var som bekant ett blodigt århundrade med två världskrig.

Mäns kontinuerliga krig mot kvinnor är globalt. Mäns våld, oavsett om det sker i sovrummet, på gatan eller i militära konflikter är grundproblemet. Det är den stereotypa maskulina mansroll som genom dominans, makt, hot om våld och faktiskt utövat våld som är vårt reella säkerhetshot. Så länge vi inte gör upp med denna maskulinitet så kommer vi heller aldrig att nå säkerhet för människor.

När jag satt i SVT Debatt i torsdags och påpekade att män står för 90 % av allt våld och att detta är vårt största säkerhetshot, så klämde före detta försvarsministern Anders Björck in ett ”Men Putin är ju man?” – och bekräftade det jag just sagt lite oväntat tydligt. Kanske menade han att jag borde kritisera ”fienden” istället för den egna nationens män (medan jag i själva verket talar om män globalt). Den destruktiva maskuliniteten är global, men delar upp sig i kluster av nationer (eller etniska grupper) som mäter sin muskelstyrka mot varandra. Nationalism, maskulinitet, sexism och våld går hand i hand, en insikt som alla borde ta till sig – oavsett om en heter Anders eller Vladimir.

Annonser

1 thought on “Våldtäkten av Moder Svea

  1. Ja det är tragist med alla dessa krigshetsare, och deras argument för att ”lite terrorbombning och dylikt är aldrig fel” ändå står det klart och tydligt i varje historiebok Krig och terrorbombningar har aldrig löst några konflikter eller problem. Men männen som styr lär sig tyvärr aldrig…

    Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s