FI intar EU och väljer största möjliga påverkan

Mitt första inlägg sedan EU-valet; VI VANN!!! Tack alla som var med och skrev historia! Känns fantastiskt att FI med 5,5 procent av rösterna äntligen tagit sig in i ett av de större parlamentariska rummen! Nio år av hårt arbete börjar nu ge mer konkreta resultat. Soraya Post, FI:s nya EU-parlamentariker, kommer att göra ett fantastiskt arbete. Soraya kommer med sin pondus, sitt stora nätverk och vana vid att röra sig i och ta ton i EU:s sammanhang, att göra avtryck i parlamentet.

FI blev uppvaktade av flera grupper i parlamentet inför valet. När jag fick höra att Socialdemokraterna hade hört av sig om samarbete i Progressive Alliance for Socialists & Democrats (S&D) så var jag till en början lite skeptisk. Men efter att ha hört om de olika gruppernas bemötande i förhandlingarna, hur de ställer sig till våra kärnfrågor, men också vilka positioner och resurser de kan erbjuda FI för att driva vår politik så framstår denna grupp som ett klokt val.

Att ingå i vänstergruppen blev inget bra alternativ med tanke på den splittring och andra knepigheter som råder där. Och den gröna gruppens drogliberalism och gröna EU-partiers kopplingar till prostitutionslobbyn avskräcker, även om andra frågor enar. S&D har också brister, men fördelen med dem är att de visat sig intresserade av att tillmötesgå oss och vår politik om antirasism, jämställdhet och mänskliga rättigheter i större utsträckning. De är också beredda att ge oss resurser och positioner som de facto möjliggör ett reellt förändringsarbete, såväl internt i gruppen som i parlamentets beslut. S&D är den näst största gruppen, och har därför ett stort inflytande och mycket talartid. Hade vi suttit i en annan grupp, hade vi ändå i mångt och mycket varit beroende av att få med oss S&D, och nu tar vi chansen att påverka gruppens arbete och beslut mer aktivt inifrån och ut.

Det har bland annat förts diskussioner om att Soraya kan komma att få en bra post i LIBE-utskottet som är ett lagstiftande utskott vad gäller migrations- och asylfrågor (inga beslut är ännu fattade dock). S&D har lägre ambitioner än FI på det migrationspolitiska området, men genom att delta i det centrala skapandet av lagstiftningen, så kan Soraya bidra till en öppnare migrationspolitik inom gruppen som också har större chanser att röstas igenom i parlamentet. Det vore en bra utveckling, inte minst med tanke på att S&D historiskt betraktas som medskapare av ”Fort Europa” och dess höga murar, att påverka denna stora grupp åt det andra hållet. S&D har också i jämförelse med de övriga grupperna erbjudit betydligt mer resurser för ett aktivt arbete mot rasism, fascism och nazism inom EU, vilket är oerhört viktigt med tanke på fascismens framfart i EU-valet. Soraya Post kommer driva på detta arbete med hjärta, engagemang och trovärdighet och med ett feministiskt perspektiv.

Jag har förståelse för att en del väljare spontant känner sig besvikna över valet av grupp, och det hade en del väljare varit oavsett vilken vi valt att ingå i (kom ihåg att EU-samarbeten inte är samma sak som de i Sveriges riksdag). Målet för FI är att driva igenom så mycket av vår politik som möjligt i EU, den politik som våra väljare röstat för. Det är det ansvaret vi kommer att bära de kommande fem åren, och vi kommer att rösta i enlighet med vår politik.

Inför nästa val är målet att bilda en feministisk grupp i EU-parlamentet. De övriga feministiska partierna i EU stärks nu i och med att Fi valts in. Vi står precis i början av ett långsiktigt antirasistiskt feministiskt reformeringsarbete i EU. Spännande!

Soraya jublar valnatt

Annonser

14 thoughts on “FI intar EU och väljer största möjliga påverkan

 1. Vad är det för knepigheter och splittring som råder i Vänstergruppen och som inte råder i S&D-gruppen? Hur tänker du om att S&D-gruppen röstat på samma sätt som den konservativa gruppen i 92% av omröstningarna?

  • Jag kan inte redogöra för detaljer som kommit fram i förhandlingarna, de är inte offentliga. Intrycket är att vänstergruppen inte får så mycket gjort, vilket nog till stor del bottnar i att flera av partierna vill att länderna ska lämna EU (Fi vill istället tillhöra en aktiv grupp för att förändra EU). En knepighet är också att vänstergruppen innehåller kommunistpartier, så grundsynen skiljer sig rätt mycket åt från Fi.

   Om den konservativa gruppen väljer att rösta enligt S&D:s förslag är inget vi kan påverka. Om S&D som grupp väljer att rösta för den konservativa gruppens förslag där förslaget tydligt strider mot FI:s politik, så kommer vi inte att rösta som gruppen.

   • Men allvarligt. Det där om att inte kunna påverka i EU för att man är emot EU är ju bara larvigt. Eva-Britt Svensson som tidigare satt i EU-parlamentet för Vänsterpartiet är den enda svensk som blivit utsedd till mest inflytelserika parlamentsledamot av övriga parlamentariker. Vänsterpartiets Eva-Britt och senare Micke är dessutom några av få svenska parlamentariker som varit ordförande för utskott. Så det där om att inte kunna påverka för att man är EU-kritisk, det kan du ju lägga ner.

    Det är helt okej för mig om F! känner sig mer hemma i den mer konservativa socialdemokratiska gruppen än i radikala vänstergruppen, men det är töntigt när ni hela tiden ska misskreditera Vänsterpartiet.

    Att ni nu kommer rösta med den socialdemokratiska gruppen för t.ex. mer överstatlighet vet jag inte om era väljare gillar, men det lär väl visa sig.

    • Jag har inte nämnt Vänsterpartiet alls i inlägget, beskrev att gruppen i stort inte varit lika aktiva. Eva-Britt Svensson och Mikael Gustafsson har i det stora hela gjort ett bra arbete.

     Vårt val av grupp handlar inte om var vi är allra mest bekväma ideologiskt, det handlar om att få maximal påverkan och utdelning för vårt enda mandat.

 2. Grattis till inlägget. Jag var först lite besviken över ert val men jag förstår tankegången.
  Hoppas ni får framgångar.

 3. Hej! Jag röstade på Fi och kände mig väldigt glad över att ni kom in. Innan valet sa ni att ni skulle ingå i V- eller den gröna gruppen. Det blev ingen av dem. Oavsett om S&D-gruppen må vara det bästa valet eller ej (det låter jag vara osagt) så har ni i över huvud taget inte flaggat för möjligheten att ingå där. Det gör att jag känner mig väldigt osäker, lurad, och mindre benägen att rösta på er i nästa val.

  • Hej Anna!
   Det vi gick ut med innan valet var att vi ville diskutera med grupperna i parlamentet, och de som framstod som alternativ under valrörelsen var den gröna och vänstergruppen – då visste vi inte vad S&D skulle komma att erbjuda. Vårt val baseras på att Fi har erbjudits ett stort utrymme i S&D. Vi har därför valt att satsa på att påverka den näst största gruppen istället för en något mer bekväm politisk position. Som ett litet parti med enbart ett mandat vill vi använda mandatet till max, och det är ingen tvekan om att vi kan göra det bäst i S&D. Soraya kommer att få ett betydligt större utrymme här med mycket mer talartid och resurser än om vi valt någon av de övriga grupperna. Kan vi med det stora utrymmet vi får i S&D vara en stark röst och påverka gruppen, kan vi också bidra till ett bättre förhandlingsläge med den gröna, den liberala och vänstergruppen för att få majoritetsbeslut i fler frågor där vi lutar åt samma håll. Vårt val baseras alltså inte på vilken grupp där vi passar in mest ideologiskt, utan på att strategiskt få majoritet i parlamentet för våra sakpolitiska frågor för största möjliga avtryck.

 4. Det är ju ett smart val med tanke på vårt egna val i september. Ni vill ju så klart locka över så många besvikna S-kvinnor som möjligt för att komma in även i riksdagen. S har ju inte behandlat sina framstående kvinnor särskilt väl. Är ju bara att se hur de behandlade Lena Sommestad som väl är en av de få som finns kvar i det partiet med socialdemokratiska värderingar. Löfven kör ju högergubbvälde på klassiskt maner. Politiskt skiljer det ju hästlängder mella FI och S om Gudrun menar något av det hon säger i TV debatterna.

  • Valet av S&D har inget att göra med riksdagsvalet. Arenorna är väldigt olika, och vi har gjort ett strategiskt val för att påverka EU-parlamentet så mycket vi kan med enbart ett mandat (i riksdagen blir vi en hel egen grupp feminister som sannolikt blir vägmästare, alternativt ingår i ett mer formellt samarbete med de röd-gröna).

 5. ”Och den gröna gruppens drogliberalism och gröna EU-partiers kopplingar till prostitutionslobbyn avskräcker, även om andra frågor enar.”

  Väldigt svepande beskrivningar av allvarliga frågor. Kan du redogöra närmare för hur drogliberalismen och kopplingarna ser ut?

 6. Varför gick inte F! med i den gröna gruppen? Måste ju nästan varit det bästa alternativet speciellt med tanke på jämställdheten som F! eftersträvar och som faktiskt levs upp i den gröna gruppen då deras partiledare är kvinna?

  • Självklart vill vi se fler kvinnor på ledande positioner i EU-parlamentet. För vår del skulle det dock inte tillhörighet i den gröna gruppen innebära att FI får en särskilt ledande position i EU. I S&D får vår (kvinnliga ledamot) också en inflytelserik position med mycket resurser och talartid, där hennes arbete har förutsättningar att få maximal effekt för beslut kring jämställdhet och antirasism för parlamentets majoritetsbeslut (inte bara i den egna gruppen).

   Vem som blir gruppledare för den gröna gruppen kommande mandatperioden är för övrigt inte beslutat ännu, så vitt jag vet!

 7. Bra val! I vänstergruppen finns tyvärr partier (östeuropeiska gammelkommunister) som har en kvinnosyn som man kan jämföra med SD:s. Det liberala inslaget i den gröna gruppen angående prostitution är något Fi aldrig kommer att stå för..
  Jag tror den socialdemokratiska gruppen var ett bra och taktiskt val. Om jag förstått det rätt så är Soraya den första rom i församlingen också och det lär bli en stark röst när mängder av länder hetsar mot romer.
  anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s