Det feministiska genombrottet

Jag har inte synts på bloggen på ett tag, men synts desto mer i media! Feministiskt initiativ har på sistone fått 2 procent i väljarbarometrar, har i skrivande stund 10.400 medlemmar och växer något enormt! Det har resulterat i att nästan varenda ledarsida skrivit om Fi. De flesta är rörande överens om att Fi vore bra för politiken i Sverige och i Europaparlamentet, men så vaknade i vanlig ordning vänstermännen till liv med sina skrämda Åh, neeeej! Fi stjäl våra röster! Rädslan hade kanske kunnat förstås om det nu inte är så att vänstern växer stadigt bredvid Fi. Så …tagga ner grabbar!

Att vänsterns kvinnor anlagt perspektivet att vi ska prata politik istället för taktik är välkommet. Exempelvis intervjuade Fria Tidningar mig och vänsterpartisten Elin Engström under rubriken De vill ha mer politik – och mindre taktik.

Jag har också svarat på en rad ledare. Idag svarar jag och Kenneth Hermele, också riksdagskandidat för Fi, en inledare av Arash Hakimnia på Fria Tidningar, som undrar över vår ekonomiska politik. Under rubriken Fi är en del av den globala rättviserörelsen,
skriver vi;

Även om vi inte alltid talar i klasstermer är vår politik formulerad mot bakgrund av en klassanalys, i samspel med genus, hbtq och antirasism. Klassperspektivet finns med när vi driver frågan om att höja lönerna i de sämst avlönade branscherna (de kvinnodominerade), vill höja pensionerna för kvinnor (hälften lever under fattigdomsnivån) eller när vi kräver att papperslösa ska ha rätt till välfärden på samma villkor som andra och att vi dessutom vill välkomna alla som vill komma till Sverige. Eller när vi strider för att ingen ska vara förvisad till ett liv utanför arbetsmarknaden eller att leva under fattigdomsgränsen för att den har ett funktionshinder.

Vi talar om fattigdom och marginalisering utifrån ett intersektionellt perspektiv och lyfter de grupper som arbetarrörelsen inte prioriterar.

Igår svarade jag och Katerin Mendez, också riksdagskandidat för Fi, på en annan ledare på Smålandsposten under rubriken Fi är den sociala rättvisans bästa valarbetare;

I tider där fascismen, som även SD tillhör, med sin rasistiska, kvinnofientliga och homofoba politik breder ut sig i Sverige och i EU så krävs en tydlig antirasistisk och feministisk röst som påminner om att vi har skrivit under FN:s deklarationer om de mänskliga rättigheterna – och att vi ska leva upp till dessa i praktiken. Om det är radikalt, så visst, kalla oss radikala.

Är lite nöjd med slutklämmen:

Avslutningsvis; Svensson menar att våra förklaringar om globala maktordningsteorier är så komplicerade att vi inte kan använda oss av begreppet hedersvåld. Låt oss ta en fråga i taget. Den globala maktordningen är komplicerad och har en smutsig historia som vi inte har för avsikt att förenkla. När det gäller hedersvåld så behandlar vi det betydligt mer omfattande än andra partier, och har skrivit ett 40-tal debattartiklar på ämnet de senaste 2 åren. Ibland kan research hjälpa till att minska förvirringen, ett tips i all välmening. Om det nu inte uppfattas som alltför radikalt.

Som tur är verkar ledarskribenten Marcus Svensson själv ta slutklämmen med ro…

SMP - det bjuder vi påI måndags skrev jag och vårt kära EU-toppnamn Soraya Post en artikel i UNT om varför vi behöver en feministisk medveten klimatpolitik;

Vi har en manligt styrd tillväxtideologi som exploaterar miljö, kvinnor och fattiga länder – vi måste bemöta den med en antirasistisk, feministiskt och grön ideologi.

Vi kan inte fortsätta överlämna klimatpolitiska beslut till de högerpartier som år efter år bromsar utvecklingen, både i Sverige och i EU. Inget tyder heller på att de rikaste männen kommer att ta sitt ansvar, men vi övriga är i majoritet och kan tillsammans sätta agendan för en ny riktning – om bara viljan hos såväl politiker som väljare finns.

Det kommer ett par artiklar till framöver – den som vill ha koll ska förstås följa mig på twitter och facebook! Allt jag skriver läses bäst till tonerna av Fi:s nysläppta valskiva som fått ett enormt medialt genomslag och högsta betyg av musikvärlden. Köp valskivan här. Den är helt underbar!

Fi valskiva

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s