Fler muslimska kvinnor i vården kan rädda liv

I Sverige har hälso- och sjukvården infört kortärmad klädsel av hygienskäl, vilket är fullt förståeligt eftersom det uppmärksammats att sjukvården är en av de mest smittsamma miljöer som människor vistas i. Inte minst är det problematisk då redan sjuka personer som vistas på sjukhus faktiskt riskerar att dö på grund av infektioner som frodas där – en del dör de facto.

Att Nema Abdihakim som av religiösa skäl är beslöjad och inte barärmad i offentliga miljöer får veta att hon inte kommer får göra sin obligatoriska kliniska praktik på tandläkarprogrammet på grund av detta kanske låter logiskt? Tja, om det inte vore så att detta går att lösa på andra sätt, som dessutom har visat sig vara än mer hygieniska. I USA (och i andra länder) är fenomenet ‘beslöjade kvinnor arbetar inom vården’ ingen nyhet. Och om berörda chefer inom vården hade lite högre ambitioner om att inte diskriminera kvinnor på grund av deras religiösa tro hade de säkert kunnat ta reda på hur det går till i andra länder. Att Socialstyrelsen dessutom gett Nema Abdihakim rätt, räcker tydligen inte.

En ganska enkel lösning är exempelvis att tillhandahålla långärmade plasthandskar, istället för sådana som enbart täcker upp till handleden. Det har visat sig vara betydligt mer hygieniskt, eftersom smuts och bakterier har en förmåga att fastna i håren på armarna, och personal har en tendens att slarva med att sprita (desinficera) armarna (jag har själv arbetat på Karolinska och sett detta på nära håll). Samtidigt som vården väljer att diskriminerar beslöjade kvinnor från att arbeta där, så gör de även patienterna en otjänst. Lyssna på muslimska kvinnor, de kan hjälpa till att förbättra hygienen och rädda liv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s