De nya reglerna: Du får sparken om du anser att människor har lika värde

Vi var rätt många som blev smått bestörta över att Public service stängde av Soran Ismail eftersom han varit öppen och avser att vara öppen med att han inte gillar det fascistiska partiet Sverigedemokraterna. Att ta avstånd från odemokratiska ideologier som fascism och nazism och partier vars politik leder till att människor förtrycks, hotas och dödas har alltså blivit en orsak till att bli av med sitt arbete i Sverige.

Det blev inte bättre när vi fick läsa det brev som gått ut till de anställda vid public service (tack Ehsan Fadakar för bild!):

Public service regler 2014Med andra ord: att ta ställning för demokrati och FN:s mänskliga rättigheter och att människor är lika mycket värda gör att du får sparken från ditt arbete. I Sverige 2014.

Det är plågsamt att se att stora institutioner med avsevärd makt att påverka vår framtid inte ställer sig bakom de mest grundläggande mänskliga rättigheter som FN tagit fram, och som Sverige i så många fall skrivit under på. Att avkräva att de anställda inte ska kunna stå upp för människors lika värde är inget annat än ett inhumant krav som bidrar till ett inhumant samhälle.

Jag hoppas att vi ser en våg av massuppsägningar från SVT och SR den kommande tiden. Men innan ni säger upp er/får sparken – använd ert tillfälliga mediautrymme för att kuppa in er kärlek för att alla människor är lika mycket värda. Världen behöver det. Vi behöver förebilder och hopp!

Tack Malena Ernman!

Malena ErnmanUPPDATERING kl 17.00: Med tanke på klargöranden och annat skrivet under dagen, så hänvisar jag till vidare läsning i kommentarsfältet.

Annonser

5 thoughts on “De nya reglerna: Du får sparken om du anser att människor har lika värde

 1. Anne Sseruwagi har sig själv att skylla att hennes luddiga formuleringar misstolkas, men den försiktighet hon efterlyser gäller inte själva ställningstagandet för mänskliga rättigheter, människors lika värde och jämställdhet. Ett aktivt ställningstagande för jämställdhet är snarare helt i linje med Sveriges Radios mångfaldspolicy.

  Försiktigheten innebär en påminnelse om att genomföra en kritisk källgranskning, så att inte avsändaren av det budskap man hjälper till att sprida har partipolitiska budskap och avsikter, då detta skulle kunna uppfattas som ett brott mot den partipolitiska opartiskheten. Att ställa sig bakom jämlikhet är alltså inte bara tillåtet, utan en del av uppdraget. Att ställa sig bakom Feministiskt initiativs kandidatur till riksdagen är det inte, för att ta ett näraliggande exempel.

  Opartiskheten är en mycket central och viktig princip som hela public service-tanken vilar på. Därför är det olyckligt att SR:s kanal- och programchefer så kapitalt misslyckats med sitt uppdrag att kommunicera vad den går ut på.

 2. Ja, jag läste precis Anne Sseruwagis lite mer klargörande svar på debatten. Men det är verkligen fantastiskt vad hon lyckades snurra till det i sitt interna brev! Förundras ständigt över den oförmåga till kommunikation som finns inom just kommunikationsbranschen.

  Att kolla källor bättre är ju både hedervärt och behövligt. Det är dock inte hedervärt att förbjuda anställda att ta avstånd från de fascistiska och nazistiska partier som vill radera hela den demokratiska värdegrund samhället måste vila på.

   • Om Daniel Nordström blir portad från SR pga att han arbetar på Arbetaren, borde inte då alla som arbetar på Centerägda och liberala eller socialistiska tidningar också portas? Och de som har en koppling till näringslivet för guds skull! De är otroligt politiska!

    Förstår faktiskt inte alls hur gränserna dras. Det riskerar att bli en angivarverksamhet a la DDR (fast omvänt!) där alla anställda kan betraktas ha en koppling till någon form av politiskt influerad verksamhet.

 3. Det här handlar inte om SD. Det här är en del av alliansens valstrategi. Det började med att högern kritiserade att vänstern kallade SD för rasistiskt och nu fortsätter det med att man försöker att tysta vänsterns inflytande i medierna.
  Soran är inte bara en förespråkare mot SD utan han talar även för människors lika värde. Detta vill nog inte alliansen att valdebatten skall handla om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s