Att vår jämställdhetsminister blåljuger borde uppröra fler

Såg ni Agenda i söndags? Det var debatt om jämställdhet mellan Gudrun Schyman (Fi) och jämställdhetsministern Maria Arnholm (Fp) om jämställdhet. Se gärna debatten i efterhand, skarp och bra! Kan dock inte lämna en fråga okommenterad vad gäller frågan om jämställda löner, eftersom det inte riktigt kom fram i programmet. Liberalfeministerna står faktiskt och blåljuger när de säger att de inte tycker att politiker ska lägga sig i lönebildningen – det är nämligen vad deras parti själva i praktiken gör, år efter år. Det stör mig när politiker blåljuger för sina väljare, det är inte värdigt en demokrati.

Lönebildningen påverkas av att medlingsinstitutet har fått politiska direktivet att låta pappa Metall vara löneledande i Sverige, det vill säga den manliga branschen ska främjas i lönebildningen. Det är detta direktiv som denna alliansregering och även den förra sosseregeringen med stöd av vänstern och miljöpartiet driver. Alla är rörande eniga om att manligt dominerade branscher ska tjäna mer än kvinnligt dominerade.

När Schyman påtalade i Agenda att medlingsinstitutet måste få nya politiska direktiv om att lönerna på arbetsmarknaden ska bli jämställda, så säger Arnholm att hon som liberal inte tycker att politiker ska lägga sig i lönebildningen, utan att marknaden nog kommer lösa allt själv på sikt. Som om rättvisa löner någonsin har legat i marknadens intresse?

Nu kanske en skulle kunna nöja sig med svaret att liberalerna helt enkelt inte vill göra något åt de ojämställda  lönerna, men så enkelt är det ju inte heller. Deras praktiska politik går aktivt ut på att öka löneskillnader, inte minska dem. Att de påverkar lönebildningen hela tiden får vi exempel på varje vecka. Ungdomar ska ha lägre lön. Långtidsarbetslösa ska få lägre lön. Regeringens satsning på karriärvägar för lärare handlar om att öka löneskillnaderna inom yrket. Osv.

Att höra liberala ministrar stå och ljuga gör mig förbannad, och det borde uppröra fler. Liberaler som politiker älskar att påverka lönebildningen, men de föredrar att se till att manligt dominerade branscher tjänar mer än kvinnor. That’s a fact.

Du får kalla det vad du vill

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s