Uppmaning inför valåret 2014

2014 rivstartade med lika mycket debatt som jag avslutade 2013 med. Som jag nämnde i mitt förra blogginlägg så skrev jag ytterligare några artiklar förutom till Aftonbladet Debatt. Ett par av dessa vill jag lyfta fram här, bland annat min uppmaning inför valåret 2014 på Sydsvenskan;

Ni som kallar oss horor, som vill förvägra oss kärlek över gränserna, som jagar människor med järnrör, ni är ett hot mot demokratin. Ni vill inte ha fred – ni vill rusta upp för krig. Ni är ett hot mot ett kunskapsbaserat samhälle. Ni göder rädsla och hat med förvrängda siffror tagna ur sitt sammanhang.

Jag lovar att ägna all min kraft åt att se till att högerextremismen inte vinner framgångar i 2014 års val. Och detta är en uppmaning till alla er andra att göra detsamma, oavsett om ni är engagerade i ett parti eller inte ens tänker rösta.

Vi måste mota rasismen tillsammans och stötta varandra i det arbetet.

Högerextremisterna kommer att hata och hota oss som sticker ut hakan – men de kommer aldrig att tysta oss.

Här är hela artikeln 2014 blir året då jag får leva med hat och hot, den är delad 2 000 gånger på facebook, kul!

I artikeln Problemet är politiken – inte invandringen på Corren så fördjupar jag lite av det som jag tog upp i Aftonbladet Debatt om ”massinvandring”. Bland annat pekar jag på att

Ur ett internationellt perspektiv så tar Sverige emot få flyktingar. Pakistan och Iran tog under det första halvåret 2013 tillsammans emot 2,5 miljoner flyktingar, vilket är fler än hela Europa och Nordamerika tillsammans.

Och när jag håller på att tipsa om texter så vill jag tipsa om min kollega Julia Bahners nystartade blogg #FemPol. Ett av hennes specialistområden är funkisfrågor vilket hon skriver bra om i inlägget Den feministiska utmaningen: hierarkier och obekväm kritik.

Den feministiska utmaningen handlar således inte bara om att bli medveten om den heterogena underordning som råder utan också om att kunna tala om detta på ett respektfullt sätt. Kunna tala om att vi alla har våra ”favorit-underordningar” som vi alltid kommer att kräva ska få (ökat) utrymme. Kunna tala om att vi genom att inkludera det ena kanske samtidigt exkluderar det andra, för den enas inkludering kanske inte kan ske på annat sätt än genom på bekostnad av den andres (t.ex. frågan om trottoarkanter – jobbigt för rullstolsanvändare men oumbärligt för blinda). Kunna tala om att även den med privilegierad position måste få kunna vara solidarisk med andra, för i ett annat sammanhang kan det vara omvända roller.

Efter en period av högt debatt-skriv-tempo så måste jag nu fokusera på mitt avhandlingsskrivande ett tag. Dock: på återseende i debattosfären! Jag slänger in ved i elden när ni minst anar det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s