Det blir en antirasistisk jul …och nyår!

Att mitt blogginlägg En genomgång av annonsen om ”invandring och mörkläggning” skulle få 90 000 läsare hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Gudrun Schyman och Elisabeth Olhson Wallin drog igång insamlingen Ge Sverige en antirasistisk julklapp för att publicera texten som en antirasistisk motannons, vilket blev lite klurigare än beräknat – men nu äntligen verkar vi vara i hamn!

Juldagen 25 dec: Jag skriver på Aftonbladet debatt. [Edit juldagen: Aftonbladet hade uppfattat att den skulle ut den 27e, så då kommer den]

Lördag 28 dec (värnlösa barns dag): Annonsen publiceras i Svenska Dagbladet (förutsatt att det inte utbryter nyheter som påverkar planerad utgivning).

Varför blev det så här? Vi hade tidigt ett bra upplägg med Expressens annonsavdelning om att få in annonsen som en julklapp till Sverige på juldagen 25 dec. Av oklar anledning stoppade chefredaktören Thomas Mattsson det hela genom att säga till annonsavdelningen att han skulle återkomma med besked om de fick tillåtelse att publicera. Thomas återkom aldrig, och har snart två veckor senare fortfarande inte lämnat besked om när han tänker lämna besked. Han har bemött detta med total tystnad. Detta är lite märkligt, inte minst med tanke på att Thomas brukar förespråka öppenhet vad gäller utgivarbeslut [Edit kl 21.30: Nu har Expressen hört av sig och förklarat att det blivit ett missförstånd; Thomas ok nådde aldrig mig].

Vi bestämde tidigt att inte publicera i Dagens Nyheter för att inte stödja deras rasistiska utgivarbeslut och göda tidningens ekonomi. De lät något dygn efter detta meddela att de inte tänkte ta in fler ”invandrar-annonser”. Det kanske blir bäst så med tanke på haveriet.

Aftonbladet bestämde sig ganska snabbt för att de inte ville ta betalt för annonsen (sympatiskt beslut), utan vill publicera texten på debattsidan istället. Förutsatt att det inte skulle uppstå problem med att vi publicerade annonsen i annan tidning och att det skrivs en faktaruta om insamlingen och kommande annonseringen, så tackade jag ja till att skriva på debattsidan på juldagen.

Svenska Dagbladet har hela tiden velat ta in annonsen, där har det dock varit osäkra bud om publiceringsdag med hänvisning till att vi fått ett billigare pris. Men nu har de gett beskedet att de kommer att göra sitt allra bästa för att få in annonsen 28 december (förutsatt att det inte utbryter nyheter som påverkar planerad utgivning).

Summa summarum så sprids texten via två rikstäckande dagstidningar, vilket vi hoppas att sponsorerna ska bli nöjda med! Jag, Gudrun Schyman och Elisabeth Ohlson Wallin vill rikta ett JÄTTETACK till alla 224 sponsorer och till de tusentals personer som har spridit insamlingen vidare – utan er hade detta inte varit möjligt! Tack också till TakeSpace som ställt upp med sin plattform och arbetstid utan kostnad! Tillsammans fick vi in 65 000 kr (exklusive moms och transaktionsavgifter)!

Det blir en antirasistisk jul i år – men mest tack vare de tiotusentals människor som igår gick ut och manifesterade mot rasism, fascism och nazism i Kärrtorp och flera andra städer – en historisk manifestation! Avslutar med att citera Nathan Hamelberg som talade i Kärrtorp igår:

Rasismen kan man ta ställning emot individuellt
Men vi måste kämpa emot den tillsammans.

Bär med er det citatet under 2014 – tillsammans kan vi göra världen till en bättre plats!

Annonser

One thought on “Det blir en antirasistisk jul …och nyår!

  1. Hej Veronica!
    Läste ditt inlägg på aftonbladet via nätet och kände direkt att jag måste ge dig lite positiv feedback.
    Äntligen ett inlägg som på ett enkelt och rakt sätt sätter fingret på de möjligheter och problem som finns. Det är argument som dessa som vi vanliga människor behöver för att ta debatten vid lunchborden när rasisterna eller de okunning sätter igång. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s