Ge Sverige en antirasistisk julklapp!

Mitt förra blogginlägg En genomgång av annonsen om ”Invandring och mörkläggning” i Dagens Nyheter fick en enorm spridning med 85 000 läsare och ett smärre medialt genomslag. Gudrun Schyman och Elisabeth Ohlson Wallin tog initiativ till en insamling för att publicera min bloggtext, redigerad, som en motannons. Den spontana idén var att publicera den i DN, men som många påpekar så vore det ju att stödja dem med mer pengar. Vi tog beslutet att publicera i en annan rikstäckande tidning! Var med och ge Sverige en antirasistisk julklapp!
.
Nu, 20 december, väntar vi på besked från chefredaktörer att säga ja till publicering av annonsen (detta skapar diskussioner). Vi har nu fått in hela summan! Eventuellt överskott kommer att användas till att sprida bloggens text via reklam på facebook.
.
Du undrar kanske vad som står i annonsen? Texten kommer lyda;
.

Vad vet DU om myterna om ”massinvandring”?

Den 8 december publicerade Dagens Nyheter en bokannons som innehöll missvisande siffror och insinuationer som syftar till att antyda att ”massinvandring” är orsak till sociala problem i Sverige. Vi som står bakom den här annonsen och de över 224 övriga sponsorerna anser att det är viktigt att bemöta falska påståenden med korrekta fakta.

”Sverige har sedan millennieskiftet fram till oktober 2013 beviljat drygt 1,1 miljoner invandrare uppehållstillstånd. År 2012 beviljade Sverige 111 000 uppehållstillstånd.”

Siffrorna är intetsägande eftersom nettoinvandringen är hälften; på två invandrade personer så utvandrar en. Siffrorna innefattar även beviljade uppehållsrätter. Drygt 210 000 kom från EU- och EES-länder. Övriga uppehållstillstånd har beviljats exempelvis för studier, gästarbete, gästforskare, artistarbete, praktikplats, adoptivbarn, asylsökande, anhöriga, samt övriga grupper. Hemvändande svenskar var den enskilt största invandrargruppen. Människor har samma värde oavsett om de lämnar eller ankommer till ett land!

”Under syriska inbördeskriget har Sverige beviljat 16 400 syrier asyl.”

Över 100 000 människor har dödats i inbördeskriget. Barn torteras och tusentals barn har dött av prickskyttar och granater. Över 2,1 miljoner människor, varav hälften barn, befinner sig på flykt i Syriens grannländer. Sverige kan ge skydd åt fler!

”Av dem som beviljas asyl beräknas 70 % vara arbetslösa ännu efter två år. Anhöriginvandringen handlar mest om att ta hit en partner från det forna hemlandet. En tredjedel av dessa blir helt beroende av försörjningsstöd.”

Två tredjedelar av de som invandrat är självförsörjande efter 7 år! En strålande ekonomisk affär för Sverige som inte behövt försörja dessa personer under de uppåt 20 år det annars tar innan inrikes födda blir självförsörjande. Enligt OECD så är nettovinsten drygt 26 000 kronor per år och hushåll. Den ekonomiska vinsten på invandring kan delvis förklaras av att de som invandrat är utestängda från de övriga bidrags- och ersättningssystem som övriga befolkningen får.

”Utrikesfödda uppbär upp 60 % av landets försörjningsstöd.”

Nej! Definitionen ”utrikesfödda hushåll” (som används i statistiken) innebär att minst en person är utrikesfödd, vilket kan innebära att en majoritet i hushållet är inrikes födda. Påståendet säger heller inget om hur mycket (ofta högre) bidrag och ersättningar som betalas ut till inrikes födda personer via de övriga bidrags- och ersättningssystem som allt för många utrikes födda är utestängda från.

”1990 hade Sverige tre utanförskapsområden (mer än hälften av de vuxna saknade arbete). 2006 var de 156 till antalet.”

För att inte tala om hur många utanförskapsområden vi hade i Sverige i slutet av 1800-talet när människor flydde Sverige! Inte heller då var fattigdom och arbetslöshet invandrades fel. De sociala problemen beror på svensk politik och ekonomi, inte migration. Det Sverige behöver är bl.a. långsiktigt hållbar socialpolitik, bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik och kraftigt arbete mot diskriminering.

”64 procent av Sveriges befolkning anser inte att media berättar sanningen om samhällsproblem förknippade med invandringen.”

Det betyder inte att de svarande anser att invandringen är ett problem, 63 procent anser nämligen inte att invandring i sig är ett problem. Däremot har 77 procent lågt förtroende för journalister.

Källor: SCB, Migrationsverket, OECD, Socialstyrelsen, SOM-institutet.

Veronica Svärd, doktorand i socialt arbete, bloggare och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ
Elisabeth Ohlson Wallin, fotograf, konstnär och debattör
Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ

In med Feministerna – Ut med rasisterna!

 

Annonser

3 thoughts on “Ge Sverige en antirasistisk julklapp!

  1. Det är beyond me om hur dessa siffror kan dyka upp. Det är inget annat än lögner, i vissa fall alldeles för extrema.
    Ifall möjligheten finns kika även över siffran som Jan Ekberg spred, där han adderade de totala (sju tror jag det var) bidragen en invandrare kan få och han presenterar dem som ett totalt bidrag. 25’000 är en vanlig siffra som går runt, även bland människor som Ekeroth och Hansson (för att inte nämna varenda avpixlats fotsoldat).

    You keep it up! Du har 90% av svenska befolkningen bakom dig 🙂

  2. Ping: Det blir en antirasistisk jul och nyår! | Veronica Svärd – Intersektionen

  3. Ping: Motannonsen nu i SvD! | Veronica Svärd – Intersektionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s