Vi måste utrota trafficking

Hon våldtas av ett gäng män, upprepade gånger, i syfte att trubbas av och bli mer ”villig” innan hon skickas från Rumänien till Sverige för att säljas billigt till svenska män. En annan rumänsk kvinna blir erbjuden ett välbetalt arbete Sverige, men när hon kommer till Göteborg hotas hon och tvingas till att sälja sex. Hennes första kund våldtar henne.

I Göteborg möter dessa kvinnor andra kvinnor från Nigeria som betalat 300 000 kronor i hemlandet för att ta sig till Europa och kunna försörja sig och sin familj på ett arbete, och successivt betala av skulden. I Europa får de inget utlovat arbete av människohandlaren. Istället skickas de till Sverige där de under hot om att deras familj i hemlandet ska dödas eller säljas, tvingas till att sälja sina kroppar billigt till svenska män. Svenska män som inte bryr sig om ifall kvinnorna är tvingade att knulla under hot. Svenska män som våldtar dem. När hallicken anser att en kvinna betalat av sin skuld, så börjar hon få behålla en andel av summan själv, vanligtvis 20 kr per samlag. Hon blir inte fri. Hon får sjukdomar, blir våldtagen, misshandlad.

Dessa kvinnors öden är inga undantag bland de kvinnor som säljer sex på Göteborgs gator, de utgör i själva verket den stora majoriteten. De lever i det fördolda. Många försvinner efter ett tag, spårlöst. Hur många som blir mördade eller tar sitt eget liv vet vi inte. Hur många som lyckas skapa sig ett fungerande liv, i Sverige, i hemlandet eller någon annanstans, vet vi inte.

Enligt polisen så är nästan alla gatuprostituerade i Göteborg från Nigeria eller Rumänien. De flesta lever som sexslavar under hot från sina hallickar, och de lever under omänskliga och fullständigt oacceptabla förhållanden. Kvinnorna är sällan etablerade i landet och står utanför samhällets välfärdssystem. De är i akut behov av vårt stöd. Hela tiden. Men möter du dem på gatan så håller de ett tappert sken uppe, ”You can’t weep on the streets”.

Inom Göteborg kommuns regi finns Mikamottagningen som erbjuder samtalsstöd, praktiskt hjälp vid myndighetskontakter, och ger personer som säljer sex information, råd och tips. Det är väldigt bra, och helt nödvändigt. Men det stödbehov som kvinnor utsatta för trafficking har sträcker sig långt bortom vad Mikamottgningen kan erbjuda. Polisens traffickinggrupp i Göteborg gjorde ett stort tillslag förra året, där några av de åtalade männen dömdes för koppleri och människohandel. En bra bit över 100 män i Göteborg har rapporterats för sexköp hittills i år, men polisen har inte resurser att ständigt befinna sig i prostitutionsstråken. Traffickinggruppen har heller inte resurser att komma åt människohandlarna – ett arbete som naturligtvis är det mest grundläggande för att få stopp på trafficking. Att polismyndigheten nationellt kan lägga pengar på REVA-projekt för att utvisa socialt utsatta flyktingar, istället för att satsa mer resurser på människohandeln, som växer, är ett hån mot alla oss som kämpar för mänskliga rättigheter. Det behövs nya politiska beslut om resursfördelning.

Under tiden så kämpar en rad kvinnor på sin fritid för att göra vardagen något mer dräglig för de kvinnor som är utsatta för trafficking. Rosenlundsstödet är en politiskt och religiöst oberoende förening som stödjer kvinnorna, finns på gatorna med kaffe, mackor, en kram utan sexuella anspråk, och delar ut sådant som kvinnorna själva inte har råd att köpa; kondomer, glidmedel, tamponger, smärtstillande, mediciner, kläder m.m. De försöker finnas vid kvinnornas sida när de måste uppsöka vård, och när de försöker ta sig ur sin situation.

Jag har tillsammans med några i Feministiskt initiativ och S-kvinnor tagit initiativ till kampanjen Rosa Rosen till förmån för Rosenlundstödet, i väntan på att politiker tar ett större ansvar för de konsekvenser trafficking medför. Nu samlar vi en rad kunniga personer till ett panelsamtal om vad vi kan göra åt situationen. Måndag 25 november – FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor – ägnar vi till ett samtal om trafficking (se affischen nedan).

Oavsett var du bor, och om du kan komma på paneldiskussionen eller inte;

Du kan bidra till Rosa Rosen-kampanjen!

SMSa ”figbg rosen50” till 72550 för att bidra med 50 kr

SMSa ”figbg rosen100” till 72550 för att bidra med 100 kr

Eller sätt in valfri summa på Rosenlundsstödets bankgiro 187-7976 och märk inbetalningen med ”Rosa Rosen”.

Pengarna går direkt till Rosenlundstödet, d.v.s. till kvinnornas akuta behov så som; kondomer, glidmedel, tamponger, mediciner, sjukvård, eller för att betala en trygg resa hem om de bestämt sig för att ta sig ur sin nuvarande situation.

Gå gärna med i Facebook-eventet Stöd Rosa Rosen-kampanjen! och bjud in dina vänner!

Panelsamtal om trafficking i Göteborg

Panelsamtal om trafficking i Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s