Vi har inte talat färdigt om registreringen av romer

Efter Niklas Orrenius avslöjande om polisens register över romska släkter så tycks de flesta, förutom möjligen polisledningen, vara ganska överens om att polismyndigheternas register över romer inte bara är olagliga, utan också är rasistisk smörja. Att registrera romer utifrån just deras etnicitet är dock ingenting nytt. Det har pågått i olika former åtminstone sedan 1800-talet. 

Ett syfte med registren är i detta fall att kunna koppla romer till misstänkt brottslig verksamhet. Den förutfattade meningen om att romer som grupp är kriminella drabbar också hela gruppen romer. Inte för att alla romer är brottsliga, utan för att enstaka romer har begått brott – precis som brott förekommer i alla andra sociala och etniska grupper. Om du får höra argumentet att romer som grupp är överrepresenterade i brottsregistren (då syftar jag alltså på de dömda, inte 2-åringarna i polisens nuvarande ”analysfil”), så tycker jag du även kan begrunda att gruppen män också är överrepresenterad grupp bland dömda. Mindre troligt är att polisen skulle registrera alla män, och deras anhöriga och barn, just in case!

Nu är registrering av romer som sagt inget nytt. Ett av de värre exemplen på hur registrering har använts är i nazityskland där romer registrerades och fördes iväg för att förintas. Samtidigt, hösten 1942, påbörjade Sverige sin registrering av romer. Att registrering av romer (precis som judar och homosexuella) är associerat med etnisk rensning är fullkomligt grundläggande att komma ihåg i sammanhanget.

Ibland pratar jag om hur romer, samer och andra minoritetsgrupper har porträtterats i Sverige när jag föreläser för socionomstudenter. Det finns händelser i Sveriges historia som såväl skolan och andra myndigheter har en fantastisk förmåga att hålla tyst om. Till exempel: Redan år 1913 började den svenska nazisten Herman Lundborg sin rasbiologiska forskning i Sverige, och 1918 arrangerade han en ”folktypsutställning” som turnerade mellan svenska städer. Fyra år senare var det svenska rasbiologiska institutet ett faktum, ett institut som kom att bli en stor inspiration för Adolf Hitler och nazisterna i Tyskland. I ”Folktypsutställningen” porträtterades bland annat ”Tattare – man av något kvinnlig typ”. Jag vill inte återexploatera personerna som avporträtteras på bilderna här på bloggen, men det är övertydligt hur olika förtryck pga kön, könsutryck, etnicitet, (dis)funktionalitet och klass samverkar i rasbiologin.

Vart vill jag komma med detta? Att det är denna historia jag genast tänker på när jag hör att polisen fortfarande, åtminstone fram till några år sedan, kartlägger specifikt romer i fotosamlingar. Det är ganska skrämmande. Känner en inte till historien, och de erfarenheter som berörda människor har, så kanske en heller inte riktigt förstår allvaret i polismyndigheternas ageranden.

Nu hoppas jag verkligen att register och fotosamlingar av romer hanteras i samråd med romska organisationer. Och jag hoppas att vi hittar ett etiskt avvägt sätt att registrera varje register och varje bildsamling, så att vi kan gå tillbaka och påminnas om det som vi aldrig får göra igen – men på ett sätt så att inte personer som ofrivilligt registrerats och avporträtterats återexploateras utan godkännande. Men vi måste skriva om detta i skolböckerna. Vi måste göra upp med Sveriges förtryck av bland annat romer och samer, ett förtryck och en diskriminering som pågår med full kraft i vår nutid. Vi har inte på långa vägar talat klart om detta.

Ett par tips för dig som vill veta mer om romer i Sverige idag är att besöka den fina utställningen ”Vi är romer” på Göteborgs stadsmuseum, och att läsa Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon, ”Den dagen jag blir fri”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s