DN ”Svenska män som köper sex utomlands gör en god gärning”

DN lyckades få illamåendet att sprida sig över många frukostbord i morse. Inte över ett gripande reportage om fattigdom och sexuell exploatering, nej, över att DNs anonyma ledarsida anser att svenska män ska fortsätta exploatera fattiga kvinnor i andra länder.

Men om man ska se det krasst, är det bättre att se sina barn svälta ihjäl än att prostituera sig?

Kvinnor kan användas till mycket, till exempel att försvara svenska mäns sexhandel utomlands. Själv undrar jag om ledarskribenten skulle använda samma argument när hen frågar en kvinna hur mycket hon kostar? ”Kom igen nurå, sära på benen, tänk på dina barn.”

Argumenten för att svenska män ska fortsätta köpa sex i andra länder låter för övrigt väldigt lika de argument som sexköpare själva brukar framföra, t.ex:

Men det är en avgrund mellan kvinnor i människohandel som i ”Lilja 4-Ever” och låt säga danska eller tyska prostituerade utan missbruksproblem. Det är inte en gradskillnad av frivillighet, det är en artskillnad.

Förutom att detta är helt och hållet spekulationer, så innehåller påståendet precis den världsbild som torskar själva gärna vill tro på: att den kvinna de själva råkar köpa sex av för stunden inte känner sig tvungen på något sätt utan gör det för hon känner sig kåt, glad och tacksam för att få pengar för att tillfredställa torsken. Jag har för övrigt aldrig hört talas om en torsk som har brytt sig om att på allvar ta reda på ifall kvinnan faktiskt upplever sig tvungen att sälja sex.

Om nu DN anser att svenska män som köper sex av fattiga kvinnor i andra länder i själva verket kan liknas vid bistånd, så undrar jag varför dessa svenska män inte helt enkelt kan ge just bistånd? Det finns överhuvudtaget inget altruistiskt eller godsint i att rika svenska män avkräver sexuella tjänster för att ”ge fattiga kvinnor bistånd.” Det är snarare klassiskt exempel på sexuell exploatering och på den vite mannens egoism.

Om svenska män vill göra något gott för fattiga kvinnor så ska de ska donera pengar till feministiska kvinnoorganisationer. Utan krav på att de engagerade kvinnorna ska tillfredsställa deras egna behov. En omfattande global forskningsstudie visar nämligen att feministiska rörelser har visat sig vara den avgörande faktorn för att skapa förändring mot mäns omfattande våld och hot mot kvinnor över världen.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser

17 thoughts on “DN ”Svenska män som köper sex utomlands gör en god gärning”

 1. Den ledaren är helt sjuk. Hen som har skrivit ledaren ser verkligheten så förenklad och så cyniskt. Står valet verkligheten mellan att prostituera sig eller svälta ihjäl? Det klart det måste finnas alternativ.

  • Det finns massor av alternativ – om en nu kan tänka bortom föreställningen att ”om jag köper sex av tjejerna så räddar jag deras liv och gör allt så himla mycket bättre. Gud vad bra jag är!”

 2. Ping: PeRSPeKTiV FöR FaN DN! GeNuSPeRSPeKTiV! | Calleism

 3. Ping: Är torska det nya biståndet? | Intersektionell solidaritet

 4. Skrivet som en klockren ”Hadouken” till alla torskarna där ute, rationellt och mycket realistiskt tänkt… mycket bra skrivet!

  Mera good guys behövs i världen! Stå upp för kvinnorna, dra era svärd, ner med de äckliga, utnyttjande och bedrövligt sorgliga små torskiga männen som förtrycker kvinnor! Grrr!

 5. Jättebra skrivet. Jag har läst om DN´s ledare nu X antal gånger, och jag kan fortfarande inte förstå hur texten kunde få tryckas? De jämställer svenska mäns sexköp utomlands som en snäll handling? Som räddar barn från att svälta? Idiotisk text från början till slut.

  Tack för en bra text.

 6. Tycker tyvärr att ni missar poängen med artikeln. Poängen är inte att det ska vara lagligt att köpa sex utomlands, utan att det inte skall kunna dömas i Sverige för sexköp utomlands om sexköp inte är olagligt i detta land.

  Jämförelsen med abort som görs i artikeln är i sammanhanget rätt relevant. Vi i Sverige tillåter abort men det finns ju länder där abort inte är tillåtet. Vi tillåter även att utlänningar gör abort i Sverige. Vi skulle också anse att det var fel om ett annat lands domstol dömde någon som gjort abort i Sverige.

  Poängen här är att det absolut inte är orimligt att som land vara emot abort. Om man anser att liv börjar vid befruktningsögonblicket. Och att detta nya liv har en rätt att skyddas. Ja då kan man så klart också komma till slutsatsen att detta liv har större rätt till skydd än vad kvinnan har rätt till sin kropp. Och att abort därför inte är okej om det inte handlar om att rädda kvinnans liv.

  Att vi i Sverige tillåter abort beror ju i detta fall på att vi inte anser att ett embryo eller tidigt foster verkligen är att likställa med en levande mänska och att embryots rättigheter därför inte är lika stora som den betydligt mer levande kvinnans. Men det här är ju inget svartvitt förhållande. För trotts allt så har vi en tidsgräns över när vi anser att ett foster blivit så stor och så ”levande” att det inte längre är okej att göra en abort.

  I slutändan är detta en moralfråga.

  Samma resonemang hänvisar ju artikeln till när det gäller prostitution. Inte heller detta är en svartvit fråga. Vi ser gärna alla prostituerade som offer och att den som utnyttjar en prostituerad därmed begår ett övergrepp och ska straffas. Men det finns andra synvinklar. Man kan mena att prostitution är en frivillig ekonomisk överenskommelse mellan två parter och därför ska vara lagligt. Man kan också vara av åsikten att prostitution visserligen är ett övergrepp men att om man gör prostitution olagligt så blir det svårare att hjälpa de som är prostituerade eftersom handeln då går under jorden.

  Olika länder har här kommit till olika slutsatser. Poängen är att om vi gör att du kan straffas för sexköp i Sverige även om detta inte var ett brott i det land du var, så blir det svårt för oss att protestera om någon väljer att göra det olagligt att åka till Sverige för att göra abort.

  • Viktor,
   varken sexköp eller abort har någon moralisk gråskala.
   Kvinnan har i båda frågorna rätt till sin egen kropp;
   rätt att göra en abort, rätt att inte behöva sälja sin kropp för att försörja sig.
   Det finns inget annat som är försvarbart, någonsin.
   Det måste Sverige stå för, oavsett vad andra länder tycker om det..

  • Hej Viktor, tyvärr skjuter DN helt fel om deras poäng är att diskutera internationell juridik, eftersom ledaren sväller ut i kvinnoföraktande resonemang som inte har med de juridiska frågorna att göra. Mycket av kritiken mot ledaren är just att den inte diskuterar de intressanta juridiska aspekterna.

   Jag tänker inte göra någon längre utläggning om dessa, men kommentera ett par saker:

   1) Ledarskribenten har inte lagt något vidare intresse i den gällande juridiken. Prostitution är så vitt jag vet förbjudet i Niger, apropå att DN skriver att ”Det är lätt att sitta på höga hästar i Sverige och med moralistiska pekpinnar frånta kvinnor i Niger sin enda försörjningsmöjlighet utan att lansera så mycket som en enda idé om hur de i stället ska få mat på bordet.” Istället för att diskutera just juridik så framhärdar hen att svenska män som köper sex av dessa fattiga kvinnor räddar livet på dem. Torskar är så fina snubbar helt enkelt.

   2) Lagförslaget handlar om att svenska män ska straffas enligt svensk lag, inte att personer med annat medborgarskap ska straffas enligt svensk lag i deras medborgarland. Eftersom prostitution och människohandel tenderar att vara just internationell och utnyttja fattiga kvinnor med härkomst från andra länder, så är det inte alls något märkligt att just denna fråga tas upp i det internationellt juridiska sammanhanget tillsammans med frågor som könsstympning och barngiftemål,

   Och: All lagstiftning handlar om moral.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s