Unga som lever utanför skyddssystemen straffas av regeringen

I Sverige är föräldrar skyldiga att betala, eller söka bidrag, för sina barns omkostnader. Men om föräldrarna inte har skött detta, då säger staten att den unge är skyldig att själv betala det som föräldrarna inte betalade under uppväxten. Så försätts unga i kronofogdsskulder och tvingas under rätt sargade förutsättningar att påbörja vuxenlivet.

Regering efter regering ignorerar detta problem. Regering efter regering skapar en grupp socialt utsatta unga människor.

Detta svarta hål i det svenska så kallade välfärdssystemet har nu delvis lyfts fram genom att medier tagit upp ett fall där en pappa felaktigt fått över 100 000 kronor i månaden för att vårda sin dotter som personlig assistent närmare 100 timmar i veckan. Pappan har sökt pengarna och fått dem, men nu kräver Försäkringskassan att flickan ska betala tillbaka pengarna, det är de direktiv de sedan länge har från regeringen.

Under de år jag arbetade som barn- och ungdomskurator med sjuka och funktionsnedsatta såg jag liknande fall, och det krävs inte stora summor för att en ung persons förutsättningar att påbörja vuxenlivet ska försvåras avsevärt.

Jag tror det är svårt att förstå hur det är för en tonåring som redan har försämrade villkor pga sjukdom (och i alldeles för många fall har växt upp med inte helt välmenande föräldrar), att vid 18 års ålder börja få kravbrev på obetalda räkningar och återbetalningskrav för att ens förälder inte har betalt dessa under uppväxten.

Du är ofta tvungen att bo kvar hemma hos dina föräldrar eftersom du går i gymnasiet och inte har egen inkomst. Dina föräldrar är försörjningsskyldiga för dig så länge du går i gymnasiet, men en del föräldrar vägrar ta detta ansvar med argumentationen att den unge ju är myndig nu. Socialtjänsten hjälper dig inte så länge du går i gymnasiet eftersom föräldrarna är försörjningsskyldiga.

Som 18-årig gymnasiestudent i den situationen befinner du dig i ett vakuum mellan de skyddssystem som nu inte vill veta av dig. Det ”val” du har är att avbryta dina gymnasiestudier. Men att försöka få arbete, bostad och bli självförsörjande inte bara för dina egna nya utgifter, utan också för de återbetalningskrav som föräldern inte ansåg att den kunde betala är inte helt lätt. Samtidigt går räkningarna till inkasso och kronofogden så att du inte kan teckna hyresavtal och andra avtal under ganska många år framöver. För socialtjänsten hjälper dig inte heller med att betala gamla skulder.

Tilläggas ska att dessa ungdomar ofta har olika former av diagnoser som redan gör det svårare att klara skolgång och arbete på lika villkor. Tilläggas bör även göras att alliansregeringen nu monterar ner det utbildningssystem som har gjort det möjligt att ta igen gymnasiestudier senare i livet. Kraven ökar på unga att fixa sin gymnasieutbildning under ”rätt” tid. Mallarna stramas åt, och passar du inte in så förläggs ditt ”misslyckande” på dig själv. Problem som egentligen är strukturella görs till dina egna individuella problem.

Jag skäms över att staten behandlar barn och unga så här.

***

Ett litet obs: Det kan naturligtvis vara så att barnet/den unga har haft vård- och omsorgsbehov som den vid ett tllfälle fått beviljats bidrag för, men att beslutet senare har ändrats. Dessa föräldrar är ofta fattiga och skuldsatta själva varför pengarna helt enkelt inte finns kvar när de ska återbetalas, men att föräldrar eller stat skuldsätter barn och unga som idag, det borde aldrig någonsin vara accepterat.

Läs även andra bloggare om , , , , , , , ,

Annonser

5 thoughts on “Unga som lever utanför skyddssystemen straffas av regeringen

 1. Bra inlägg Veronica! En mycket viktig problematik att lyfta. Jag blir så arg, att barn ska betala för sina föräldras och samhällets oförmåga ungefär som att ärva skulder och skadestånd när någon dött. Vad är nästa sak ska man ärva avlidna släktingars skulder inklusive böter och brottsskadestånd om den avlidne dömdes för brott?
  Jag är av den uppfattningen att om det försig om funktionshindrade barn så borde överförmyndarnämder kunna hindra föräldrar från att skuldsätta sina barn. Du kanske vet hur det är med den saken.

  • Tack Johan!

   Jag kanske är ouppdaterad, men jag tror faktiskt att en kan ärva en avlidens skulder… jag hoppas dock att det inte gäller barn. Men osäker som sagt.

   Jag tror att det skulle lösas betydligt enklare genom ett nytt regelverk som förbjuder att skulder och återkrav förs över på barn så snart de blivit myndiga. I fallet jag länkar till så är det ju faktiskt inte barnet som har sökt eller fått assistansbidraget, det är föräldern som har agerat. När det handlar om obetalda räkningar för tex vård och medicin så är det också (oftast) föräldern som har agerat och föräldern är uttryckligen försörjningsskyldig. Att få regelverket att bli att det är barnet som plötsligt ska ha stått för kostnaderna är en absurd tolkning. Jag tror som sagt att det är en relativt enkel lösning som kan göras med tydligare formulering i reglerna.

 2. Man kan inte ärva sina döda föräldrars skulder i Sverige, som tur är. Dödsboets skulder betalas med de eventuella tillgångar som finns (exklusive kostnaderna för en enkel begravning), sedan skrivs de av.

  Tyvärr är det så att föräldrar kan skuldsätta sina omyndiga barn – ett inte alltför ovanligt exempel är barn som står som ägare till saker som föräldrarna köpt på avbetalning, och sedan inte betalar. Det resulterar utöver skulderna även i betalningsanmärkningar som gör att barnets ekonomi är i princip dödsdömd redan när de ska starta sitt egna ekonomiska liv.

  Hur just den här senaste historien hanteras av både Fk och media är helt vämjeligt. Fokus verkar ligga på pengarna, inte på hur flickan mår och har mått.

  • Tack Malin, kommer ihåg att det var en del debatt om skuld-arve-frågan för en den år sedan.

   Det stämmer med föräldrars köp av bilar etc, och som resulterat i att barn fått betalningskrav på parkeringsböter och dylikt. Istället för att peta i diverse olika lagar och regler för alla delproblem borde det vara en övergripande princip att betalningsåterkrav från omyndigtiden som grundregel åligger föräldrar att lösa, inte barnen. Föräldrar är försörjningsskyldiga för sina barn fram till att de är myndiga. Att den principen plötsligt inte alls gällde trots allt när den unge blir myndig är hemskt märkligt. Som om ett barn skulle överta en förälders straffdom så snart den blivit myndig!

   Och visst bör det finnas utrymme för undantag i fall där en 16-åring tex köpt saker utan förälders godkännande och utan att ha kunnat betala för sig. Men det bör inte vara grundregeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s