Sverige är världsmästare i tortyr. Dags att införa ett tortyrförbud?

Kikade in på Flyktingbloggen vilket jag varmt rekommenderar er alla att göra då och då. En av skribenterna, Frida Metso, skriver att Sverige är det land som dömts flest gånger av FN:s tortyrkommitté, CAT. Detta på grund av att migrationsverket velat utvisa personer som löper överhängande risk för tortyr om de skickas tillbaka.

En person som uppvisar t.ex. tortyrskador har rätt till en särskild fördjupad tortyrutredning om i fall att tortyren påvisas vara trovärdig, annars utgår den rätten. Enligt UNHCR så hade hälften av dem som slumpvis valt ut torterats innan de flytt, men inte i ett enda fall skedde en tortyrutredning.

Till saken hör att det inte finns något brott som heter tortyr i Sverige. Regeringen har hänvisat till att det finns en rad tillräckliga straffbestämmelser, som grov misshandel, människorov, olaga tvång, olaga hot, våldtäkt och grov våldtäkt. Dessa brott inte har samma tyngd eller samma symboliska betydelse som tortyr.

Kanske skulle lite mer uppmärksamhet riktas mot tortyr i flyktingärenden (men även i andra aktuella brottsärenden), om tortyr faktiskt var förbjudet. Jag tycker i alla fall det är rimligt att Sverige förbjuder tortyr.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser

One thought on “Sverige är världsmästare i tortyr. Dags att införa ett tortyrförbud?

  1. Ping: Idag upprörs jag över trafficking av män och att Sverige utvisar människor till tortyr » Visselpaj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s