Internationell feministisk fredsdag!

Idag tillkännagavs Nobels fredspris 2011 och till min GLÄDJE:

The Norwegian Nobel Committee has decided that the Nobel Peace Prize for 2011 is to be divided in three equal parts between:

Ellen Johnson Sirleaf,
Leymah Gbowee and
Tawakkul Karman

for their non-violent struggle for the safety of women and for women’s rights to full participation in peace-building work.

Ellen Johnson Sirleaf, Tawakkul Karman och Leymah Gbowee.

Fantastiskt att Nobel äntligen sätter fokus på kvinnors delaktighet i fredsprocesser! Som Operation 1325 skriver idag så går det i linje med FN:s Resolution 1325 som så många kvinnor runt om i världen aktivt arbetar för, nämligen kvinnors rätt till aktivt deltagande i fredsprocesser. Organisationer som Kvinna till kvinna och IKFF jublar liksom typ resten av världens kvinnorörelser och feministiska rörelser idag. För som Katrine Kielos skriver så är det ”ett fredspris till feminismen”. Att kvinnor, barn och äldre är särskilt utsatta i krig har vi vetat länge. Och på grund av de könsnormer och det sexuella våld som används mot kvinnor i konflikter, så måste kvinnor delta så att insatserna når fram på bästa möjliga sätt. Ett arbete Feministiskt initiativ självklart också har högt på agendan.

Som de feministiska fredsorganisationerna har påpekat om och om igen, så har Sveriges utrikesminister Carl Bildt fullständigt ignorerat resolution 1325 i sitt arbete samt ignorerat den kritik han fått för detta. Kanska kan Nobels fredskommitté lyckas få fram budskapet om vikten av resolution 1325 även genom Bildts patriarkala skygglappar? 

Dagen till ära så hade Feministiskt initiativ redan hunnit presentera att partiet är inbjudna till Egypten för att diskutera jämställdhet och behovet av ett feministiskt parti tillsammans med ungdomar från Egypten och Tunisien. Spännande!

Det internationella feministiska fredsarbetet går vidare!

Läs även andra bloggare om , , , , , , , , , , ,

Annonser

2 thoughts on “Internationell feministisk fredsdag!

  1. Ja annars är så många andra (personer, grupper, organisationer och länder) i världen duktiga på att prata om kvinnors rättigheter och att det måste uppmärksammas mer. Men vägen till faktiskt handling brukar vara extremt lång…

    Såg förresten att anti-feministen Pär Ström, som vanligt, valde att spy galla över detta. han gnäller på att dom nog bara fick priset för att dom var kvinnor, samtidigt som han försäkrade om att han inte aalls säger att dom inte fick det för att dom faktiskt förtjänade det men ändå så måste det väl vara så att dom fick det egentligen för att dom var kvinnor och det är världens undergång och ligger i tiden och män drabbas hårdast av alla och kvinnor bara glider fram i livet och bla la la bla… *migrän* *bitter*

  2. Underbart att dessa tre kvinnor har fått Nobels fredspris.
    Att Ström gnäller är jag inte förvånad över. Han gnäller varje gång män inte behandlas som om de vore mer värda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s