Förtryckens olika former

Idag skriver SvD ett viktigt reportage om den omfattande bröststympning som pågår i Kamerun, en form av könsstympning. Bröststympningen syftar till att brösten inte ska växa ut på flickor som kommer in i puberteten. En desperat åtgärd för att skydda flickorna från de omfattande våldtäkter som pågår, som inte bara leder till fysiska och psykiska men, utan också kan leda till graviditet, uteblivna möjligheter att utbilda sig och kunna försörja sig. Ja helt enkelt till ett liv i fattigdom, inte bara för de unga flickorna och kvinnorna, utan också för deras eventuella barn.

Förutom alla de unga som dör i barnsäng. Abort är generellt förbjudet, förutom just efter våldtäkt, men de som avslöjats ha genomgått en abort drivs bort från sina orter och förlorar stora delar av sina nätverk och socialt stöd. Bröstbränning kan säkert ur en del mödrars perspektiv betraktas som ett pris värt att betala, ett sätt att ”skydda” flickorna från allt detta.

Ett lidande byts mot ett annat lidande. Och ansvaret att skydda sig själv från övergrepp förläggs på flickorna och kvinnorna själva. Det påtvingade, och internaliserade, könsförtrycket som tar sig uttryck i olika former över världen, men har samma strukturella grund.

Det finns en rad olika organisationer som arbetar med olika stödprojekt för flickors och kvinnors rättigheter som gör ett fantastiskt arbete. Men det behövs så oändligt mycket mer. Allt bistånds- och solidaritetsarbete måste vara genusmedvetet för att komma åt roten och för att kunna förändra förhållandena på sikt. Det måste bygga på en antirasistisk och postkolonialt medveten grund för att förhindra att nya former av förtryck blommar upp. Och sen måste vi faktiskt också våga börja prata om det heteronormativa blöta täcke som ligger över världen som är en påtaglig orsak till de könsstereotypa förtrycksmekanismerna.

Den antirasistiska queerfeministiska kampen har mycket att göra.

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser

10 thoughts on “Förtryckens olika former

 1. Mår lite för taskigt av hela fenomenet för att komma med något djupsinnigt. Det skulle förmodligen bara bli en massa svordomar om jag försökte, så jag nöjer mig med att lämna ett avtryck.

  Delar din analys.

 2. Är jag konstig som inte förstår hur det ska hjälpa att ta bort brösten? Är det meningen att våltäktsmannen ska slita av kläderna på henne och bli så äcklad av brännskadade bröst att han inte vill sätta på henne längre, eller? Jag ser en hel del brister i logiken måste jag säga. Höjden av ironi vore ju för den stackars flicka som trots sönderbrända bröst ändå våldtas av någon som helt enkelt inte bryr sig om att vända på henne för att se om hon har några bröst utan bara kör in den bakifrån. : P Sjukt, är vad det är. Är det kristendomen som gjort att de är emot aborter, eller vad har de för resonemang bakom detta?

  • @Hanna: Som SvD-artikeln skriver så verkar det finnas en del män som anser att våldta en flicka/kvinna utan bröst är som att våldta en man (dvs sexism och homofobi samtidigt där). Men en del tycks ju bli våldtagna ändå, även om våldtäkterna kanske senareläggs några år.
   Abort är mer eller mindre förbjudet eller begränsat i de flesta länder i Afrika, oavsett vilken religion som dominerar. Same shit i Sverige där många i KD och SD vill förbjuda eller begränsa aborträtten!

 3. Different country same patriarchal structures…
  Men det är det få som tänker eller ens kopplar ihop, att något så jävla hemskt och vidrigt som nu händer där har något med Sverige att göra. Det kvinnoförtryckande, könskonservativa och heteronormativa upphör inte att existera bara för att vi är i ett annat land. Skuldbeläggning och smutskastning av offret och anti-abort motståndare finns där och här. Vi såg vad som hände i Bjästa- och Assangefallet.

  • Exactamente. Organisationen Människorätt för oföddas (MRO) vidriga lastbil med uppfläkta foton på aborterade foster i Almedalen i år var ett klockrent exempel på extremrörelse i Sverige.

 4. Är detta möjligen en birodukt av vanföreställningen att män och pojkar inte blir våldtagna eller offer i krig?
  Sluta förvränga all humanitär hjälp så att den enbart ska gå till kvinnor! Den skulle göra större nytta om den inte gjorde könsåtskillnad. Det är genant att Sverige med sin feminism tar avstånd från mäniskors lika rättigheter.

  Två fel blir inte ett rätt. Lägg ner feminism!

  • Lämna mörkret och skaffa dig lite kunskaper, en drös av okunskaper leder inte rätt någonstans.

   Genusmedvetenhet innebär här inte att allt bistånd ska gå till kvinnor. Genus innefattar alla kön och könsuttryck.

   Det måste tex mer insatser mot denna ”manlighet” som går ut på att dominera över andra och förnedra genom exempelvis våldtäkter. Och så att män som utsätts för våldtäkter vågar tala om det, vilket många inte vågar i den könsstereotypa värld vi har idag.

   Den skenbara könsneutraliteten du vurmar för innebär bara fortsatt okunskap om hur förtryck fungerar och bevaras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s