Feministiskt initiativ och framtiden

Det händer mycket i Feministiskt initiativ. Som de flesta redan läst så har Gudrun Schyman aviserat att hon inte ställer upp för omval till talesperson, men gärna sitter kvar i styrelsen. Detta för att det är ett bra läge just nu att låta andra ta över rodret som talespersoner, men också för att hon ska kunna lägga tid på arbetet i Simrishamns kommunfullmäktige och få tid att göra det bra.

Som valanalysen pekade på så har medlemsantalet växt starkt, med 40 %, sedan eldningen av hundratusen för rättvisa löner i Almedalen. Vi är faktiskt stabilare än någonsin. Men utifrån sett så kan jag förstå farhågorna om vad som kommer att hända med Feministiskt initiativ när Schyman inte längre är talesperson, eftersom medierna lyfter fram just henne. Jag och Sina Svensson skrev om detta i Second Opinion för en vecka sedan: Hundratals aktiva feminister är fler än en Gudrun Schyman, läs! Den som hoppas på att Schyman försvinner från debatten, kommer att bli besviken.

Internationella kvinnodagen blev en sprudlande dag. Feministiskt initiativ slog på stort med stort seminiarium på Kulturhuset i Sockholm med fackförbundens ordföranden om lönegapet mellan kvinnor och män. Det blev en riktigt spänstig direktsänd debatt i SVT2 som går att se i efterhand på SVT Play. Även debatten mellan Veronica Palm (S), Tobias Tobé (M) och Gudrun Schyman (F!) visade tydligt på de politiska motsättningarna i den här frågan. Går också att se här.

Stina Sundberg i Prideparaden 2010. Foto: Sissela Nordling Blanco

Feministiskt initiativ har också förlorat vår kära talesperson Stina Sundberg som gick bort i sviterna av cancer. Jag förlorade en trygg fin vän och organisationen och feminismen har förlorat en stabil och ödmjuk frontfigur. Begravningen i Göteborg i fredags blev otroligt fin, fylld med värme, styrka, minnen och humor. HBTQ-prästen Lars Gårdfeldt gjorde dagen oförglömlig med tal som innehöll bland annat:

”Stina var en lesbisk front, en HBT-aktivist, en kvinnofolkhögskola och ett Feministiskt initiativ. Och allt det har Gud släppt in innanför portarna. Det blir nog spännande diskussioner där nu.”

På minnesstunden premiärvisades minneslåten We are the world till Stina, så otroligt fin. Och kraftfull! This is for you Stina – We keep on fighting!

Om ett par veckor är det kongress där nya talespersoner väljs. Det blir en spännande kongress och många nya krafter tar vid, och gamla grundare kommer tillbaka. För mig blir det lite extra känslosamt den här gången. Jag ställer inte upp för omval till styrelsen på grund av att jag måste fokusera på mitt avhandlingsarbete. Efter fyra långa år i styrelsen, och innan dess år som lokal aktivist, kommer det att kännas tomt. Som att tvingas att göra slut med sitt livs stora kärlek. Men jag kommer tillbaka i framtiden – betrakta det som en paus i förhållandet!

Annonser

4 thoughts on “Feministiskt initiativ och framtiden

  1. Ser fram emot kongressen! Ska bli otroligt roligt och spännande (även om det är tråkigt att du tar en paus, men förstår så väl att du behöver den).

  2. Ping: Snart Fi Kongress

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s