SD är tredje största parti bland män

Läser i Svenskan idag att Sverigedemokraterna är tredje största parti bland män. Ett parti med fascismen som ideologisk hemvist, med föreställningar om ett folk, ett land, en kyrka, ett språk och en familjetyp. Ett parti med homofobisk, transfobisk, rasistisk och kvinnofientlig politik som anser att kvinnor gör sin främsta samhällsinsats hemma vid spisen. Det partiet är tredje största parti bland män i Sverige.

Det finns en tydlig tendens i politiken: en majoritet män röstar på de partier som vill göra minst mot könsdiskriminering, rasism och homofobi, medan en majoritet kvinnor röstar på partier som har större ambitioner att arbeta mot könsdiskriminering, rasism och homofobi. Att det parti, Feministiskt initiativ, som har mänskliga rättigheter och arbete mot diskriminering högst på agendan är starkt kvinnodominerat ligger helt i linje med den politiska konflikt som vi ser, baserat på om vi är för eller emot de mänskliga rättigheterna, för eller emot solidaritet på lokal eller global nivå, för eller emot diskriminering.

Annonser

8 thoughts on “SD är tredje största parti bland män

 1. Ja, en ser hur könat detta är. Och jag förstår inte dom där ute som säger sig stödja exempelvis SD och på samma gång påstår sig bry sig om kvinnors- personer med annan etnictet-, och HBTQ-personers- rättigheter. Hur går det ihop med tanke på deras politik? It doesn’t make any sense 😦

  Gissar nu också att diverse anti-feminister kommer att kalla detta ”manshat”, men så vill dom ju inte att en ska tala om makt och kön, och ifrågasätta privilegier som den överordnade guppen har.

  • Självklart kommer detta betraktas som manshat av en del, särskilt av sverigedemokrater. De anser ju till och med att kritik av våldtäktsmän är manshat, så länge det inte är bara ”invandrare” som attackeras förstås.

 2. Det känns egentligen ganska logiskt. För vilka har tjänat på den traditionella könsmaktsordningen och sättet att konstruera genus? Vita män. Det är de som nu också agerar rasistiskt. Vilka har traditionellt förlorat på konstruktionen? Kvinnor, och det är därför viktigare för oss att förändra den.
  Nu säger jag inte att alla är mot jämlikhet eller ett samhälle med mindre klassifikationer, men jag tror också att vi är ganska egoistiska också. Därför behöver vi få statistik och underlag som visar att alla människor tjänar på ett mer jämställt samhälle. Som exempel kan nämnas att brottsligheten minskar i ett mer jämlikt samhälle (AvSverige Utredningen om makt, integration och strukturell diskriminering)

 3. @Elin: Du skriver ”Därför behöver vi få statistik och underlag som visar att alla människor tjänar på ett mer jämställt samhälle”. Håller i och för sig med dig men jag tror det framför allt är den feministiska retoriken som behöver ändras. Hur ska en ung arbetslös man med dålig utbildning och som känner sig utanför attraheras av en idelologi som sparkar på honom och endast satsar på att kvinnor ska få företräde/hjälp . Nu vet jag att jämställdhet inte handlar om detta, men det är den bilden som dessa personer hör och ser. Riktig jämställdhet kräver att politiken baseras på individens rättigheter och inte gruppers rättigheter.

  • Jag tror inte de unga männen utan utbildning är svårast att locka, de unga männen MED utbildning däremot! Har du en mamma/syster/kusin/kompis som jobbar som vårdbiträde/personlig assistent vet du vad dom tjänar och vad den lönen räcker till…

 4. Jag brukar trycka på att det inte är nån slump att SD är sexistiskt OCH rasistiskt. Om jag inte minns fel så kallar Susan Faludi fenomenet för ”white-knight-on-a-white-horse-syndrome”. Alltså att motiveringen till att kvinnor ska acceptera lägre lön, mer obetalt hushållsarbete och att mannen tar ställning mot jämställdhet är att det finns någon värre att skydda dem från. En mörk främling, gärna en arab (för att fortsätta korstågsmetaforen), som hotar kvinnan. Det är därför Jimpan bara pratar om utomhusvåldtäkter, för ingenting får befläcka den svenska kärnfamiljen liksom.

  Såg faktiskt extremfallet en gång. En person (gissa könet) som ständigt pratade om invandrargruppvåldtäkter samtidigt som hen slog sin flickvän… Valstugetips för oss f!or: om ni inte har nån egen motsvarande historia så berätta nån annans. Vet inget annat grepp som är så effektivt för att locka över kvinnliga (och vissa manliga) SD-röster till oss.

 5. Visst tjänar vita män på den nuvarande könsmaktsordningen, men bara i mot kvinnor. Fast som vit man i dagens samhälle så förlorar man lika mycket uppåt mot nästa sociala klass. För Sverige är i dag ett klass samhälle tyvärr.

  Invandrarkvinnor står lägst ner sen kommer deras män, sen kommer arbetarklassens kvinnor, sen deras män osv…Hela vägen upp till toppen. Problemet är att så länge en majoritet har någon att se ner på så är det svårt att ändra på systemet. Samhället ger tyvärr bränsle åt rasism och den nuvarande könsmaktsordningen. Partier som SD får även vind i seglen.

  Lösningen är ett jämställt och rättvist samhälle med mer humanistiska värderingar.
  Men få män inser vinsten i att bryta detta mönster som nu råder? Det man ger neråt skall man få igen ovanifrån. Fast det kräver att man är:
  För dom mänskliga rättigheterna, för solidaritet på lokal eller global nivå och i mot diskriminering av ras, kön, sexuell läggning och religion.

  Fast retoriken är som Calle skrev viktig, för tyvärr uppfattas Fi som ett mansfigentligt parti av många män. Och det är synd tycker jag. För det är eran syn på rättvise frågorna i samhället som får mig att rösta på er bland annat. För inget annat parti är i närheten av er där.

 6. Janne och övriga. Jag är rätt intresserad faktiskt. Vad har jag som vit, hetrosexuell privatanställd man med teknisk högskoleutbildning att vinna på F!s politik? Jag skulle gärna vilja se en beskrivning av detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s