Varför elda 100 000 kronor för jämställda löner?

Hemkommen från Almedalsveckan, något omtumlad. Ingen har väl missat att vi eldade upp 100 000 kronor för rättvisa löner. 100 000 kronor är den summa som kvinnor tjänar mindre än män varje minut dygnet runt i Sverige. Över 70 miljarder mindre får kvinnor i sina plånböcker varje år. Det upprör oss. Inget parti i Sverige har arbetat fram ett förslag på lösning och detta var vårt sätt att få upp frågan på agendan efter 30 års politisk tystnad. Vi vill införa en statlig Jämställdhetsfond som omfördelar resurser till de lägst avlönade sektorerna i samhället.

På måndagskvällen skickade vi ut en pressinbjudan och ett 40-tal medlemmar i Feministiskt initiativ gick ut i Visbynatten och delade ut hundratals 20-sedlar där samma inbjudan stod på rosa klisterlappar. Att det skulle väcka uppmärksamhet var förstås väntat, och debatten lät inte vänta på sig.

På tisdagsmorgonen samlades det ett stort pressuppbåd och andra människor som intervjuade och lyssnade på Gudrun Schyman som berättade varför vi eldade och varifrån pengarna kom. Tomas Mazetti och Per Eriksson som skänkt pengarna för att lyfta frågan om lönediskrimineringen i valrörelsen berättade också att de skänkte pengarna istället för att köpa en ny båt eftersom de som män upplevde att de har för mycket pengar.

Kritiken i medierna som har lyfts fram har främst varit från andra partier och välgörenhetsorganisationer som anser att Feministiskt initiativ skulle ha betalat några luncher till hemlösa och liknande. Jag har sällan skådat så kompakt hyckleri från andra partier och politiker.

Självklart ligger det i andra partiers intresse att inte poängtera att löneskillnaderna är enorma och att de inte gör ett skit, eller har gjort ett skit de senaste 30 åren, för att förändra situationen.

Självklart nämner de inte med en bokstav att de själva spenderar 295 miljoner på PR, reklam, gratissprit till journalister och presumtiva väljare. Tänk vad de pengarna hade kunnat göra istället.

295 miljoner skattefinansierade pengar hade tex kunnat gått till att höja kvinnors löner så att fattigdomen bland kvinnor och barn minskar, bostadslösheten minskar och kvinnor slipper bli beroende av Frälsningsarméns goda vilja. Det är en cynisk bild av ”förändring” att så många människor anser att det är bättre att kvinnor ska vara beroende av andras dagsfärska välvilja istället för att skapa samhällsreformer som gör dem ekonomiskt självständiga. Borgerligheten i ett nötskal. Birgitta Ohlsson är en av kritikerna och gör sitt bästa för att slå ifrån sig (radera länkar etc till) Tomas Mazettis öppna brev, där han påpekar att hon skulle kunna skänka pengar själv, men väljer att spendera dem på sig själv istället. Mazettis brev är egentligen det enda som behöver läsas i den här debatten: ”Skänk FP:s valbudget till fattiga småflickor”

Och så har vi medierna. Det mediala genomslaget har varit enormt, också globalt. Den positiva responsen har faktiskt också flödat – Fi har fått hundratals nya medlemmar och supportrar de senaste dagarna. Jag har hört att 1 medlem sagt sig lämna partiet. Men den positiva responsen tycks inte finnas med i förutbestämda mediedramaturgin, därav lyder rubrikerna oftare att bilden av eldandet är ett misslyckande. Hur kan det vara ett misslyckande att miljoner människor har förstått att Sverige har enorma löneskillnader och att det finns ett parti som menar allvar med att ta itu med frågan? Tror någon på allvar att vi eldat pengar för att hela svenska folket ska ställa sig upp och hylla oss? Det räcker gott och väl med 10 % av rösterna i valet för oss. Till att börja med.

Att våra tidigare kritiker fortsatter att vara kritiska är väl självklart, det är inte dem vi riktar oss till. Hur kan någon vara så enfaldig att den tror att en debatt uppstår om det inte finns just olika åsikter och inte bara negativa som vissa försöker få det att låta som?

Makten förtsätter att tala sitt tydliga språk. Vi feminister fortsätter att provocera – var så säkra. Vi brinner för jämställda löner, det kommer inte att undgå någon.

ExpressenTV har en sammanfattande film från när Feministiskt initiativ eldade upp 100 000 kr:

Det har varit ett fantastiskt gäng fior på Almedalsveckan i år. Den låt som kom att sjungas och spelas mest var utan konkurens denna:

PS. Bör poängtera att inte alla andra politiker är negativa till sedelbränningen för jämställda löner. Miljöpartister som Maria Wetterstrand och Jakop Dalunde förstår och stödjer oss.

Läs andra bloggare om , , , , , , , , , , ,

Annonser

24 thoughts on “Varför elda 100 000 kronor för jämställda löner?

 1. Blir så less på att feminister aldrig kan hålla sig till fakta utan endast sprider sina myter.

  Visst, det existerar en >löneskillnadlönediskriminering<.

  Kvinnor och Män har samma lön för samma arbete. Dock tjänar män mer pga alla de kriterier som vi alla vill en lön ska baseras på, utbildning, erfarenhet, svårighetsgrad, sedan tillkommer saker så som om personer är en chef, gör tyngre arbetsuppgifter osv.

  Men nej, ni tycker att det är rimligt att jämföra en städerska med en chef och säga att skillnaden är pga diskriminering.

  Och ni undrar varför folk inte tar er på allvar.

 2. ”… för att lyfta frågan om lönediskrimineringen i valrörelsen berättade också att de skänkte pengarna istället för att köpa en ny båt eftersom de som män upplevde att de har för mycket pengar.”

  Kan hålla med om att det finns en löneskillnad mellan män och kvinnor. Denna löneskillnad går dock att förklara då män i en större omfattning än kvinnor arbetar i den privata sektorn, har högre befattningar, längre anställningstid och branscherfarenhet m.m.
  Man kan tala om en löneskillnad – någon lönediskriminering är det dock inte tal om.

  Sanningen är väl att några få procent av Sveriges medborgare äger ca 90 % av tillgångarna. Att dessa båda herrar tyckte att de hade för mycket pengar, innebär inte på något vis att gemene man har det bra ekonomiskt. Utan e flesta svenskar, män som kvinnor, får nog slita ganska så hårt för att få sin ekonomi att gå runt.

 3. Ping: Feminististiska pengabål och Barnen-i-Afrika-rörelsen « trollhare

 4. Ping: Elden som sprider sig « Fi Västra Götaland

 5. Pether och Magnus: Så talar män som vägrar att se fakta och vägrar släppa ifrån sig sina manliga privilegium. Ni har hyffsat många forskningsinstitut och fackförbund emot er. Läs gärna den rapport som Feministiskt initiativ har tagit fram: http://feministisktinitiativ.se/artiklar.php?show=945

  Och som ni ser om ni läser på lite så diskuterar vi inte skillnaden i lön mellan städerskor och högt uppsatta chefer.

  Chris: Jag såg det! Väldigt roligt att vårt eldande för rättvisa ger ringar på vattnet!

 6. Du bevisade just det jag sa. Feminister använder sig endast av myter och lögner.

  Notera också att din ‘rapport’ endast talade om löneskillnaden. Som sagt, jämför du en privatanställd hög chef, men en kommunanställd dagisfröken, så är det fan självklart att det finns en skillnad.

  Men som alla som verkligen bryr sig om fakta och inte bara tomma ord från fanatiker, så kan man förklara denna skillnad helt med de kriterier som alla vill ska ligga till grund för en lön.

  Men detta är ni inte intresserade av, du har inte ens tagit dig besväret att läsa de rapporterna förmodar jag, du nämnde dem inte ens i ditt inlägg.

  ”Och som ni ser om ni läser på lite så diskuterar vi inte skillnaden i lön mellan städerskor och högt uppsatta chefer. ”

  Det är PRECIS det ni gör då ni använder er av en siffra som endast kan fås fram genom att jämföra över alla yrken och totalt ignorera skillnader i utbildning, erfarenhet, svårighetsgrad osv osv.

  Men nä, vi är ju bara män som hatar kvinnor.

 7. Och angående arvikafestivalens diskriminering.

  Det är alltså att personer, artister, grupper, ska väljas endast utifrån sitt kön, och inte hur bra de är, som är eran typ av rättvisa? Hur sjukt är inte det?
  Iof, ni vill ju att kvinnor ska ha högre lön endast pge de är kvinnor.
  Och ni blir arga för att man kallar er fanatiska extremister.

 8. Jag associerade till en hemsk scen i den enfaldige mördaren där det också eldades pengar. ”Det är principen” säger Hasse Alfredsons karaktär när han eldar upp pengarna.

 9. Pether: Om du läser rapporten så ser du att det framgår att den inte jämför personer, utan sektorer och yrken. Den absolut största delen av lönegapet består av skillnader mellan olika sektorer och yrken – trots likvärdiga krav på kunskaper, ansvar och ansträngning. Det är alltså dessa likvärdiga krav på kunskaper, ansvar och ansträngning som ska ligga till grund för lönesättningen – inte att pappa Metall alltid ska vara löneledande som idag.

  Om du inte ens försöker läsa och begripa vad jag skriver så är det lönlöst att du fortsätter försöka ha en dialog här.

  Angående kvoteringen på Arvikafestivalen så får du vända dig till dem.

  Alexander: Absolut, det är principen… *sa hon med den mörka rösten*

 10. Som vanligt så verkar anti-feminister inte ha något annat än anti-feminist propaganda att komma med. ”extremist” hit och dit.
  Och samma ursäktar av lönediskrimineringen av kvinnor, allt för att dom ska slippa ta till sig något.

  Löjligt hur dom sedan anklagar oss feminister för sådant som: ”ni är inte nyanserade!”.
  Och det är dom som inte går att ta på allvar, det räcker att se vad som skrivs för att se att det inte är något annat än ett ytterligare en sätt att få kasta skit på feminister.

 11. Ping: Om de 100 000kr som brändes upp « Tiarafeministen

 12. Jag tror FI brände sina sista chanser till riksdagen när dom brände pengarna. Snacka om att skapa negativ publicitet. Men visst, ”all reklam är bra reklam” som någon sa. FI hade nog inte kunnat få mer reklam på något annat sätt för pengarna… Eller JO! Lika mycket i alla fall: tänk om FI satt upp nått tält och räknat ut då hur mycket mindre kvinnor tjänar per dag eller månad eller så och så sagt att alla kvinnor varit välkomna in i tältet och hämta ut låt säga 200 spänn. Två hundralappar bara sådär. Inga män välkomna. DET skulle ha skapat ringlande köer av kvinnor och feta rubriker. 500 kvinnor och tjejer skulle kunna ha fått två hundra spänn bara sådär.

  När det gäller det där med biståndsorganisationerna och Mazetti som förklarade att han skänkt av sina egna pengar och att det som reklam var väl investerade pengar (alltså om man jämför med att sätta in någon annons) och att Birgitta Ohlsson och FP borde skänka sina pengar till biståndsorganisationer om dom nu tyckte det var så viktigt:

  Här finns en moralisk skillnad i att elda upp pengar och att använda pengarna för sig själv (kalla det gärna slösa. Slösa på fina middagar, bilar, spel, alkoholhaltiga drycker…). MEN: tänk dig skillnaden i känsla om du går förbi en tiggare i Stockholms city och som ber om pengar och du tar fram en 100-lapp och tar fram en tändare och eldar upp den inför hans eller hennes ögon OCH skillnaden då om du tar din 100-lapp och ”slösar” den på dig själv på något iofs onödigt. Det att bränna pengarna när andra vill ha dom och behöver dom är en ren förolämpning. Det är kränkande. Du kunde lika gärna ha ställt dig och kissat på tiggaren. Att använda pengarna för sig själv och på förmodligen inte helt livsnödvändiga saker känns ändå på ett helt annat sätt. Tiggaren som ser dig bränna upp en sedel hellre än att ge bort den känner sig förmodligen kränkt och förnedrad på ett helt annat sätt än om du vägrar ge bort den och går och sätter dig och äter några ostron med iskallt vitt vin till.

  Det är remarkabelt att ni i FI inte verkar förstå skillnaden. Ja, jag tar mig för pannan för det är så obegripligt korkat gjort av FI.

 13. vmm: Jag förväntar mig inte, som sagt ovan, att just du ska tycka något annorlunda. Att Feministiskt initiativ i realiteten har fått hundratals nya medlemmar den senaste veckan och förlorat enbart en, säger nog mer än dina gissningar om valresultatet.

  Nej, jag förstår inte varför du inte förstår att det egentligen är mer provocerande för en tiggare att du sitter mumsar svindyra ostron och skumpa på serveringen bredvid för inget syfte alls än ditt eget ego, än att Fi eldar den lilla PR-summan i sammanhanget för att skapa märkbara samhällsförändringar för många som idag är tex bostadslösa och tiggare. Men det handlar kanske i grund och botten om förmåga att sätta sig in i kvinnors livslånga lågavlönade situation? Som resulterar i lägsta pension som inte går att leva på på ålderns höst. Ett liv där du är ständigt beroende av andras välvilja. Att det finns en pappa som får äran att vara den roliga föräldern för att han har råd att bekosta de skojiga sakerna för barnen. Osv.

  Det är ingen slump att över 70 % av socialtjänstens ärenden är ensamstående mödrar. De pengar som var ämnade att väcka denna debatt kunde tyvärr inte ha gjort någon som helst skillnad för alla dessa kvinnor – men det kan vårt politiska förslag göra.

 14. I pengabränningsfrågan skrev du om att du inte förstår att det är mer provocerande att bränna upp pengar framför en tiggare än att gå och äta ostron för dom. Intressant faktiskt. För då har vi kanske helt olika syn på det här och då blir det svårt att debattera. Vi kan bara konstatera att vi tycker olika. Men jag hoppas du förstår att jag tycker det är upprörande.

  Jag gillar i alla fall din Kent-länk. Faktiskt så var det bland det första jag tänkte på när jag hörde om det här dvs ”brinn pengar brinn” i Kent-låten! En av världens bästa låtar från en av världens bästa skivor. Har man inte bränt upp alla sina pengar på att höja kvinnolönerna så rekommenderar jag faktiskt ett skivköp av Vapen&Ammunition av Kent. Den är en fröjd för öra och själ.

 15. Hej!

  Jag har lyssnat på Gudrun Schyman vid ett flertal tillfällen och tycker att mycket av det hon säger är väldigt bra. Det finns enorma skillnader (mer än biologiska) mellan kvinnor och män i samhället idag, tyvärr.
  Det handlar om löner, arbetsmiljö, makt och andra problem kopplade till könsrollerna.
  Jag köper det helt klart!

  Jag är fascinerad av er tanke med jämställdhetsfond. Det är en väldigt intressant tanke. Tyvärr har vi skapat ett samhälle som inte sätter människor i centrum, snarare ekonomiska resultat vilket gör att alla former av liknande förslag inte kommer att kunna förverkligas.
  För att kunna genomföra ett sånt förslag behöver vi ändra fokus på vår livsstil. Vi måste bygga om hela samhället och ändra fokus på vad som verkligen är viktigt för oss. Om vi hade gjort det, om vi hade lyft blicken lite högre så hade fler sett fördelarna med ett sånt förslag.
  Det svåra är inte starta en jämställdhetsfond utan det svåra är att få människor att inse betydelsen av en sån åtgärd. För att komma dit måste vi ändra fokus.

  Det är därför som jag är rädd för att en aktion som ni genomförde, när ni brände 100.000 kr, snarare drar negativ uppmärksamhet till er än positiv. Vi är inte redo för en sån aktion, det chockar oss och gör oss förbannade. I ”vår värld” är 100.000 väldigt mycket pengar och eftersom vi har ett samhälle där pengar står i centrum (inte människan) så blir det så starkt men på ett negativt sätt.
  Själva aktionen är dock helt genial. Otroligt stark och tankeväckande men jag tror många inte är beredda på att lyfta blicken och se helheten än.

  Det är vad jag tror.
  Mvh
  Sebastian

 16. Man ser vad man vill se och man tror vad man vill tro. Skulle man däremot ta av sig sina ideologiska glasögon och se på statistiken lite mer objektivt så finns det ingenting, absolut INGENTING som visar att kvinnor är lönediskriminerade. Den faktor som är absolut viktigast för vilken lön en person har är ålder. Anledningen (som visserligen är korkad) måste vara att ”erfarenhet” är det som betalar extra. Om vi räknar upp deltid till heltidslöner (som är helt felaktigt men de flesta fackförbund mfl brukar göra så) så borde lön inte jämföras åldersmässigt , inte heller i antal år, utan i antalet tidigare arbetade timmar. Gör den jämförelsen och ni kommer garanterat få en Högre lön för kvinnor än för män med samma jobb. Vill man hitta diskriminering så letar man efter fel grupp. Diskriminerade grupper är 1/ Ungdomar 2/ Invandrare och 3/ män. I övrigt så borde varken kön eller utbildning ha betydelse för lön utan vad du som individ presterar. Finns det många som kan göra ditt jobb bättre och billigare så borde någon anna göra ditt jobb. I privat sektor så är det löjeväckande att påstå att kvinnor tjänar sämre än män. Givetvis så skulle bara kvinnor anställas där i så fall. En rättvisefråga som FI kanske skulle bry sig om är att män lever 4 år kortare än kvinnor. Kanske borde pensionsåldern vara 4 år högre för kvinnor än för män?

 17. Helt ärligt, är inte jämställdhetsdiskussionen lite väl uttjatad?Alla vet väl att kvinnor är lika mycket värda än män 2010? Helt seriöst. Detta är ett förlegat tankesätt som kommer gå i graven när 40-talisterna går i pension.
  När den äldre generationen går kommer detta fenomen inte att finnas kvar, det kan jag sätta mitt liv på.
  Själv är jag 80-talist och är uppfostrad att alla människor är lika värda. Jag är säker på att även 60 och 70-talisterna är det också.

 18. Om jag inte minns fel så var det inte så lätt för varken män eller kvinnor i begynnelsen av våra yrkesliv..nu pratar jag om drängar och pigor..sen kom det fabriker…sen kom facket..(numera fuck you) vi män fick med tiden bättre och bättre villkor i och med fackföreningarna som kämpade med näbbar och klor mot överheten, jag menar de som bestämde över vårt dagliga bröd etc..då var det viktigaste att familjen överlevde, hade mat på bordet etc..
  Nu i vårt sk moderna samhälle så ska i princip alla kunna bli/göra vad vi vill..om man lyssnar på politiker och andra flummare…
  Det kommer aldrig att inträffa, det är en ren flumgeneration som tror att det kommer att bli någon rättvisa i vårt samhälle både vad det gäller löner eller andra förmåner..(Vi får skörda det som vi sår helt enkelt) Det är kapitalet som styr, inte vi vanliga dödliga som många tycks tro..
  Vill ni kvinnor ha lika lön så får ni f-n i mig slåss för det, inte fjanta runt en liten eldstad byggd av pengar..patetiskt om ngn frågar mig..vittnar om uselt ledarskap..det kommer inte att ändra på någonting, nä upp till kamp kvinnor..Hur?
  Hmm, undrar vem som har pengapåsen…inom vården där det är mest kvinnor som arbetar är det väl ni själva (politiker) som sitter med pengapåsen.. (kan vi räkna med en liten skattehöjning, kanske)..inte mig emot.
  Strejka kan nog vara effektivt. Tänk om alla kvinnor inom vården gick hem (låt oss säga i sex månader) undra om deras förhandlingsläge hade förändrats då..eller börja jobba i Norge eller Danmark där de betalar ut bra mycket högre lön..varför inte bojkotta den svenska arbetsmarknaden då den suger lönemässigt..vill Sverige ha tillbaka kvinnsen så får de f.n i mig betala rättvis lön för utfört arbete..Direktörerna skiter i vilket bara stålarna kommer in så att företaget lever vidare.
  håller på dig morsan, du kämpar varje dag på sjukhuset…när du åker till Norge och tjäna pengar..
  Däremot så bryr jag mig inte ett dugg om GS och hennes rödstrumpor då de tycks ha allt de behöver, utom möjligen, lite djävla anamma..

 19. Tycker det är värre att elda bensin i onödan, än att elda pengar i onödan.
  Papper är andå en förnybar resurs! Det är varken kol, olja eller fossilgas!
  80% av resorna i tätorter i Sverige är under 2km! Fler kvinnor än män tar buss el. cykel el. går. Genomsnitt för vattenhämtning i fattiga länder: ca 4 km promenad/dag! Ökat pga bensinutsläpp… /Marie Andersson, Uppsala.

 20. Ping: Feminististiska pengabål och Barnen-i-Afrika-rörelsen » Trollhare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s