Vem vill SVT och SR se vinna valet 2010?

Frågan måste jag ställa mig efter att de i sin satsning www.valpejl.se valt att utesluta Feministiskt initiativ och Piratpartiet från kandidaternas enkätsvar. Det gör fler än mig. 

Vi är trötta på osynliggörandet av Feministiskt initiativ och Piratpartiet!

Jag fick ett mejl från SVT för ett antal veckor sedan där de ville ha kontaktuppgifter till alla våra riksdagskandidater för att de skulle svara personligt på enkäten. Vilket jag satt och knåpade ihop så klart. Men det var tydligen inte intressant när det kom till kritan. Det är inte första gången medier vill ha information av olika slag utan att bry sig om att använda eller redovisa det sedan och istället utesluta Feminstiskt initiativ. Det är särskilt tradigt för oss eftersom vi inte har någon anställd personal – till skillnad från de partier de sedan väljer att redovisa  – vilket gör att vi får arbeta nätter för medier som struntar i oss.

Det hela är dock extra problematiskt den här gången när det är vår skattefinansierade Public service som står för uteslutningen. Gudrun Schyman har skrivit ett öppet brev till Valpejl, träffande:

Jag anser att ni på detta sätt medverkar till att minska människors möjlighet till att i verklig mening kunna träffa fria val på valdagen. Varför då? Jo för att det systematiska undanhållandet av information för partier utanför riksdagen blir till en självuppfyllande profetia. Syns man inte i media så finns man inte. Och finns man inte i människors medvetande så faller det sig inte heller naturligt att svara partiets namn när opinionsinstitutet ringer . Alltså blir det låg registrering och fortsatt ingen redovisning i media och fortsatt låga opinionssiffror, osv. osv. Så enkel är mediadramaturgin. Ända sättet att väga upp bristen på information är att köpa reklamplats. Det kräver stora kapitalinsatser, något som nya partier sällan har.

När SIFO och andra opnionsinstitut ringer eller skriver så måste du verkligen veta att du tänker rösta på Feministiskt initiativ och nämna eller skriva det i en särskild ruta. Det går inte bara att kryssa i en av de föreslagna alternativen. På så sätt så går år demokrati på tomgång. De som syns, de kryssar vi i. Då blir det självklart när mediernas valbarometrar drar igång med sina på förhand bestämda alternativ. Eller i värsta fall som i SVTs och SRs valpejl-satsning: Det går inte alls att få veta om du ligger närmast Feministiskt initiativ eftersom du inte alls kan bli matchad med deras kandidaters svar.

Som Feministiskt initiativs Stockholmskandidat Malin Ericson skriver:

Så vad handlar det här om? Samma gamla trötta visa som vanligt: man offrar demokratin för den egna bekvämligheten. Småpartier får inte mediebevakning för att de inte har mediebevakning.

Den tröga kampen för att få bli representerad i mediernas finrum har Miljöpartiet redan gått igenom med bravur (idag alltså), och det glädjer mig. Jag hoppas bara att det inte ska behöva ta 30 år den här gången. Kvinnor och diskriminerade grupper har faktiskt inte tid att vänta längre. När ”världens mest jämställda land” backar på område efter område och den kommande regeringen med Socialdemokraterna i spetsen inte har några egna konkreta förslag mot exempelvis lönediskrimineringen så behövs det verkligen ett vettigare alternativ som förmår att leda in på nya vägar.

Tiarafeministen Linnéa Sjögren hoppas på ett intressant svar från valpejl. Jag tror dessvärre inte att det kommer något sådant. Logiska argument som att storstäderna – där Feministiskt initiativ har långt över 4 % och bättre än flera nu sittande riksdagspartier – brukar prägla valutgången biter inte.

UPPDATERING 28/6: För att inte senare insurfande ska få fel svar: SVT och SR har nu tänkt om efter den stormande kritiken och ska ta med alla partier:

Vanligaste synpunkten på smyglanserade #valpejl att alla partier borde få svara på enkäten. Så gör vi nu! Officiell lansering torsdag

Bra där!

Läs andra bloggare om , , , , , , , , mokrati, , , , , , , , ,

Annonser

11 thoughts on “Vem vill SVT och SR se vinna valet 2010?

  1. Avgöra valet det är väl upp till väljarna? Som sig bör i en repsentativ demokrati Feministiskt initiativ kan visst! Ja, jag mer medlem i F!

  2. Ping: Valpejl « Jakob Lundgren

  3. Ping: Vi levererar när Valpejl fallerar | Anna Troberg

  4. Ping: Statistisk analys och konstiga slutsatser « Emil Isberg

  5. Ping: Valpejl låter alla vara med « Jakob Lundgren

  6. Ping: Bra tull ger oss friskare äpplen & en glad Madde ger oss gladare barn & Valpejl ger oss demokratiskt | Dagens Glada Nyheter

  7. Ping: Om Valpejl | Nu ska jag blogga fritt! Jippi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s