The Royal Wedding from a Feminist view

Victoria och Daniel ska gifta sig imorgon. Kul att de är kära, grattis. Inget annat par skulle kunna få det enorma ståhejet runt omkring inför sitt bröllop, marknaden flödar, medierna är som tokiga, SL bjuder på gratis åkning en hel dag. Alla ska få en liten låtsasbit av den überromantiska kakan.

Den patriarkala heteronormen har väl aldrig boostats så mycket som i dessa dagar. Den går lite extra över gränsen med pappa kungens överlämning av sin dotter till sin nya man. Jag kommenterar detta lite kort i The Guardian idag.

In Sweden, couples traditionally walk down the aisle together, thus emphasising the country’s sense of equality.

Veronica Svard, for the Feminist Initiative political party said: ”We would like Victoria to give herself away, after all she’s not owned by the king.”

Nej, hon är ju en egen person som inte behöver ges bort mellan män.

När kommer folkomröstningen om vi ska ha en monarki eller inte? Att valrörelsen handlar om små skattesatser känns ju larvigt när vi pumpar in miljoner för monarkins överlevnad och gigantiska bröllop. Släpp Victoria fri, bilda ett Kungahuset AB istället, det finns uppenbarligen massvis med företag som vill sponsra Kungahuset. Märkligt nog är högern som annars är sådana förespråkare för privatisering inte alls med på noterna i den här frågan. Så det kan gå när liberalism goes konservatism.

Victoria i nya glasögon  Noterar även att den nya feministiska bildbloggen Nya Glasögon kommenterar The Royal Wedding med liknande argument som mitt. Följ den bloggen, riktigt underhållande…

(OBS! Bilden ovan är bildbloggen Nya Glasögons montage. Victoria har så klart egentligen inte några genusglasögon)

Läs andra bloggare om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

5 thoughts on “The Royal Wedding from a Feminist view

 1. Haha, Vickan ar sa fin i de dar glasogonen! Har beundrat bilden tidigare pa Nya glasogonbloggen och blir lika glad igen over att se den har. 🙂

 2. Ping: Det kungliga bröllopet – masspsykos och en boostad patriarkal heteronorm « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism

 3. En tanke… Måste vi verkligen göra helt rent hus med vår historia och överge monarkin helt (till förmån för vad, republik då antar jag?) för att få styr på den konstitutionella representationsfunktionen? Jag känner mig verkligen inte säker på att en presidentfunktion är optimal, då en president får en så oerhört viktig politisk roll – samtidigt som hans agenda belamras med en massa rent representativa uppgifter. Det borgar för en splittrad och ”varken hackad eller malen” primärfunktion för landets ledning?

  En rejäl sanering och moderninisering och uppfräschning av monarkins uppdrag och spelplan förefaller mig faktiskt just nu vara en minst lika bra lösning.

 4. PS En privatisering tycker jag verkar vansklig; då tappar vi ju helt det politiska handlingsutrymmet att göra kungahuset till symbol för något i huvud taget relevant för ”Sverige”. Bara så länge vi finansierar kalaset med skattepengar (med ett erkännande att det behövs en lite mindre politiskt fluktuerande representationsfunktion) så kan vi ju göra anspråk på att påverka kungahuset i en fräschare riktning?

 5. EC: Men det är helt orimligt att ha en ordning där människor i en familj ska ha politisk makt på grund av att de föds in i familjen. Helt oacceptabelt. Helt odemokratiskt och helt anti-jämlikt.

  Makt sitter inte i generna, det är något som någon (borde) ges för att den förtjänar att representera andra i viktiga frågor, efter demokratiska beslut.

  Jag tycker det är det absolut bästa om makten kan fördelas på flera personer för att undvika maktkoncentration så långt det är möjligt, så absolut ser jag hellre en president.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s