Jämställt föräldraskap en omöjlighet så länge pappor inte inkluderas

Jag har ett par lediga sommardagar i Stockholm och besöker min bror med sambo som precis fått ett barn. Idag berättade de om det bemötande som de får på barnavårdscentralen, där min bror blir helt förbisedd som förälder. Även om han är den som inför barnmorskan byter blöjor, pysslar om den nya bebisen så vänder sig barnsköterskan konstant till barnets mamma, och pratar över min brors huvud till mamman, när hon berättar tips om hur de kan göra kring olika saker med barnet. Han blir helt osynlig i rummet och negligeras. De är båda väldigt irriterade på bemötandet, precis som så många andra föräldrar som råkar ut för samma sak. Men varför pågår detta årtioende efter årtionde, varför händer det så lite? Även yngre nyutexade barnmorskor går in i samma mönster och nedvärderar aktiva pappor i sitt föräldraskap och utgår från att mamman är den som ska lära sig, kunna ta hand om barnet och vara hemma med barnet.

Det här är inte bara en bemötandefråga, det formar i värsta fall föräldrarnas bild av sig själva –  omvilken roll som de ska ha i familjen och det spiller över på hur omgivningen betraktar dem som föräldrar och hur samhället och arbetsmarknaden behandlar föräldrar av olika kön.

Att mammor fortfarande är de som är mest hemma med barnen är en seglivad statistisk sanning som behöver brytas genom verkningsfulla politiska reformer. Vi behöver ett paradigmskifte. Idag skriver Schyman i Aftonbladet debatt om att inte minst pappor behöver individuell föräldraförsäkring för att bryta den diskriminering som sker av pappor som fullvärdiga föräldrar:

Föräldraskapet är centralt i många människors liv, oavsett om vi är män eller kvinnor. När kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden möter många män motsvarande diskriminering i föräldralivet. Det är två sidor av samma patriarkala mynt. Hur många män har inte stött på problem vid separationer och vårdnadstvister, när fördomsfulla tjänstemän och beslutsfattare sömngångaraktigt hävdar att mamman alltid är bäst för barnet? Hur många pappor har inte mött fördomar inom förskolan? Hur många män har inte fått frågan från arbetsgivaren om de ska ”passa” barnen när de är med sina barn?

Om män vore respekterade som likvärdiga föräldrar redan från början så skulle mycket av denna diskriminering åtgärdas. Att pappor tex fråntas vårdnaden om barn, beror på att barnet inte bör brytas upp från den förälder som barnet har närmast relation till, och så som samhället fungerar så blir det oftast mamman. Vi måste forma ett samhälle där alla föräldrar oavsett kön har samma förutsättningar. Individuell föräldraförsäkring är en väldigt viktig reform och genusutbildning av barnmorskor och annan vård- och omsorgspersonal är oerhört prioriterat. Den dagen som pappa-rättsrörelsen vaknar till liv och hakar på den feministiska rörelsen i dessa krav, istället för att motverka det som kan göra skillnad, så kanske vi skulle komma lite längre. Det är tragiskt att debattörer som Per Ström, Michael Alonzo och andra mansdebattörer inte förmår att se att vi inte kommer någonstans förrän män faktiskt blir just aktiva likvärdiga föräldrar. Jämställt föräldraskap handlar om att båda får vara närvarande och ta den vardagliga omsorgen om barnet, och det måste vara det som våra skattemedel ska subventionera – inte en gammal moderskapsdiskurs som särbehandlar och utestänger papporna från föräldraskapet.

Läs andra bloggare om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

10 thoughts on “Jämställt föräldraskap en omöjlighet så länge pappor inte inkluderas

 1. Ping: Redo för jämställt föräldraskap? Det är inte KD « Tiarafeministen

 2. Ping: Hellre jämställt föräldraskap än helig familj ala Hägglund « Emma in the city

 3. Det är intressant att se hur vår kultur är så full av mamma-barn-normen. DEt finns hur många tidningar som helst som riktar sig till mammor med småbarn, men knappt någon som riktar sig till föräldrar oavsett kön.

 4. Det är tragiskt att se hur du vill angripa problemet med pappor som andra rangens föräldrar från fel håll. Inser du verkligen inte att en tvångsdelad fp inte kommer att ändra på pappors situation?

  Om du vill kämpa för att fler pappor ska stå på sig och vara mer aktiva så är första steget att få bort diskrimineringen av oss pappor i lagen, vid tillämpning av lagen samt vid myndighetstillämpning.

 5. Ping: 1 del till pappa och 2 delar till mamma « Fi Västra Götaland

 6. Ofta en bemötandefråga i vården.Finns ju fortfarande de kvinnor som inte tycker män passar i vården.Men som tur är påminner de mer om de utdöda dinosaurerna och är på väg bort som tur är. 🙂

 7. Svalin: Precis, det är bedrövligt!

  Dr Kejs: Men vad är det då som du rent konkret vill förändra? Vilka lagar? Vilken myndighetstillämpning? Vi behöver konkretisera, inte bara gnälla.

  Pelle: Det har absolut hänt mycket, och mer ska hända. Men vi behöver uppenbarligen debattera och arbeta vidare på flera håll för att det ska hända mer.

 8. FP ska självklart vara HELT fri från tvång och ”låsta” dagar. Dagarna ska helt och hållet vara barnets dagar och vill mamman/pappa vara hemma alla dagar så ska dom få det.
  Det är trots allt ekonomin som styr. Hade jag fått ge alla mina dagar till min fru så hade vi haft det mycke bättre ställt under det första året.

 9. @Mattias: Varför ska semestern vara individuell men inte Föräldrapenningen vara det? De som arbetar får 5 veckors semester per år. Vad är det som är så hotande med föräldrapennignen att inte den individuella logiken får styra där och föräldraskap på samma sätt får generera 9 månaders föräldrapenning? Varför måste man tillgripa kollektivistiska resonemang med ‘gemensamma dagar’ som ska kolchoz-fördelas?

 10. Ping: Pappa på BB = Vuxendagis ? « Ann-Mari's Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s