Jämtland vill ha ett nytt valsystem

Jag läste en artikel i DN om att väldigt många väljare vill kunna rösta via nätet eller telefon, precis som vi numera deklarerar. Särskilt i Jämtland har man fattat att det här en en bra idé, vilket jag skriver om i Östersundsposten idag.

Väl genomfört så skulle ett nytt IT-baserat valsystem för partier som Feministiskt initiativ innebära slutet på särbehandling av det svenska valsystemet. För väljarna skulle det innebära att en av deras grundläggande rättigheter respekterades, att kunna välja fritt.

De danska forskarna Elklit och Widstrand menar att det svenska valsystemet inte kan anses vara fritt och rättvist och uppmanar att valobservatörer bevakar valet i höst. Kritiken berör främst frågan om tryckning och distribution av valsedlar.

I Sverige står staten bara för tryck och distribution för de partier som fått minst 1 procent av rösterna, en tryckkostnad på cirka 820 000 kronor per parti. En enorm summa för partier utan statligt partistöd. Ur klimatperspektiv är det dessutom oförsvarbart med pappersslöseriet och transporterna. I Estland har man redan börjat med nätröstning.

Funktionärerna i vallokalerna ansvarar bara för att de statligt subventionerade partiernas valsedlar finns framme. Övriga partier ska själva se till att de cirka 5 783 vallokalerna får valsedlar, samtidigt. Det är i det närmaste omöjligt. Särskilt som det förekommer att funktionärer kastar småpartiernas valsedlar i förröstningslokalerna så att någon regelbundet måste fylla på.

De danska forskarna menar att det svenska valet sannolikt skulle kunna underkännas av oberoende valobservatörer. Ett fritt och rättvist val bygger på att väljarna konfidentiellt kan rösta på vilket parti de vill. Att en stat gynnar och garanterar att enbart vissa partiers valsedlar finns i vallokalerna kan inte betraktas som rättvist.

Nuvarande system gör att många röstar på ett annat parti än de skulle önska. De som förlorar mest på detta är väljarna. De förlorar sin grundläggande rättighet att få lägga sin röst på det parti de själva skulle vilja. Jämtlänningarna är rätt ute som vill förändra valsystemet och jag hoppas att nuvarande riksdagspartierna kan se bortom sina egna intressen och rösta igenom ett nytt valsystem.

PS. Det finns numera en facebook-grupp för Feministiskt initiativ Jämtland att gå med i.

Läs andra bloggare om , , , , , , , , , ,

Annonser

2 thoughts on “Jämtland vill ha ett nytt valsystem

  1. Ping: Rösta via internet, och gör Sverige till en demokrati värd namnet! | Aktiv Demokrati

  2. Ping: Rösta via internet, och gör Sverige till en demokrati värd namnet! | Direkta Reflektioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s