Allianspolitik, islamofobi och rasism

Det blåser högervindar i Sverige. Alliansledamöter oroar sig ojande över att riksdagen ska införa Sharialagar (troligt hot eftersom vi har en total dominans av traditionella muslimer i riksdagen?). Statsminister Fredrik Reinfeldt slirade på frågan om Moderaterna vill förbjuda burka under en radiodebatt med Mona Sahlin för ett par dagar sedan och moderaterna svajar fortsatt kring om att burka ska förbjudas på arbetsplatser. Idag kan vi läsa att flera Kristdemokrater vill förbjuda burka på offentliga platser. Riksdagsledamoten Annelie Enochson (KD) skräder inte orden utan tycker att burka är ”ohygieniskt och äckligt”. På vilka grunder hävdar hon det? Har hon burit någon? Har hon helt missat att muslimer tvärtom har utpräglade hygienrutiner till skillnad från kristna?

Och vad spelar det för roll! Hygien är knappast anledningen till att Enochson vill förbjuda burka, då borde skägg rimligtvis också förbjudas (men det har ju ”svenska” vita kristna män också, attans) och då borde motargumentet att burka är effektivt mot luftbärande smittor också lyftas upp (men då skulle ”verklighetens folk” kunna framstå som äckligt). För att inte tala om allt smink som vi tjejer kladdar ner oss med (men utan smink skulle vi ju inkräckta på könsnormerna, huvaligen). 

Den här debatten handlar om ren och skär rasism och islamofobi – högern vill ta Sverigedemokraternas väljarröster, allt mer påtaligt då flera allianspolitiker på senare tid gått över till SD.

Nu hävdar populisthögern att det hela handlar om att ”rädda kvinnorna!” samma argument som när kvinnorna i Afghanistan och Irak skulle räddas genom att bomba civilbefolkningen. Fler har dött, också kvinnor, än tidigare. Tack för räddningen liksom, den satt som en smäck (och vi fortsätter hålla tyst om att det svenska stödet egentligen handlar om värnandet om oljehandeln och relationerna med krigförande USA). Nu har vi polariserat öst-väst och krig, vapenhandel och utsugning kan fortsätta i kolonialismens efterdyningar – finemang.

Det finns andra metoder än att döda och marginalisera de redan förtryckta – om viljan överhuvudtaget finns.

Frånsett att det faktiskt finns självständiga troende muslimska kvinnor som bär burka eller nicab av eget val och lever hyfsat jämställt (ibland med andra definitioner än väst är vana vid), så finns också de som annars blir marginaliserade från sina familjer och drabbas av hot och våld. Är lösningen för dessa kvinnor att förbjudas att vistas i offentliga sammanhang och få arbeten? Vidgas deras nätverk i samhället så att de kan finna alternativa vägar i livet? Skulle inte tro det. Oavsett vad vi har för åsikter om burka, nicab och slöjor (som även bärs bland nunnor) så räddar vi inte någon genom att förbjuda deras närvaro på arbetsplatser och offentliga platser. Tvärtom behöver vi bygga nya mötesplatser, skapa mer dialog mellan grupper och skapa förutsättningar för alla att delta på likvärdiga villkor utan rasism och förtryck. Kvinnor måste delta i allt detta. Olikhet är inte farligt. Det är genom möten och dialog som vi hittar nya lösningar av olika slag.

När korta ärmar i vårdklädseln infördes av hygienskäl ville man förbjuda muslimska kvinnor inom sjukvården i USA för att kvinnorna inte ville ha nakna armar. Då designade man långa hygienhandskar och problemet var löst, de muslimska kvinnorna fick tillstånd att arbeta. Men det faktum att bakterier fastnar i håren på (framförallt mäns) nakna armar har dock aldrig varit en fråga inom sjukvården.

Burka och nicab kan man tycka vad man vill om, men de är inte äckliga. Jag är urbota trött på politiker som missbrukar begrepp som mänskliga rättigheter, jämställdhet och feminism för sina islamofoba, rasistiska, koloniala eller militära syften.

Roya guidar vidare i hur du kan skriva en islamofob artikel för att få bra genomslag.

Richard Hedström (Fi) debatterar islamofobi mot Philip Wendahl (Fp) i QX.se

Läs andra bloggare om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

31 thoughts on “Allianspolitik, islamofobi och rasism

 1. Vi har maskeringsförbud i Sverige. Dessa muslimer döljer ansiktet, dvs. är det emot lagen.

  Om du är feminist, borde du vara den första som tar avstånd från en grej som heltäckande slöja. Det ÄR kvinnoförnedring, inget annat.

 2. Ja detta känns som det gamla vanliga när det gäller högerpartier 😦

  Sen när jag läser om debatten om islam och om sådant som niqab och burka så tänker jag på hur vinklad den har blivit i västvärlden, det har blivit allt mer fokus på ”fria valet” -argumentet och individperspektivet nästa enbart, medan diskussion om förtryckande strukturer hamnar allt mer i skymundan.
  Påminner mig om debatten om prostitution som tagit samma vändning, speciellt i USA.

  Det handlar ju om att kritisera och bekämpa kvinnoförtrycket oavsett var det är någonstans och vilket uttryck det tar sig. För kvinnoföraktet finns inom många olika religioner och grupper över hela världen.

 3. Min mormor som är kristen och 95 år bär burka eller huvudbonad.

  Skulle vor kommunpolitiker exempelvis förbjuda denna skulla jag nitat han rakt av utan att blinka rakt över bordet.

  Tycker ni man ska i muslimländer förbjuda örhängen i örat på män??

  Politiker är fan störda dom tänker som småglin.

  Ett pack snorungar visar hur utvecklade dom är i skallen.

  Med tanke på detta se vilka medel dom sitter styr över befolkningen är minst lika trasiga.

  Du skriver
  Det finns andra metoder än att döda och marginalisera de redan förtryckta – om viljan överhuvudtaget finns.

  Vilken jävla vilja ,, har aldrig funnits någon vilja att hjälpa fotfolket mer än utnyttja dem.

  på 60-70 talet kanske det fanns litegranna men då var politiken tydligare ochså och man stod inte och valde sina ord med omsorg i debatter utan mer elelr mindre sa som det var.

  Bilderbergare man kan inte leva med dem och man kan mycket vl leva utan dem.

  Politik = Hyckleri

  En person som inte tar eget ansvar för sitt liv utan lägger det på politiker är en feg stackare.

  Slutröstat för min del 4 ever.

  Mitt förtroende får dom aldrig tillbaks, som att man itne sett hur mcyekt skit dom gjort hittills liksom.

  och när missnöjesyttringarna visar sig i samhället ja då anställer man fler poliser och bygger fler fängelser,, sånt finns det pengar till tydligen.

  kasta politiker i havet.

 4. Säg olika värde föraktet.

  Som att det inte finns förakt för tonåringars röster ochså.

  Och pensionärsföraktet.

  Det är inte mellan kvinnor och män detta gäller,, det är mellan individer som låtigt sig lurats till att tro så är fallet.

  Om man inte gör skillnad kan det inte uppstå skillnad förutom det narurliga uppenbara.

  Fast nu lever vi i ett system som gör profit på skillnad..

  Där har du felet

  Michael, jag publicerar inte personangrepp som i din borttagna kommentar. Var saklig om du ska bli publicerad här framöver. /Veronica

 5. Ping: Rasistisk burkadebatt och antirasistisk feminism « Intersektionell Solidaritet och frihetlig socialism

 6. Jag håller helt med dig Veronica -visst fan är det rasism. Och därav borde det vara ramaskri i Sverige just nu, men det är det inte. Därmed blir det så tydligt att vår toleransnivå för rasism ökat – och fortsätter att öka. Det är ju bara en tidsfråga innan vi har ett parti med främlingsfientlig agenda i riksdagen. Inte fan spelar det någon roll om de etablerade partierna (läs höger-) säger att de inte tänker samarbeta med Sd när de samtidigt adopterar deras politik!

 7. Jag skulle nog vilja ändra på Veronicas resonemang.
  Jag hävdar att det är du som förfäktar rasistiska åsikter. Du hävdar att muslimska kvinnor får ta lite könsförtryck, för dom är inte som vi.
  Det patriakala förtrycket hos den andre är inte så allvarligt som hos den vite mannen, för dom är ju inte som vi.

 8. Johan: Nej vi har inte maskeringsförbud. I så fall skulle det inte behövas en ny lag.

  Fumikofem: Det kan jag delvis hålla med om, men bara utifrån det ena perspektivet. Det finns globala maktstrukturer att ta med i beräkningen också.

  Michael: Tråkigt att du upplever det så.

  scaber nestor: Precis, kasta sten på de andra först. Så löser vi konflikter och orättvisor.

  Evelina: Tack!

  g: Helt fel läst. Jag försvarar inget förtryck. Jag vill förhindra att förtrycket av de drabbade kvinnorna förstärks och motverka islamofobin.

 9. Ping: Hyckleriet som ansikte utåt – en inbyggd burka « Nemokrati

 10. Om jag tolkar dig rätt Veronika bör väl du verka för att lagar om köp av prostituerade och diskriminering på grund av kön tags bort. Då dessa lagar med din logik förstärker förtrycket mot kvinnor och kommer att motverka att vissa grupper utpekar män som talibaner.

 11. Arg blir jag eftersom du använder burkaförbud/islamobobi/rasism som likvärdiga.
  Som barn av 60-talets kvinnofrigörelse så sitter det i ryggmärgen att kvinnans kropp är hennes och inte mindre värd än mannens.
  Jag måste jobba med mig själv så snart jag ser slöjor av olika varianter och försöka se människan bakom. Jag inser att ett burka-förbud INTE skulle gynna kvinnorna som kommit hit från länder där de inte tillåts delta i samhället. MEN: du biter dig själv i svansen om du inte nyanserar debatten.
  Jag anser att jag gör det jag kan för att bekämpa rasism och islamofobi.

 12. g: Nej. Du missar maktperspektivet och poängen att analysera från flera perspektiv samtidigt.

  Britt: Självklart gäller fortfarande kampen för kvinnans rätt till sin egen kropp. Att skrika efter förbud är inte en nyansering av debatten, thats my point. Islamofobi, att bedriva hetsjakt mot muslimer, är rasism enligt mig. Muslimer är en utsatt grupp i europa idag och jag anser att det är min skyldighet som feminist med intersektionellt perspektiv, att arbeta mot alla samverkande diskrimineringsordningar, att motverka all form av diskriminering.

  För en betydligt mer nyanserad diskussion kring islam, Hijab och sex med mera, besök gärna facebookgruppen Islamic feminism:
  http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?v=app_2373072738&gid=119003422985

 13. Det här är ju en debatt om vi vill ha islam i Sverige. Politiskt och kulturellt.

  Det går ju inte att säga att man är emot att islam får en starkare ställning i Sverige utan att bli beskylld för både det ena och det andra, men om vi vänder på steken och säger så här: motivera gärna varför det är BRA att islam får en starkare ställning i Sverige politiskt och kulturellt! Är det bra för jämställdheten? Är det bra för kvinnorna? Är det bra för männen? Säg VARFÖR du tycker det är bra att islam växer i Sverige!

  När Jimmie Åkesson (SD) skrev sin artikel i Aftonbladet i höstas om att islamiseringen är ett hot så var det många som var kritiska. Men nu tycker jag att alla dom som var kritiska ska börja motivera varför en islamisering är bra!

  Slogan: ”Islam – Hurra!”.

 14. vmm: Ok, förklara först för mig var jag har skrivit att jag tycker att islam, eller någon annan religion heller för den delen, ska ha en starkare ställning i politiken?

  Att dra igång hatkampanjer om ”islamisering pågår” är helt befängt. Det grundar sig enbart i att du/ni anser att ”kristendomisering” är det som ska råda. Dvs ett motstånd mot religionsfrihet.

 15. veronicasvärd: nej, du påstår inte att en islamisering är bra. Så därför kan jag inte citera dig när du säger det. Men det är just det. Du, och andra, påstår inte att islamisering är bra, men var finns FÖRDELARNA med en islamisering? Var finns dom? Vad är dom?

  I den offentliga debatten hör jag hela tiden om att det är så dåligt att protestera mot islamiseringen och själva protesterandet beskrivs också som fruktansvärt. Kontentan av det är att islamisering är bra och att protestera mot det är förbjudet. Så upplever JAG det. Men du kanske upplever det annorlunda? Förklara gärna för mig allt positivt med islamisering och vad som är bra med att man inte i svensk offentlig media får uttrycka kritik mot islamisering utan att utstå massiva påhopp med påståenden om att man är det ena och det andra. Använd gärna ingångar som ”det är bra för jämställdheten att islam…” och ”det är bra för yttrandefriheten att man stämplas som rasist om man inte är för en islamisering för att…”.

  Det där om att jag vill att kristendomen ska råda istället… pfft… Du, sluta hitta på saker om vad jag tycker. Jag vill inte ha någon religion, men handen på hjärtat så ser jag nog islam som ett större hot än kristendomen i nuläget. Du da?

 16. vmm: Men det pågår ingen ”islamisering” så jag kan inte försvara något jag inte sagt. Comprende?

  Du skriver själv att du anser att islam är ett ”hot”. Jag anser inte att islam i sig är ett hot, det finns massvis av olika definitioner, levnadssätt och traditioner inom islam, precis som inom många andra religioner.

  Alla religioner som försöker inkräkta på lagstiftning och samtliga människors liv oavsett deras (icke)tro anser jag dock är dåligt, men det är kristendom som tenderar att göra det i dagsläget i Sverige, knappast islam.

  Om du inte vill ha någon religion borde du verkligen överväga att rösta på ett annat parti än SD.

 17. vs: jag måste erkänna att det där med SDs flört med kristendomen och religionen är en av mina svaga punkter. Jag gillar det inte. Jag är övertygad sekulär ateist och tycker att religion ska hållas kort. Oavsett om det är islam eller kristendom.

  Men det här att du inte ser att Sverige håller på att islamiseras… hm… Okej, men kan du i alla fall hålla med om att Sverige håller på att moraliseras utifrån religiösa kriterier? Jag vet inte om du förstår (inte för att jag tror du är dum utan för att jag kanske inte är begriplig). Jag tänker på allt med separerade tider för män och kvinnor i badhus och gym, jag tänker på att flickor och pojkar inte får simträna tillsammans i skolan… osv. Jag ser tecknen överallt. Varje enskilt tecken är ingen sommar, men jag tror att om 1000 år så kommer man att säga att det var just i vår tid som Sverige islamiserades. Liksom Sverige kristifierades för 1000 år sedan. Historiska förändringar.

  Frågan är ju om vi tycker dom historiska förändringarna är bra eller inte. Vill vi ha en islamifiering? Tycker du att det är bra eller dåligt med en islamifiering? Ser du några risker med ditt politiska fokusområde som är jämställdhet om den rådande religionen och kulturen i Sverige blir Islam? Är det okej att arbeta mot en islamifiering av Sverige?

  Jag har många frågor och du har säkert inte alla svar, men frågor finns det, ska du veta.

 18. Det förekommer i en del muslimska länder en debatt om att förbjuda burkan.
  I Sverige kan eller vill du inte ta någon debatt eftersom du anser gruppen vara marginaliserad och bör särbehandlas.Hur stor skall gruppen var för att du skall tycka våga ta den debatten.

 19. vmm: Handlar din fråga egentligen om könsseparatism? I så fall är svaret att jag generellt är motståndare till det. I vissa sammanhang är det befogat, som kvinnojourer. När det gäller badhus så ser jag egentligen inte större skillnader än könsseparata bastu. Rätt eller fel? Jag kan förstå kvinnor som vill slippa bli uttittade och raggade på i badhus, oavsett vilken typ av könsmaktsargument det bottnar i. Det är alla möjliga kvinnor, med eller utan religiösa tillhörigheter, som besöker badhusen dessa tider.

  Barn ska behandlas som barn.

  Att kvinnor har möjlighet att bada enskilt en timme eller två i veckan tycker jag faktiskt inte är ett samhällsproblem som vi borde prioritera, eller se som ett hot mot mänskligheten. Jag tycker det är ett betydligt större problem att som Sverigedemokrater och andra partier anse att kvinnor ska stanna hemma med barn, medan männen ska vara på jobbet. Det får betydligt större långsiktiga konsekvenser.

  Ska den rådande religionen vara islam? I don’t care vilken religion som är i majoritet så länge vi har religionsfrihet, sekulära institutioner och mänskliga rättigheter för alla. Vi har religionsfrihet.

 20. Möjligt att jag har en skruv lös men tillräckligt förståndig för att inse att du inte är någon femenist utan ett rö för vinden och att kvinnor som är feminister bör undvika fi som pesten, om du nu är representativ för partiet.

 21. vs: om det här bara handlar om könsseparatism… ja och nej. Det handlar inte bara om några sketna timmar när män och kvinnor inte får komma in på badhus samtidigt, utan frågan är djupare än så. Det handlar om synen på män, kvinnor och jämställdhet. Kan du inte se att frågan är bra betydligt större än om att män och kvinnor inte ska få komma in samtidigt på badhus?

  Det där om att SD vill att kvinnor ska stanna hemma med barn var faktiskt en nyhet för mig. Jag trodde dom ville att familjer skulle bestämma det och inte var könsspecifika i vilka som skulle stanna hemma.

 22. Blanda inte ihop religionsförakt och islamofobi med rasism. Det är två helt olika saker. Rasister i ordets rätta bemärkelse finns det nog inte särskilt många i Sverige, speciellt inte inom politiken. Sedan håller jag med dig om att SD är idioter, men att ta till överdrivna projektioner är politisk semantik på låg nivå. Det är något som du som uttalad feminist (manshatare, kommunist, hora – pick your false attribute) borde känna igen och hålla dig en nivå över. Rasism handlar om ideologin att en ras har mer mänskligt och demokratiskt värde än andra raser p.g.a de genetiska skillnader som finns. Detta är ett hemskt synsätt som jag inte tycker om att den förknippas med en till viss del hälsosam skeptiscism till kulturella och religiösa yttligheter. Att som SD inte ö.h.t. problematisera eller reflektera om icke-populistiska faktorer är galet, men att slänga rasistkortet till höger och vänster är heller inte bra. Spara rasistkortet tills när det verkligen har en mening (typ Sydafrika 80-tal).

 23. vmm: Jag tycker att du har en etnocentrisk syn på badhus, ”så här är det i Sverige just nu och så ska det förbli”.

  Jag älskar tex att gå på turkiska bad – och de råkar vara könsuppdelade. Ser fram emot att det kommer fler turkiska bad till Sverige. Jag ser faktiskt inte nödvändigheten att göra badhus till en etnisk eller religiös könsförtryckarkatastrof.

  Om du läser debattartiklar av SD så handlar de ofta om att kvinnan är den som bör vara med barnet och stanna hemma. De vill ta bort pappamånaderna. De är tydliga med att ”kärnfamiljens naturliga uppdelning” är att mamma sköter barnen och pappa försörjer familjen. Det ska vara norm. Om du vill tolka det som ”valfrihet”, så får du fortsätta blunda hårt.

 24. Marcus: Du har en väldigt gammal definition av rasism, det har betydligt fler innebörder än rasbiologiska idag. Idag handlar rasism ofta om kulturrasism och sociala faktorer.

  Att hävda att det inte finns rasism idag, är lika naivt i min mening som att hävda att det inte finns sexism, könsförtryck eller homofobi.

  Rekommenderar att du läser mer om detta!

 25. vs skrev: ”Jag tycker att du har en etnocentrisk syn på badhus, ”så här är det i Sverige just nu och så ska det förbli”.”

  Ja, det är fullt möjligt att min syn på jämställdhet och relationen mellan män och kvinnor är etnocentrisk.

 26. Det är nog sant att jag har en gammal syn på rasism som företeelse, men det är därför jag tycker att ordet i sig förlorar negativ klang tyvärr. Skall man vara konsekvent, vilket jag parodiskt nog inte alltid tycker man skall vara :), så skulle man ju kunna kalla feminism för ifrågasättandet av den manliga hegenomiska livskulturen. Således kulturrasism. Således rasister? Men det hade varit helt bisarrt. På samma sätt tycker jag att det är bisarrt att människor blir rasistförklarade så fort de öppnar käften om något som handlar om islam. Grejen är att det är ganska svårt att inte vara rasist i dagens samhälle och då försvinner stigmat att bli kallad rasist för att alla ändå är det.

  Jag tycker att det är hundra gånger värre att bli ifrågasatt och nervärderad för något du omöjligt kan påverka (ras, kön, handikapp, sexuell läggning) mot något som är ett aktivt val (religion, till viss del sociala faktorer). Däremot tycker jag inte att allt är tillåtet att kritisera bara för att det går att ändra på, men att bli kallad rasist för att man tycker att en kultur som t.ex. tillåter dödsstraff är fel, är fel. Sedan lider ju just islam av att de har en till viss del extrem klick som för talan för en majoritet som inte alls tycker som dem, vilket gör att folk har alldeles för mycket förutfattade meningar om vad just det är. Fast dessa människor borde man väl snarare kalla obildade än rasister.

  Sist och absolut inte minst – för att inte låta som en sur gammal butter stofil så vill jag bara nämna att du skriver väldigt tänkvärda och bra inlägg. Jag är inte alltid på samma våglängd som dig politiskt, men du tillför intellektuell stimulans och får en att tänka till en extra gång om ens eget livsperspektiv.

 27. Marcus: rasism handlar om negativa föreställningar pga ras/etnicitet/nationalitet/hudfärg osv. Alltså att människor har något ursprung som inte är samma som majoritetsbefolkningen. Läs gärna tex ”Rasimer i Europa” (redaktörer Mattsson och Lindberg). När det handlar om feminismens kritik av manlig hegemoni så skulle det i så fall handla om sexism (inte rasism). Visst förekommer sexism, homofobi, rasism tyvärr hos en del feminister. För mig är det centrala ”analysverktyget” maktperspektivet – och i och med det kan svårligen en kritik av manlig dominans bli sexistisk. Sexism (och rasism, homofobi) handlar om en dominerande grupp som har generellt har mer makt och missbrukar det mot en viss grupp (invandrade, HBT-personer, kvinnor).

  Alla som öppnar munnen om islam är inte islamofober. Det handlar om vad som sägs om islam och i relation till maktfaktorer; globala, religiösa, kulturella, rasistiska. Det sätt som islam generellt skildras i medier och hos många politiker bidrar till en felaktig bild av islam generellt och till islamofobi.

  Självklart ska vi kritisera dödsstraff tycker jag, men varför angripa en hel kultur? I så fall borde vi ju angripa kulturen i USA lika kraftfullt, men istället smaskar vi i oss den som om det vore godis.

  Och slutligen tack för dina fina slutord! Det är sån’a ord som får mig att vilja blogga! Den här dialogen med läsare är ofta givande för mig med.

 28. Ping: Skriver om Nalin Pekgul och hennes arbete mot muslimer | Roya – Intersektionalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s