Schyman kräver valobservatörer till Sverige

Senaste dagarna har det ringt väljare direkt från vallokaler för att valfunktionärer inte kan svara på hur de ska rösta på Feministiskt initiativ där det inte finns valsedlar utlagda. Valfunktionärer ber väljaren själv ta reda på hur de ska göra. På andra håll säger funktionärer att det går bra att skriva ”Fi” på en valsedel (vilket valmyndigheten har sagt inte går för sig). Andra valfunktionärer säger att det överhuvudtaget inte går att rösta på Feministiskt initiativ om det inte finns färdigtryckta valsedlar. Det har även förekommit att väljare som vetat hur de ska göra, skriva Feministiskt initiativ på en blank valsedel, fått höra av funktionären att rösten kommer att bli ogiltig – räknas som en blankröst. De mobila vallokalerna (bussarna som åker runt) har uppgett att de tänker slänga valsedlarna varje kväll så att vi måste jaga bussen varje dag och fylla på.

Förutom detta så har många kommuner runt om i landet bestämt att våra valsedlar inte får ligga bredvid de andra partierna (även om det finns plats) utan ska läggas på ett separat bord där de inte syns. Allt detta är felaktigt.

I förra valet förlorade Feministiskt initiativ många röster på grund av alla ovan namngivna felaktigheter, och i en del vallokaler förekom att vi blev förbjudna att ens lägga valsedlar. Det är utan tvekan straffbart.

Schyman kräver valobservatörer till Sverige idag. Detta återkommande mygel i vallokalerna i Sverige kan inte fortsätta. Faktum är att Anna-Karin som just nu är valobservatör i Mongoliet berättar att det ser bättre ut där. Det är inte värdigt ett land som Sverige som utger sig för att vara en demokrati att det här får fortgå. Det är dags att förändra valsystemet så att seriösa partier får delta i demokratin på samma villkor!

Varför du ska rösta på Feministiskt initiativ berättar jag här: EU-valet måste handla om mänskliga rättigheter och jämställdhet. Vet du förresten att det bara behövs 28 000 röster på Feministiskt initiativ för att vi ska slippa valsedlesmyglet i nästa val och få valsedalrna distribuerade av staten? Peace a cake, Vote!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

4 thoughts on “Schyman kräver valobservatörer till Sverige

  1. Ja, när det gäller själva valet av parti i vallokalen har man i Mongoliet ett enda papper att ta ställning till. Där framgår alla partierna som ställer upp och man får kryssa.

    Däremot så gör det svenska systemet det lättare att räkna rösterna och mindre lätt att fuska vid själva rösträknandet. Plus att man inte har samma säkerhet kring att folk inte röstar fler gånger…

    MEN, i själva valsituationen där väljaren väljer, vilket ju ändå ett val handlar om, är det Mongoliska systemet enklare och mer rättvist. Det säger en hel del tycker jag. Förmodligen beror det på att vi i Sverige alltid har haft samma partier att välja mellan så behovet har inte uppstått förrän på senare år och vårt system har inte hängt med den demokratiska utvecklingen.

    Dags för ändring, och tills dess: Valobservatörer!

  2. Ping: Jens O. » Blog Archive » Valfusk Feminism och Fildelning

  3. Hur kan man göra så? Det är orättvist och odemokratiskt, fast Fi är inte de enda som verkar ha råkat ut för det där, piratpartiet har tydligen fått höra de åsikterna med.

  4. Ping: Gudrun fick rätt! « FiaVG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s