EU-valet måste handla om mänskliga rättigheter och jämställdhet

Många uppmärksammar att flera riksmedier som DN nu börjar utesluta Feministiskt initiativ från EU-valbevakningen. Schyman skriver på Dagens Media, och Unni Drougge, Roya, Zakia, Fumikofem, Metamorfos, Tears bones and desire, Oh Mary Saint Mary, Sofia Karlsson, Helene Sigfridsson, Alexander Chamberland, Niklas Starow är några senast i raden som bloggar. 

Jag var på publicistklubbens debatt om mediernas EU-bevakning igår, och föga förvånande så var de etablerade partierna och Piratpartiet nöjda. Jag påpekade dilemmat att Feministiskt initiativ som nytt (kvinnodominerat?) parti befinner sig i skandalisering ömsom nedtystande från riksmediernas håll, och Lena Ek (c) var egentligen den enda i församlingen som höll med om att det var en väldig skillnad i hur medierna bevakar uppstickarna Fi och pp.

Högerextremismen växer i Europa. Allt fler länder förbjuder och begränsar aborträtten samtidigt som 80 000 kvinnor dör och hundratusentals skadas varje år pga att abort är förbjudet. Fler kvinnor dör av närstående mäns våld, än det totala antalet människor som dör av väpnade konflikter och terror, enligt FN. EU blundar för detta faktum och vill bygga upp en obligatorisk miltär stormakt. EU:s medlemsländer står redan idag för en femtedel av världens militära utgifter. Att kvinnor inte har säkerhet i vardagen betraktas inte som ett problem och där läggs heller inte några större insatser. Kvinnors bristande inflytande syns i att de nästan helt saknas vid de förhandlingsbord där män beslutar om ökat militärt våld, och som får som följd att kvinnor blir slagfält i och med systematiska våldtäkter och skändningar.

I en värld där FN beräknar att män äger 99 procent av all egendom och tjänar 90 procent av inkomsterna trots att kvinnor utför två tredjedelar av allt arbete, är feminism nödvändig. Ojämställdheten i Europa och i världen är gigantisk. Feministiskt initiativ har en politik på alla områden för att förhandla fram kvinnors rättigheter, i Sverige, i Europa och globalt. Jag kommer inte att kunna sova lugnt om jag inte gör det jag kan för att bekämpa förtrycket och försöka rädda liv.

Feministiskt initiativ är det första partiet någonsin som sätter upp sådana mål och som har verktygen och som kommer att fortsätta utveckla verktyg där de behövs.

Det är intressant. Och även om vissa medier har bestämt sig för att det globala förtryck som pågår inte är intressant eller att det inte är intressant att finns ett parti som tar detta på allvar, så märks det att många människor faktiskt tycker annorlunda. Facebook-gruppen Skicka Schyman till Bryssel växer fort och är med sina tusentals medlemmar klart störst av alla EU-kandidaters stödgrupper. Och när PR-experter var och varannan dag berömmer Schymans valkampanj för att vara överlägset bäst och hon ger det mest trovärdiga och mänskliga intrycket, så är jag förvissad om att många kommer att våga vara feminister på valdagen.

Det krävs mod att våga vara feminist idag. I Europa är högerextemister som Sverigedemokrater vardagsmat, Berlusconi ses som en husfader. Schyman starka röst och pondus behövs för att röra om på gubbhyllan för att det ska bli någon förändring i Europa! Därför tänker jag knalla iväg till vallokalen redan idag och skicka Schyman till Bryssel.

Var modig du också! Och du – finns det inte färdigtryckta valsedlar i vallokalen så tar du en blank valsedel och skriver Feministiskt initiativ. Inget namn på en kandidat, då blir din röst ogiltig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

9 thoughts on “EU-valet måste handla om mänskliga rättigheter och jämställdhet

 1. Ping: EU-valet börjar idag! « Emma in the city

 2. Ping: EU-valet + mänskliga rättigheter = Skicka Schyman till Bryssel « BeroBlog

 3. Jag tror det stora problemet är att de män som sitter vid makten och ska prata med andra män som sitter vid makten, inte vill/vågar ta upp frågan om kvinnoförtryck. För… enligt vår europeiska självbild är vi alltför civiliserade för att syssla med sånt. Det gör ju bara ”dom andra”.

 4. Tack för tipset om AB test. Det var skillnad i resultat. Fi hamnade på andra plats i min valkompass. Så sant att det krävs mod för att vara feminist. Konstigt för de frågor det rör tycker ”de flesta” att det är självklara saker. Men se om i världen, europa , i sverige – Det är verkligen ingen självklarhet med jämställdhet och mänskliga rättigheter.

 5. meta: Så sant. Så länge myten lever kvar att Sverige (och Europa) är jämställt kommer inte mycket att hända. Dessutom är det otroligt obekvämt att tampas med frågorna, antifeminister kryllar det av.

  Helena: Gissade att Fi skulle rankas högt 😉 Jämställdhet är självklart så länge man bara pratar om det men inte gör något. Det hjälper ju liksom inte att sjunga vackra visor när kvinnor mördas.

 6. Ping: Schyman kräver valobservatörer till Sverige « Veronica Svärd – Intersektionen

 7. Väldigt bra skrivet. Jag tror på FI, jag hoppas ni blir en uppstickare!! Ni behövs! Håller med om att PP fått alldelles för stor uppmärksamhet. Jag har själv gjort en undersökning om vad PP egentligen tycker, nästan ingenting faktisk.

 8. Ping: Hur är detta möjligt i Sverige??? « lena alun

 9. Ping: Har vi demokrati om det myglas med valsedlar? « Veronica Svärd – Intersektionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s