Klimatsmart kräver jämställdhet!

Gudrun Schyman gör ett utspel i Expressen idag där hon lyfter vikten av en könsmedveten klimatpolitik. Hon pekar på att kvinnor har behov av utvecklad kollektivtrafik. Till saken hör att män faktiskt står för tre gånger så mycket koldioxidutsläpp som kvinnor, och att kvinnor oftare aktivt väljer mindre klimatbelastande livstilar. Feministiskt initiativ uppmanade igår Miljöpartiet om att de behöver erkänna och arbeta med de stora könskillnaderna i klimatfrågan.

Folkpartisten Fredrik Malm svarar i utspelet att han tycker det är tröttsamt med feminister som pekar på att kvinnor och män har olika behov (forskning är nog inte hans melodi). Jag gissar att han inte har förstått att kvinnor har ett annat ekonomisk utgångsläge än män? Att kvinnor har ett annat perspektiv på politik? Jag gissar att han inte tycker att rätt till abort eller våldtäktslagstiftning ligger lite extra i kvinnors intressen? Konstigt då att kvinnor lyfter andra frågor som viktiga politiska frågor. Men det är kanske därför Folkpartiet förlägger sådana frågor i ett kvinnoförbund för att det inte tillhör den ”riktiga” politiken.

Jag gissar att Fredrik Malm inte heller anser att män med sin många gånger mer klimatförstörande livstil med bensinslukande stadsjeepar, eviga utbyggnad av motorvägar istället för satsningar på kollektivtrafik ligger mer i mäns intressen? Eller att det är ett problem för klimatutvecklingen att dessa män faktiskt dominerar kraftigt i styrelserna trafik-, energi- och transportbolag.

Folkpartiet har tappat det lilla förtroende de möjligen hade som feministiskt parti, med Birgitta Ohlosson som den enda drivande i frågan. Som klimatförespråkare har de aldrig haft något förtroende.

Apropå gårdagens inlägg om DN:s inkonsekventa bevakning av Feministiskt initiativ, så har Gudrun Schyman skrivit på Second Opinion idag under rubriken DN vänder kappan efter patriarkala vindar? och Birger Östberg, Berolin Deniz, Jens Odsvall, Johanna Look, Fi-establoggen och Anna-Karin är några av alla som bloggat om detta orimliga hanterande. Anna-Karin påpekar också klokt det ännu mer orimliga i att välja bort just Feministiskt initiativ av uppstickarpartierna i detta sammanhang, när varken Piratpartiet, Sverigedemokraterna (eller Junilistan, mitt tillägg) har någon klimatpolitik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

8 thoughts on “Klimatsmart kräver jämställdhet!

 1. Helt klart ska F! vara med i undersökningarna, etc. De har mycket att bidra med till debatten. Hälsningar från en Piratpartist.

 2. Jag tror inte riktigt att kvinnor och män har olika behov – däremot har vi olika vanor. Tack för kommentaren på min blogg!

 3. Grå: Tack för stödet!

  Anders: Huvaligen…

  Den mossgröna: Absolut borde fler göra det, men Fi är ensamma om det i nuläget.

  helena: Ja, vi har olika livsstilar och olika vanor. Men reser vi olika tex så innebär det ju också att kvinnor har behov av kollektivtrafik för att kunna ta sig fram med barnen till förskolan, skolan, kunna ta sig till gamla föräldrar och till jobbet etc. Medan män i större grad vill åka bil fram och till jobbet. Behoven av en utvecklad kollektivtrafik skiljer sig alltså.

 4. Hej, Veronica.

  Kan bara konstatera att jag mycket hellre åker kollektivt æn min fru.

  Det Ni/FI påstår ær sålunda generaliserande myter som inte stæmmer.

  Men jag førnekar inte att många mæn, inklusive undertecknad, ær intresserade av bilar och har varit detta sedan barnsben.

  Tror dock att ni gør miljøn en bjørntjænst genom att påstå att mæn och mæn’s vanor skulle vara mer miljøpåverkande.

 5. Torbjörn: Att män belastar klimat 3 gånger mer än kvinnor är inget påstående, det är fakta, statistik. Vetenskap. Att inte ta hänsyn till hur verkligheten, fakta, ser ut – det är att skapa myter.

 6. Hej Veronica!
  Jag skulle gärna vilja se den statistik som visara att män belastar klimatet 3 ggr så mycket som kvinnor.
  Och sekundärt vill jag gärna veta om statistiken gäller det privata livet, eller beror på tjänsteresor etc.
  Min hund äter förresten 4 ggr så mkt gräs som min katt (har ingen statistik på hästen så den finns inte med i undersökningen).

  Mvh T

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s