DN plockar bort Fi ur sin EU-valbevakning

Jag vet inte om man borde bli förstummad eller förbannad över hur DN hanterar EU-valbevakningen. Den ena dagen granskar de Feministiskt initiativs närvaro i Europaparlamentet, eftersom vår Fi-medlem Maria Robsahm haft hög frånvaro pga sin egen och sin sons sjukdom. Nästa, nästa och nästa dag och senast idag väljer man att inte redovisa Feministiskt initiativ som ett alternativ i EU-valet. Vi som passande nog uttalar oss i klimatfrågan idag när Miljöpartiets kongress drar igång (klimatsmart kräver nämligen jämställdhet!). DN väljer att ha med Sverigedemokraterna och Piratpartiet men inte Feministiskt initiativ.

Detta trots att Feministiskt initiativ är representerat i Europaparlamentet, detta trots att det finns opinionsundersökningar som visar på att Fi har en procent i nuläget, som DN (plötsligt) hävdar är gränsen (gränsen i redovisande artiklar – inte i negativa granskande). 

Till saken hör även att några av opinionsinstituten inte ens har med Feministiskt initiativ som ett svarsalternativ. När jag blev uppringd för ett par veckor sedan och ville svara att jag skulle rösta på Feministiskt initiativ så fanns det ”tyvärr inte som ett svarsalternativ”. Ojdå, svarade jag, då blir det väl ”Övrigt parti då som svar”. ”Nej, tyvärr finns inte det heller som ett alternativ”. Där ser man.

DN är inte ensamma om att utesluta Feministiskt initiativ. Makthavare.se begärde tex för några veckor sedan att få många och långa svar från vårt parti samt personliga svar från våra tre toppkandidater, men sedan struntar de blankt i att ta med svaren i sitt valtest. ”Det blev för mycket arbete” hävdar dom. Dom har avlönad personal, det har inte vi som gjort hästjobbet åt dom. Pinsamt. Och respektlöst.

Det går att ändra sig, Aftonbladet ska ha en eloge för det!

Jag är beredd att hålla med Camilla Wagner på Veckans Affärer att DN som källa inte är en trovärdig källa till information. Inte heller opinionsundersökningarna. Se bara hur Junilistan skrällde till med 14 % i förra EU-valet. Jag är övertygad om att både Gudrun Schyman och Piratpartiet kommer att skrälla till i detta val, med eller utan stormediernas diskriminering.

Som tur är har vi våra sociala medier, läs mer på facebook, qruiser, twitter och se våra filmer på YouTube om du tröttnat på mediernas maktmissbruk. Se även hemsidan för mer info.

Glöm inte att våga vara feminist på valdagen – det är dags att bryta mansdominansen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

26 thoughts on “DN plockar bort Fi ur sin EU-valbevakning

 1. Jag reagerade över detta och började tro att Fi dragit sig ur EU-parlamentsvalet men det var ju tur att det inte var så i alla fall! Tycker att det är pinsamt att medierna verkligen gör såhär, man tycker ju att stora tidningar som t.ex. DN borde vara trovärdigare än så…

  Sedan tänkte jag fråga en sak, jag vet inte om du har koll på detta men Gudrun Schyman var och höll tal på Södertörn (där jag går) i veckan, och jag skämdes för skolan över hur få det var som lyssnade. Tyvärr hängde regnet i luften och jag hade grupparbete inplanerat så jag hann bara lyssna en liten stund. Jag hade inte sett någon information om att hon skulle komma dit innan, hade jag gjort det hade jag planerat in att lyssna på henne. Vet du om hon/ni hade pratat med Södertörn om detta? Jag tänker att det hade varit bättre med mer reklam och om hon hade fått vara i aulan eller biblioteket och pratat, tror att publiken blivit mycket större då…

 2. Ping: DN ignorerar Fi i sin valbevakning inför EU-valet « Emma in the city

 3. Om Fi hade en stabilare politik som mindre gick ut på populistisk feminism så kanske man skulle kunna ta er på allvar. Jag umgås främst med tjejer/kvinnor som ligger runt er ”trogna bas” men knappt dessa kan ta er på allvar. Ni måste strukturera er. Detta är inte en diss – det är ett råd.

 4. Chatrin: Nej, vi drar oss aldrig ur, däremot så drar medierna ofta ut oss – kom alltid ihåg det! Vår hemsida är bästa platsen på internet.
  När det gäller Södertörn så vet jag att Schyman var där. Dilemmat för oss är att vi inte har någon personal och inga pengar så vi har svårt att kunna annonsera alltid hinna få till att lokala platser gör reklam innan. I Stockholmsområdet är detta särskilt svårt.

  xor & Kulturlebban: Eller hur!

  minnesmedia: Vi har flera hundra sidor politik, så du får nog speficera dig lite med vad som är populistiskt. Om du inte läst våra valfrågor så är det dessa:

  – Gör fri abort till en mänsklig rättighet
  – Aktivt jämställdhetsarbete
  – Bygg ut förskolan och barnomsorgen i hela EU
  – Stoppa sexslaveriet
  – Jämställd representation inom hela EU-organisationen
  – Fokus på mäns våld mot kvinnor
  – Respektera rätten till asyl
  – Ett sekulariserat EU, där kyrka och stat hålls åtskilda
  – Motverka militariseringen av EU
  – En könsmedveten klimatpolitik

 5. Ping: DN utesluter Fi « BeroBlog

 6. Ping: Klimatsmart kräver jämställdhet! « Veronica Svärd – Intersektionen

 7. Ping: Ja, vi röstar på Gudrun Schyman ändå! « lena alun

 8. Om det nu är så att att FP-avhopparen Maria Carlshamre är frånvarande p g a sin och sonens sjukdom – varför överlåter hon då inte platsen till en ersättare? Hon sitter ju i alla fall på ett Folkpartimandat. Det var som folkpartist hon blev invald.

 9. Ghostopinion: Bra fråga, det borde hon kanske ha gjort med tanke på det stora ansvar ett mandat innebär. Fp drog ju tillbaka det stöd hon behövde (särskild skolgång och assistans) för att kunna bo med sin son i Bryssel. Sveriges kommuner är inte så pigga på att betala personal och skolgång i annat EU-land (behöver ändras…). Som det ser ut i EU kan inte kvinor med sjuka barn, eller ens friska barn, arbeta full tid. Rätten till barnomsorg och anpassad skolgång är frågor som Schyman kommer att driva.

  Men mediernas beskrivning av Robsahm är ganska missvisande. De har mätt hennes yttranden, inte hur hon deltagit i omröstningar och man har heller inte tagit hänsyn till de rapporter hon skrivit om sexköp och människohandel och det påverkansarbete hon och hennes assistenter arbetat med i de frågor hon blev personkryssad för.

  Det är faktiskt mer oroande att moderate Europaparlamentarikern Christoffer Fjellner har haft i princip lika dålig närvaro, men ändå ställer upp till omval och dessutom bedriver en massiv reklamkampanj (bla på DN) för att han ska bli omvald.

  Med tanke på att Fjellner ställer upp till omval borde medierna intressera sig för att granska honom mer. Vi vet vad vi (inte) fick, men ska välja honom igen?

 10. Med den lön och de ersättningar hon har borde hon nog ha klarat stödet och assistansen till sonen utan FPs bistånd. Om bara viljan funnits. Och när hon nu hoppat över till FI – varför får hon inte det biståndet därifrån? Om hon nu behöver det?

 11. Ghostopinion: Nåväl, lönen är relativt hög (den omtalade chockhöjningen gäller dock inte ännu), men den räcker inte till privatskola, personliga assistenter, anpassat boende i Bryssel och ha kvar boende i Sverige mm.

  Du har höga tankar om demokratin i Sverige om du tror att Feministiskt initiativ får något som helst statligt partistöd. Vi får inte en krona, vi har ingen avlönad personal, har överhuvudtaget bara haft råd med lokal det senaste halvåret. Feministiskt initiativ går enbart runt på medlemsavgifter mellan 30-300 kr/medlem och då går det mesta till postutskick, telefon och sedvanliga räkningar och försäkringar. Vi har tex ingen valbudget alls nu jämfört med de etablerade partierna som delar på 60 miljoner att sätta sprätt på – på ett par veckor…

 12. Okej, förstår att ekonomin sätter stopp. Men att begära att FP skulle stå för fiolerna är väl att ta i. Jag håller fast vid att det enda moraliskt rätta av Maria hade varit att lämna sin plats åt en ersättare. Men då hade hon förstås gått miste om såväl lön som ersättningar. Ursäkta, den här diskussionen kom att hamna lite vid sidan om DNs valbevakning. Tråkigt nog följer DN bara ett sedan länge känt mönster: De partier som inte finns i etablerade församlingar finns överhuvudtaget inte alls. Om det inte handlar om att kasta skit på dem.

 13. Det är mycket riktigt stötande – och jag har definitivt upphört att se DN som en källa till objektiv information; framför allt på grund av deras allt mer märkliga utfall på ledarsidan. Däremot trodde jag bara det var (PP) de avskydde, samt i viss mån (V).

 14. Veronica: nej, det är möjligt att ni inte får något statligt partistöd, men du vet ju att ni bara verkar kalla er ett parti dom år det är val och annars är ni en kvinnoorganisation och får stöd för kvinnors organisering.

  Vad tycker du generellt om att någon väljs in för ett parti men sedan hoppar av och byter parti? Om någon från FI kommer in, vi kan kalla henne för Gudrun så där rent hypotetiskt, och sedan hoppar av och blir… ja, vad ska vi dra till med… partiledare för Vänsterpartiet (jag vet att jag fantiserar för det vore ju såklart helt orimligt) och satt som invald för FI men som vänsterpartist i EP, ja vad skulle FI tycka om det?

 15. Ghostopinion: Det är ingen som begärt att fp ska betala Marias omkostnader! Men det är ett faktum att indraget gjorde det stört omöjligt att utföra samma kvalitativa arbete.

  Anaïs : Ja, men nu är det artiklar i princip varje dag med pp i DN, grattis! Det är bra!

  Anonyme vmm: Du är en flitig läsare av Fi-bloggar så du vet mycket väl att Fi inte hade skrivningen att vi var ett parti när vi valde att ta emot folkbildningspengarna. Den skrivningen ändrades i februari i år och nu har vi tagit tydligare ställning till att vi strävar efter parlamentarism och nu kan inte några sådana tveksamheter uppstå i framtiden.
  Att politiker byter parti mitt i en mandatperiod händer relativt ofta, Sören Wibe bytte som bekant under samma mandatperiod från sossarna till Junilistan.

 16. Kan lägga till att en av KD’s parlamentariker, Lars Wohlin, bytte från Junilistan.

  Det gnälls det inte så högt om, trots att JL ville att han skulle lämna över platsen eftersom det trots allt var på jl’s mandat han kom in (ej personkryssad).

 17. Jag tycker DN är extremt inkonsekventa i det här fallet. Piratpartiet finns inte heller representerade – men får komma till tals. Grattis killar.

  Jag gillar verkligen inte att behöva misstänka strukturell diskriminering här igen.

 18. meta: Jo, Piratpartiet och Sverigedemokraterna fanns med i papperstidningen i EU-partiernas klimatsammanställning jag hänvisade till i detta fall (de har till skillnad från Fi ingen klimatpolitik). DN skriver nu också om Piratpartiet var och varannan dag, senast idag igen.

 19. Alltså, ursäkta spammen: varken PP eller F! finns representerade i EU eller kommunerna – men PP får vara med i DN bland de andra grabbarna.

 20. ”Glöm inte att våga vara feminist på valdagen – det är dags att bryta mansdominansen!”

  1.Varför är det så viktigt att bryta mansdominansen? Om det nu är bra karlar som sitter där? Är en dålig kvinnlig politiker bättre än en bra manlig?

  2.Kan man fortfarande vara feminist om man anser att det viktigaste är att rösta fram de politiker man själv tycker är bäst, oberoende av kön?

 21. Ping: Mediebevakningen av FI inför EU-valet är ett skämt « Roya – Intersektionalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s