Intervjuad i P1 Medierna idag om demokrati och politisk reklam i TV4

Jag blev intervjuad av P1 Medierna idag om att Feministiskt initiativ inte får vara med och ha reklam i TV4, som de andra partier som har ledamöter i Europaparlamentet. TV4 har ändrat sina beslut flera gånger på en vecka: först fick Feministiskt initiativ vara med, några dagar senare fick bara riksdagspartierna vara med (som FiaVG skriver lite märklig gränsdragning eftersom det gäller EU-valet). Dagen efter fick Junilistan vara med. Men ännu inget besked om vi får vara med.

Idag skriver Marie Grusell och Lars Nord på DN Debatt om att TV4 diskriminerar Sverigedemokraterna i sin reklampolicy. De menar att eftersom Sverigedemokraterna sitter representerade i flera kommuner så borde de få vara med i reklamen. Inte ett ord om Feministiskt initiativ.

En intressant aspekt är att TV4:s PM om politisk reklam säger att det är lagligt med politisk reklam så länge det inte direkt eller indirekt verkar mot demokrati eller är stötande i sitt innehåll. Utifrån den policyn vore det inte så svårt att komma fram till att Sverigedemokraterna inte passar in. De diskriminerar uttryckligen flera samhällsgrupper som migranter, muslimer, homo- och bisexuella och …kvinnor. De bedriver en familjefundamentalistisk politik som skulle få Sverige att backa 60 år tillbaka i tiden. Diskriminerande förslag som strider mot grundlagen och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Ett parti som förespråkar militär upprustning och där muslimer är en tydlig fiende.

Så, när kommer medierna att börja sin granskning av Sverigedemokraternas politik? När ska vissa av medierna sluta att direkt eller indirekt hänvisa till att de inte vill ha med Sverigedemokraterna varje gång de nekar Feministiskt initiativ utrymme?

När ska medierna tillåta en demokratisk vitalisering av partiväsendet?

(Och varför är det farligare att Gudrun Schyman berättar att EU behöver en utbyggd barnomsorg för att kvinnor ska kunna komma in på arbetsmarknaden, än att ha reklam för alkohol eller våldfilmer?)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “Intervjuad i P1 Medierna idag om demokrati och politisk reklam i TV4

 1. Ping: Jens O. » Blog Archive » CRA är en nödvändighet för ett fritt internet

 2. Jag är emot denna amerikanisering av politiken eftersom det blir de som återigen har mest pengar som kan påverka mest. Men när det gäller TV4 så tycker jag alla eller ingen borde gälla! Ska vi vara så oroliga för SverigeDemokraterna egentligen? Partiledaren och partiet borde ha gjort bort sig tillräckligt vid det här laget!

 3. Ja detta visar hur viktigt det är med en fri och oberoende press.

  Utan att veta så tror jag att TV 4 resonerar som så att ”det blir braTV med SD i studion”

  Varför skulle man annars välja och vraka vilka som skall få komma till tals inför EU valet?
  Om det viktigaste för dom inte är bra val debatt för oss Svenskar, utan en bra TV kväll.

  Persomligen tycker jag att alla partier som finns på röstsedlarna för EU valet skall få media utryme inför valet. För så vill jag tolka demokrati.

  Och släpper man in SD så får man nog släppa in dom partier som på ett sakligt kompetent sätt bemöter dom.

  Personligen tror jag att FI är ett bra val där.
  Då skulle man både få bra TV, och någon som styr upp mot SD åsikter med både kompetens och fakta. Villket jag tycker är viktigt.

  Mvh Janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s