Ska 14-åriga tjejer åtalas för medhjälp till våldtäkt?

Bästa Mikael Hammarstrand,

du menar att barnmorskor som skriver ut p-piller till tjejer under 15 år ska anmälas för medhjälp till våldtäkt. Men Mikael, det är faktiskt inte olagligt att vara under 15 år och flicka och ha sex. Var i förarbetena till lagen går det att uttolka att frivilligt sex mellan tex två 14-åringar är straffbart? Du får gärna svara på det som åklagare och jurist. 

Är tjejerna också medhjälpare till våldtäkt om de planerar för sex? Brottsprovokation kanske? Ungdomsanstalter kanske kan göra susen.

Du kanske inte vet att unga tjejer får p-piller även av andra anledningar än att ha sex. Exempelvis för att lindra menstruationssmärtor och av rent medicinska skäl för att lindra stora blödningar som ger blodbrist.

Eller är det så att du bara tycker att unga tjejer ska vara fina flickor och oskulder?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

10 thoughts on “Ska 14-åriga tjejer åtalas för medhjälp till våldtäkt?

 1. Det värsta är att åklagaren kanske har rätt. Ska man tolka lagen strikt så anser jag att det är tveksamt ur juridisk synpunkt att skriva ut p-piller till en 14-åring och sedan inte anmäla till polis eller socialtjänst. Men både du och jag vet att det finns massor av 14-åringar som har sex och som inte är utsatta för övergrepp och då skulle det vara närmast ett övergrepp att INTE skriva ut p-piller eller ATT anmäla en tjej som vill ha p-piller.

  Vad jag förstår ska Socialstyrelsen nu utreda vad som gäller och det är bra. Och visar det sig att det är olagligt att skriva ut p-piller till dom under 15 så tycker jag man får se över hur lagen kan ändras.

 2. Ett annat exempel är ju flickor som pga tex omskärelse eller missbildning har ett könsorgan som inte gör det möjligt att ha sex. Ska läkare då tvingas vänta tills flickan fyllt 15 innan dom kan påbörja en behandling som gör att hon kan genomföra samlag? Det vore ju helt orimligt.

 3. Det som gör mig mest upprörd med Hammarstrands uttalande är att jag inte förstår vad som kommer att bli bättre av att tjejerna inte får p-piller. Kommer de att låta bli att ha sex då? Inte precis.

 4. Det måste även bli olagligt för t ex en skolkurator att erbjuda tobaksavvänjning för de som är under 18 år. Det är ju förbjudet att sälja tobak till minderåriga = ingen röker, eller hur?
  Det måste även vara olagligt att sälja biltidningar för de som ej har körkort, de kan ju inledas i frestelse…
  Dessutom måste herr åklagaren passa noga på de kiosker som säljer boulevardtidningar till gossar under 15. Risker är stor att de självbefläckar sig, alltså har sex med sig själva, och de måste väl vara synnerligen straffbart att förse gossebarnen med stimuli som kan pocka på egna övergrepp….

 5. ”Den som har samlag med ett barn under femton år (…) döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år.” (BrB 6:4)

  P-piller används för att kunna ha samlag. Att skriva ut p-piller är därför att främja samlag. Att ha samlag med någon som är yngre än 15 år är att begå brottet våldtäkt mot barn. Att skriva ut p-piller till någon som är yngre än 15 år är därför medhjälp till detta brott.

  Om du inte gillar lagen så kritisera lagstiftaren (Thomas Bodström) istället för en åklagare som vill följa lagen. Eller kritiserar du alla åklagare som utför sitt jobb, om du inte gillar lagen som de bygger sitt åtal på?

 6. Erik_M, man måste fortsätta läsa kapitlet när man väl har börjat:

  14 § Den som har begått en gärning enligt 5 § eller 6 § första stycket mot ett barn under femton år eller enligt 8 § första stycket eller 10 § första stycket, skall inte dömas till ansvar om det är uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot barnet med hänsyn till den ringa skillnaden i ålder och utveckling mellan den som har begått gärningen och barnet samt omständigheterna i övrigt. Lag (2005:90).

  14-åringar FÅR ha sex med varandra.

 7. E. Mattson spammar samma kommentar på alla bloggar som tar upp ämnet, så jag tänkte jag följer efter med vad jag besvarade honom med hos mig.

  “Erik M.

  1. P-piller används inte för att ha samlag, det har vi våra genitalier till. P-piller används för att förhindra oönskad graviditet, reglera menstruationen samt lindra PMS.

  2. ditt argument förutsätter att enbart personer över 15 har samlag med flickor under 15.

  3. Hela din argumentation är ett cirkelresonemang och dessutom ett riktigt uselt sådant.

  Vad är det med er värdekonservativa, kan ni inte tänka på något annat än knulla?

  En av oss två ser på underåriga som sexobjekt, jag vet att jag inte gör det.”

 8. Det där som Veronica skriver om att unga flickor ibland får p-piller av rent medicinska skäl, tex för att minska mensblödningar, är faktiskt att hamna utanför ämnets kärna. Hammarstrand tror jag inte ens skulle överväga att åtala någon som ger p-piller av medicinska skäl. Det handlar inte om p-pillren i sig utan om sex-grejen. Det är den som skriver ut p-piller utan medicinska skäl och som är medveten om att den här flickan som är under 15 ska ha sex och ändå undlåter att anmäla det, trots att det finns en anmälningsskyldighet om man misstänker att ett barn utsätts för ett brott, och eftersom det i princip är olagligt att ha sex med någon under 15 (men med vissa undantag som det knappast är upp till varje barnmorska eller läkare att avgöra om det föreligger i det enskilda fallet), som riskerar åtal. Puh! Vilken mening! Hoppas ni orkade läsa den för jag orkade knappt skriva den 😉

  Men i alla fall. Hammarstrand kanske har rätt i sak och jag känner faktiskt förståelse för att han som åklagare måste följa lagen till punkt och pricka. Såg ni Debatt igår om det här så sa förre justitieministern i en nästan hotfull ton till Hammarstrand att han måste vara medveten om att om han åtalar utan laglig grund så kan han ställas till ansvar för tjänstefel. Men finns det laglig grund för åtal och Hammarstrand inte åtalar så gäller samma sak.

  Som jag redan sagt så är det bra att det här nu diskuteras öppet så att vi får klart för oss vad som gäller. Dom som kan skriva ut p-piller vill säkert inte bryta mot lagen, och dom vill säkert inte gå runt och INTE veta ifall dom bryter mot lagen… Det måste utredas.

  Min personliga inställning är att om det nu visar sig vara olagligt att skriva ut p-piller till dom under 15 så bör lagen ändras. Lagar kan ändras, och det hoppas jag ni är medvetna om.

  Hammarstrand kanske har rätt, men även om han har rätt så har han fel. (vitsigt sagt)

  Jag tycker också det är lite taskigt att vi nu ”hänger” Hammarstrand för det här. Han har gjort sitt jobb som åklagare och faktiskt så kan han ha satt igång en process som gör att vi får klarhet i den här frågan vilket jag tror att alla inblandade vill.

 9. Bra och intressant att du tar upp det här, jag reagerade som du. Fast frågan är om inte den gode åklagaren bara är ute efter en skjuts i karriären, det ser bra ut att ha några högprofilsdiskussioner så att man gör sig ett namn. Oavsett anledningen är det naivt.
  Man har inte sex bara för att man har p-piller. De båda går inte hand i hand. Att man skaffar p-piller innebär inte att man nödvändigtvis tänkt sig ha sex. Om en vuxen person kommer med till barnmorskan och begär att 14-åringen ska få p-piller för att den vuxna ska kunna ha sex med fjortonåringen är det en sak, men det tvivlar jag på någonsin har hänt eller kommer att hända.
  Och som flera också påpekar; Om en vuxen har sex med ett barn under 15 är det olagligt. Om ett annat barn har sex med ett barn under 15 är det inte olagligt.

  Den här diskussionen är ungefär lika dum som diskussionen om att ökad tillgång på kondomer skulle öka HIV-spridningen.

 10. Jag tycker det är idiotiskt av Hammarstrand att ta upp frågan på det här sättet, men han var väl ute efter lite publicitet kan jag tro. Att hela Sverige sitter och förfasas (även jag gjorde det till en början) över att han kunde komma med ett sådant rabiat påstående är nog det värsta av allt.

  Vart är erat kritiska tänkande, han sa att han med rådande lagstiftning kanske måste åtala någon, inte att han ville göra det. Han är klumpig, men inte för att han har någon egentlig åsikt i frågan annat än att lagen är luddig, utan för att han bara vill skapa uppmärksamhet och visa att han ska hålla stånd tills lagen ändras.

  Ingen vid sina sinnens fulla bruk tycker att det ska vara brottsligt att skriva ut/sälja preventivmedel till personer under 15, men herregud människor. Ta det med en lite nypa salt och se det för vad det är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s