Schyman: ”Skolorna sviker förstagångsväljarna i EU-valet”

Idag är det exakt två månader kvar till att det är dags att rösta i EU-valet 7 juni, men fortfarande är det tyst både bland de etablerade partierna, i medierna och …i skolorna! Förstagångsväljarna är en större grupp än någonsin och i förra valet röstade knappt 25 procent. Det är pinsamt för en demokrati. Pinsamt för en medelålders vuxenvärld som säger sig vilja förvalta demokratin.

Gudrun Schyman skriver i Sydsvenskan idag om att skolorna inte tar ansvar för förstagångsväljarna i EU-valet. Varken Ungdomsstyrelsen eller Sveriges elevråd planerar något skolval. Var ska de unga få den information som de brukar få inför riksdagsvalen? Är det inte relevant när 60-80 procent av de beslut som tas i kommunerna har sin bakgrund i direktiv och/eller lagförslag från EU?

När ska förstagångsväljarna få veta att Sverigedemokraterna inte bara är ett främlingsfientligt rasistiskt enfrågeparti utan också bedriver en homofobisk, kvinnofientlig och familjefundamentalistisk politik? Nu satsar de hårt på direktreklam i brevlådan hem till alla förstagångsväljare, och deras budskap tillåts förbli ogranskade.

Som Schyman skriver på sin blogg idag om förstagångsväljare:

Tendensen att extremistiska religiösa och politiska grupper lierar sig med varandra är stark i Europa. Där ser vi kristna fundamentalistiska lobbygrupper som t.ex. högljutt kräver inskränkningar av den fria aborträtten. Hur många unga kvinnor vet det? Högerpopulisten Le Pen  (Front National, SD:s inspiratörer) har påverkat Frankrikes president att utropa att han vill rensa förorterna från allt slödder (= invandrade och ungdomar). Hur många förstagångsväljare vet det?

Det är viktigt att rösta i EU-valet! Att det handlar om grundläggande saker i vår vardag visar filmen ”För varje flicka… finns en pojke…”

Skicka Schyman till Bryssel!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

One thought on “Schyman: ”Skolorna sviker förstagångsväljarna i EU-valet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s