Sexism och rasism som frodas i vardagen

Jag är orolig. EU domineras av konservativa gamla män som Berlusconi som lierar sig med högerfaschistiska rörelser. De gaddar ihop sig och påverkar politiken i lobbygrupper, om de inte redan sitter i våra parlament. De företräder en människosyn som är både rasistisk, homofob och sexistisk. Dessa åsikter och attityder går nästan alltid hand i hand hos samma människor (främst män).

Det är en sak med alla Sverigedemokrater som försöker kladda ner internetforum och bloggar, inte minst min, med sitt hat. Det är en annan sak att människor i gemen inte orkar bry sig. Igår diskuterade jag med en sosse om Feministiskt initiativs syn på hedersdebatten, i och med att Gudrun Schyman återigen blivit attackerad för att hon inte skulle bry sig om tjejer och kvinnor som blir utsatta för våld i hederns namn. Enbart för att hon är kritisk till hur begreppet används i rasistiska syften. Sossen menade att Feministiskt initiativ kommer förlora röster på att vara kritisk till att hedersdebatten är rasistisk. Ja, sa jag, det har du helt rätt i, och jag bryr mig faktiskt inte om ifall vi förlorar röster i ett val på grund av det. För mig är det viktigare vad vi vill med samhället och hur exempelvis hedersdebatten faktiskt drabbar de utsatta tjejerna i förlängningen med ökad rasism. Även om han kunde förstå att det faktiskt leder till ökad rasism, så tyckte han ändå att det var politiskt ostrategiskt. Folkvalda politiker i ett nötskal att tänka på rösterna framför allt.

Tjejer som drabbas av våld i hederns namn får inte ett bättre liv för att vi stämplar hela deras släkter som ”såna där hederssläkter”, att det där med våld ingår i just deras kultur, medan ”vi svenskar” klappar oss på bröstet för att vi minsann inte har just den typen av våld mot tjejer. Vilket inte är helt sant. Våldsstrukturerna ser olika ut i olika samhällen, har olika grader och våldets arter är definitivt inte svart-vitt åtskilda och väsenskilda. I verkliga livet är det ofta tendenser av ett typ av kontrollerande och våldsbeteende som finns. Om en farfar i en släkt argumenterar enligt mallen för ”heder”, men den övriga släkten inte alls gör det – ska då släkten dömas som tillhörande en ”hederskultur”?

Vem vinner på det?

Vem är det som inbillar sig att bara för att man problematiserar baksidan av ett begrepps användning och konsekvens i förlängningen i form av rasism och förenklade analyser, så går det inte att vara vaksam på riskbeteenden/personer som finns i tjejens omgivning och arbeta efter det? 

Det flesta är överens om att våld i hederns namn främst drabbar tjejer, men i sin iver att malla in det till något som gäller ”de andra”, så väljer man att bemnäna det som ”kultur” istället för patriarkalt våld mot kvinnor. För om det vore våld mot kvinnor som finns i alla ”kulturer” så skulle vi kanske tvingas analysera alla gråzoner och diskutera så kallat ”svartsjukevåld” som en kultur också? Och att svartsjukevåld då inte finns i andra kulturer, där våldet argumenteras med ”heder”?

Att begränsa kvinnors rörelsemönster, deras sexualitet, kontrollera deras klädsel och relationer och i de grövre fallen utöva våld är det som sammanbinder mäns våld mot kvinnor. Hur lagstiftningarna ser ut (eller inte) mot våldet varierar i tid, också i Sverige.

Ibland är det flera inblandade i våldet, i familjen eller män i grupp. Den senaste veckans kopplerihärva är en annan form av grupprelaterat våld mot tjejer. Svenska killar som åker till Thailand och köper horor och kränker dem är en annan typ. De är alla vanliga killar och män som vi träffar varje dag. På jobbet. På tunnelbanan.

Det som gör mig orolig är att andra vanliga killar och tjejer som inte orkar bry sig, eller struntar i det för att det finns andra syften som känns roligare att tänka på. Som att vinna några röster till i ett val. Eller argumentera för att ”sverigedemokraterna ska inte få styra vad vi andra kan säga eller inte”, alldeles oavsett att deras argument faktiskt göder sverigedemokraterna.

Att förhålla sig kritisk till användandet av hedersbegreppet handlar inte om något annat än en fördjupad konsekvensanalys av de drabbade. Att nyansera bilden av hur en ökad rasism och islamofobi gör hela situationen värre i det stora hela. Att arbeta mot våldet och förstå dess olika mekanismer kommer vi fortsätta med – alla vi som gör det i vårt dagliga arbete.

Roya skriver mycket intressant om islamofobi och sd. Niklas Hellgren skriver om att ha lite perspektiv på kungahusets besticksbestyr. Samuel påminner oss om att en debatt mellan Schyman och Berlusconi vill vi inte vara utan i dessa tider.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

7 thoughts on “Sexism och rasism som frodas i vardagen

 1. En sak som är skönt med Feministiskt Initiativ är att det är att parti med integritet. Vad man faktiskt tror på går före politisk strategi och röstfiskande. Så borde ju alla partier vara egentligen, så att man visste vad de stod för, istället för som nu när vänsterblocket och högeralliansen kopierar varandras retorik och allt bara blir förvirrat.

 2. jaha, rädslan för att utpekas som rasister är alltså större än att göra något åt eller ens erkänna hedersförtrycket som en egen gren av det patriakala förtrycket.Med sådana partier behöver tydligen utsatta kvinnor och män inga fiender dom har ju FI. Sveket är bottenlöst.

 3. Tack Emilie och Sofia!

  anonyma w:
  du har ju uppenbarligen inte läst vad jag skrivit, framför allt inte den delen där jag skriver att jag jobbar just med kvinnor som drabbas av våld – i olika former, bland annat de med tendenser av våld som av vissa familjemedlemmar argumenteras med heder.

 4. Ok veronica viktigt arbete.Men en liknelse Om man tar hand om trafikskadade, men inte gör något för att öka trafiksäkerheten bara för att man är rädd för att utpekas som bilfientlig.Jag då sviker man.

 5. anonyma w:
  Vad i det jag skrivit är det som säger dig att jag inte gör något för att få stopp på det våld som kvinnorna drabbas av?

  Och vad får dig att tror att ökad rasism, ökat rasistiskt våld och hårdare migrationspolitik gynnar dessa kvinnor?

 6. Vad du glömmer Veronica är det starka rasistiska tänkandet som även finns i botten av hedersförtrycket ex. giftemål skall ske inom den egna gruppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s