Chamberland, mp och medias makt

Alexander Chamberlands artikel i Aftonbladet igår om varför han lämnar Miljöpartiet för att gå med i Feministiskt initiativ väckte ett myller i bloggosfären igår och var den mest omdebatterade nyheten på internationella kvinnodagen. Efter det skrev han ett öppet brev i Miljöpartiets interna forum som han sedan också la upp på sin blogg Ta det röda pillret – se världsproblemen i vitögat.

Jag blir riktigt glad av att läsa brevet, hans artikel Lagom duger inte i ETC och av att se Mikael Alméns intervju med Chamberland på YouTube:

Chamberlands mediakritik och syn på riksdagspartirörelsen stämmer så väl med min egen syn på hur riksdagspartierna har förstelnat och packeterats in i PR-skapade mallar. Hur politikens egentliga syfte och visioner om ett i grunden annat samhälle försvunnit i de upphackade trista sakfrågorna. Hur kunde fastighetsskatten bli den viktigaste frågan i valrörelsen 2006?

Och hur är det fatt med demokratin när väljarna röstar på ett politiskt block de varken har läst partiprogrammet eller förstått vad konsekvenserna skulle bli – bara för att det är ”enda sättet” att få förändring? Och hur står det till med demokratin när traditionella media spelar med i det ytliga politiska spelet och inte förmår intressera sig för andra demokratiprocesser och våga tänka längre än att presentera de största partiernas valslogans? Ungefär 95 procent av människors syn på verkligheten får de genom medias filter. De har ett ansvar.

Och hur står det till med demokratin när media bojkottar alla nya politiska initiativ med hänvisning till att de inte vill ta in Sverigedemokrater? Alla vet orsaken: media vill inte ta in Sverigedemokraterna i morgonsoffor, radioprogram eller i tidningar för att de är rasistiska och strider mot de mänskliga rättigheterna.

Är det inte dags, en gång för alla att redaktionerna faktiskt talar klarspråk och är ärliga med sina handlingar? Är det inte dags att våra gemensamma samhällsfrågor får bli vitaliserade i media och att de som har visioner om en annan värld släpps in i samtalen?

Bojkotta gärna Sverigedemokraterna – men stå upp rakryggat för era val. Det skulle vara både begripligt och trovärdigt. Media slår knut på sig själv när de ger rasismen så stor makt över dem. Det är ett lika stort politiskt ställningstagande att inte rapportera utomparlamentariska partier som att ge begripliga förklaringar till varför vissa inte bör återges. Med den skillnaden att media idag aktivt begränsar den demokratiska utvecklingen som sådan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

One thought on “Chamberland, mp och medias makt

  1. Ping: SR och SVT nobbar Fi i vår sovande demokrati « Veronica Svärd - Intersektionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s