Död åt familjen! Leve den fria kärleken!

Ja, så heter det varje gång Gudrun Schyman ifrågasätter det heterormativa kärnfamiljsidealet. Och jag blir uppriktigt sagt lika road varje gång!

Liza Marklund och Linda Skugge har varit ett par av Schymans mer feministiska debattmotståndare genom åren, men nu har så även Skugge gått och skilt sig. Schyman var förståss snabbt framme och välkomnade Skugge ur den äktenskapliga kvinnofällan som också drabbar kvinnors hälsa och Skugge ger henne rätt idag i artikeln Så insåg jag att äktenskapet var en kvinnofälla.

Tyvärr har Skugge missat att Schyman inte alls är motståndare till att flytta ut en del av så kallade kvinnosysslor på arbetsmarknaden (precis som manligt kodade yrken har banat väg för). På den frågan slår Skugge fel. Mot vänstern slår hon rätt men inte mot Schyman som sagt.

Lika snabbt har förståss allvetande kristdemokrater och andra konservativa domedagsförespråkare varit med sin tycka-synd-om-Skugge-kampanj. Huvaligen – nu blir barnen knarkare och socialfall. Till och med tidningen Affärsvärlden rapporterar om äktenskapsdebatten. Andra förstår helt enkelt inte att familjen är en del av samhällets politiska system och har fått för sig att familjefrågor och familjepolitik helt pötsligt inte är politik så länge de kritiserar nuvarande system. Anser en inte att det privata är politiskt, ja då är en ju inte heller feminist.

I  smålands frikyrkliga näste bloggas det ilsket om att Schyman och Feministiskt initiativ minsann inte har något barnperspektiv eller ser till barnens bästa. Inget kunde vara mer fel. Om det är några som har huvudet på skafft för att ge lösningar inte bara för att vi ska få gladare och ekonomiskt självständiga mammor, så levererar vi ett helhetsperspektiv på ett välfärdssamhälle med tydliga visioner om en framtid för att barn ska växa upp som fria individer utan förtryckande heteronormativa begränsande mallar som de ska stöpas in i.

Att dessa religiösa äktenskapskramande män hellre surfar porr som flykt från sina fruar medan fruarna snällt ska städa vidare, det talar dessa debattörer knappast om.

Det går trögt för de konservativa. De Nya Moderaterna har äntligen tagit till sig av 70-talistfeminismens paroll varannan damernas. Tänk att det tar nästan 40 år för en del att börja vakna… det lär väl ta 40 år till innnan de inser att det inte räcker med varannan damernas, utan att det krävs lite innehåll i politiken som gör skillnad också.

Nej, mer fri kärlek och mindre äktenskapliga bojjor. Skicka Schyman till Bryssel!

3 thoughts on “Död åt familjen! Leve den fria kärleken!

  1. Ping: Stöveltramp med mockasinsteg « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s