Regeringens inkompetens om ojämställda bolagsstyrelser

Maud Olofsson och Nyamko Sabuni skriver på DN Debatt idag att de tror att de ska få fram lik ur garderoben om de hör av sig till börsbolagens valberedningar och frågar hur de arbetar med jämställd representation. Lycka till är det enda och jag orkar kommentera på det just nu, men Gudrun Schyman säger betydligt vettigare saker på sin blogg idag. Kan inte låta bli att citera några stycken:

Men kära ministrar. Det här är redan gjort. För två år sedan gjorde jag och ekonomijournalisten Mia Odabas just detta. Och inte nog med det. Vi köpte aktier också. Och vi gick på stämmorna och talade för varan, dvs talade för jämn könsfördelning i styrelserna. Utifrån ett ägarperspektiv. Med långsiktig lönsamhet i sikte var vi oroliga.

Jag kan berätta om våra erfarenheter. Brevsvaren från valberedningarnas ordföranden var som ”goddag yxskaft”. Antingen redogjorde de för de allmänna formuleringarna i bolagsordningen eller så mumlade de om ”kompetens” eller så kastade de tillbaka frågan till ägarna. De menade att deras (vaberednignens) uppgift bara var att utvärdera den styrelse som suttit det senaste och sedan föreslår en ny. Om ingen direkt misskött sig blev det (ofta) samma.

Med dessa ”icke-svar” gick vi vidare till stämmorna, begärde ordet, la fram alla fakta som finns om hur resultat och effektivitet stiger med fler kvinnor i styrelserna och bad om svar på frågorna igen. Och fick höra samma svammel igen. Ingen hade något mot kvinnor, självklart inte, men just här gällde det kompetens. Erfarenheter från operativ hög nivå, helst den högsta, just inom samma verksamhetsområde, dvs den erfarenhet som de själva hade, var det som gällde. Andra göre sig icke besvär. Dessutom var det en fråga för ägarna, inte valberedningarna. En del ägarrespresentanter fanns naturligtvis där och de valde ibland att le roat. Jämställdhet var en underhållningsdetalj.

Det fanns ett ställe där jag hade stöd. På damtoaletten!

Jag förstår inte att den borgerliga alliansen är så fega i den här frågan. Att den socialdemokratiska regeringen aldrig kom till skott med lag om kvotering, utan lät det stanna vid ett hot (det ända som bevisligen hittills gjort att utvecklingen tog ett skutt framåt) förstår jag. Det berodde på att stora delar av den mansdominerade arbetarrörelsen inte tycker det här är frågor som (s) ska syssla med. Om några överklasskärringar på Östermalm får sitta i styrelser eller inte hör inte till socialdemokraternas bord, resonerade (resonerar?) man. Margareta Winberg var ensam, utan stöd i partiet.

Uppdatering: En arbetsgrupp i Centerpartiet med Sofia Jarl suckar och går emot sin partiledare Maud Olofsson och trycker på kvotering. Sofia Jarl suckar också över att regeringen inte har några jämställdhetsmål.

Annonser

One thought on “Regeringens inkompetens om ojämställda bolagsstyrelser

  1. Ping: Maud ersätter Mia och Klara « FiaVG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s