Mät din snorre

…är rubriken till dagens artikel av Maciej Zaremba. Rubriken andas en feministisk ådra, men det vet jag inte om han har – har aldrig undersökt saken. Hans dotter har jag dock haft en del feministiska köksbordsdisksussioner med över alldeles för mycket kaffe. Hur som helst. Idag är det vårt konstiga svenska språk som är Zarmebas tema, och det är faktiskt riktigt roliga språkliga missförstånd han tar upp. Rubriken syftar på ett försök att skriva ”mät ditt snöre”, som blev lite fel…

Men artikeln är inte bara rolig. Den visar på ytterligare exempel på hur de höga kommungränserna och den bristande individuella coachingen av nyanlända fallerar i Sverige. Hur nyanlända inte får gå korta specialkurser med rätt inriktning som skulle kunna ge dem arbeten de är utbildade i. Istället mer eller mindre tvingas de till städjobb och socioekonomiskt utanförskap. Och det är inte de Nya Moderaternas fel denna gång (även om de upprätthåller samma gamla systemfel), det är sossarnas fel. Så här har det varit i åratal.

Ett integrationssystem som slussar in många människor i en förvaringsburk. Människor som inte vet vad de kan förvänta sig eller vart de ska vända sig för att få adekvat rådgivning. Det skulle jag själv inte ha den blekaste om ifall jag flyttade till ett nytt land.

Roya – Intersektionalen tipsar om en enklare integrationsskola.

Vad händer annars då i världen? Att säga ”nöff” till en polis bestraffas, men inte rasistiska uttalanden av polisen själv. Konflikten mellan Israel och Palestina fortsätter. Den värsta finanskrisen ever råder, fackförbunden är som tokiga och IF Metall funderar på att sänka löner och höjer A-kasseavgiften. Nya Moderaternas valslogan En tusenlapp mer i plånboken har förvandlats till en tusenlapp mindre i plånboken – och på det tillkommer försämrad välfärd. Att kvinnors deltidsarbetslöshet leder till heltidsarbetslöshet med Nya Moderaternas arbetslöshetslinje talar knappt någon om, förutom Schyman. Volvo sparkar personal och höjer samtidigt ägarnas bonusar.

Annonser

One thought on “Mät din snorre

  1. Tyvärr är Zaremba knappast feminist… Framför allt har han skrivit flera artiklar mot genus- och queerteori av olika slag. Synd, eftersom han ofta skriver vettigt om andra saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s