Mona Sahlin sjunker och Allianspolitiken är inte munter

Jag hinner ju inte riktigt blogga som jag skulle vilja just nu, även om det finnas massor att blogga om! Spektaklet kring kronprinsessan Victoria vet inga gränser. Folkpartiet vill med sin jämställdhetsbonus att pappor ska få mer pengar än mammor om de är med sina barn (vore trevligt om mammor som arbetar fick mer pengar än papporna då också om de menar allvar med sin konstiga bidrags-jämställdhetspolitik). Trist är att läsa att Mona Sahlin har så lågt förtroende bland väljarna just nu. Sahlin behöver bli mer offensiv i debatten och ta för sig om hon ska lyfta.

Intressant idag är att läsa om Maciej Zarembas reportage i DN. Zaremba beskriver att det är stört omöjligt att rekrytera personer till bristyrken bland nyanlända, och jag känner så väl igen hans beskrivning från de studier jag själv har gjort av kommunernas flyktingmottagande av kvinnor. Introduksionsenheterna frågar inte efter nyanländas faktiska kunskaper och arbetslivserfarenheter, utan placerar dem ofta i ett redan färdigförpackat introduktonsprogram som inte är individanpassat.

Få saker gör mig så förbannad som Sveriges generalisering av flyktingar och andra nyanlända. Ingen annan ”grupp” visar med sån tydlighet spännvidden i erfarenheter och kompetenser bland människor, och det är verkligen slöseri med mänskliga resurser att tvinga in denna minst sagt spretiga grupp i mallar. Och det är kränkande för många att inte bli sedda för vilka de är och för vad de kan. 

Även kvinnor som inte har haft ett lönearbete med svenska mått räknat har ofta gedigna yrkeserfarenheter från de familjeföretag de arbetat, men det är skrämmande hur sällan dessa kompetenser efterfrågas och dokumenteras av dom som ska coacha in personerna på arbetsmarknaden.

Jag skrev för övrigt en debattartikel till Arbetaren om Nya Moderaternas rasistiska brunhögerpolitik som kommer att innebära att Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, rivs upp. Det är tragiskt att Nya Moderaterna gör Sverigedemokraterna följe i migrationspolitiken. De borde fokusera på systemfelen inom bostads-, utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken och inte minst flyktingmottagandet, och lära sig se individerna istället för att straffa nyanlända som grupp.

Annonser

One thought on “Mona Sahlin sjunker och Allianspolitiken är inte munter

  1. Ping: Leila Falsafis integrationsskola « Roya - Intersektionalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s