Rösta i EU-valet – och tänk stort

I helgen har Feministiskt initiativ kongress i Uppsala där vi tar beslut om kandidater till Europaparlamentsvalet, styrelse, talespersoner, ett utvecklat politiskt dokumentet För en feministisk politik, samt valplattform till EU-valet 2009. Jag har gett mig på mastodontuppdraget att sitta kvar i styrelsen under de två kommande valrörelserna. Inga pengar, ingen personal, dvs vi behöver en hejdundrande uppbackning från alla feminister!

EU-valet är fortfarande inget hett ämne i Sverige. Trots att beslut som tas i Bryssel allt mer sätter ramen för våra möjligheter att lagstifta och över vår vardag i Sverige. Tiarafeministen skriver idag:

Vi har satt på skygglapparna och vill inte se hur mycket EU påverkar våra liv. Det var länge sedan det handlade om gurkor och jordgubbar, nu handlar det om lagar och militarisering, flyktingmottagande mm. Stora viktiga frågor för alla oavsett politisk färg.

Men särsklilt viktiga är frågorna om militariseringen av EU och de växande murarna för oss feminister, skulle jag vilja tillägga. Lissabonfördraget som riksdagen beslutade under hösten kräver nu att alla medlemsländer ska syssla med militär upprustning. Sveriges eventuella ambitioner på alliansfrihet försvann i ett ryck. Diplomati och solidaritetsinsater kommer i skymundan.

Med krig följer ännu mer död. En logisk följd som kriget i Gaza är ett exempel på och som jag ägnat många inlägg åt. En fredlig insats är handelsblockad mot Israel. World Social Forum uppmanar nu till en världsomfattande bojkott av Israel.

Om EU ska handla om enbart jobb och ekonomi och vi missar den militära förödelsen, då har vi verkligen skjutit oss själva i foten. Feministiskt initiativ vill att vi tar ett helhetsgrepp om politiken istället och ser hur militär förstörelse tillsammans med klimatförstöringen ödelägger all social rättvisa, ekonomi, välfärd, arbetsförhållanden och jämställdhet. Fred måste vara grunden.

Annonser

One thought on “Rösta i EU-valet – och tänk stort

  1. Tufft och beundransvärt att ställa upp för en mandatperiod till. God knows att feminismen behöver alla goda krafter som finns dock, det finns som sagt en del att göra.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s