Ska Feministiskt initiativ byta namn till Feministerna?

Frågan om Feministiskt initiativ ska byta namn till Feministerna kommer att beslutas på kongressen nästa helg i Uppsala. Gudrun Schyman föreslår att kongressen ska det, och precis som SVD skriver idag så röstade styrelsen ner (alltså även jag!) hennes förslag och föreslår att kongressen inte ska byta namn till Feministerna. Det finns en mängd argument mot: ökade kostnader för nytt kampanjmaterial av pengar som inte finns, svårt att hinna med att sätta ett nytt namn innan EU-valet och framförallt finns det en oro för att feminister inom andra organisationer kommer att uppleva det som att ”Fi lägger beslag på feminismen”.

Det senare argumentet köper inte jag. Jag har aldrig hört att det gnälls över att vänstern lagt beslag på begreppet vänster, eller att ”liberalerna” lagt beslag på liberalismen. Eller att moderaterna anses vara moderata för den delen  😉 Och att Alliansen verkligen skulle vara en enad allians råder det högst delade meningar om.

Men Schyman menar att Feministiskt initiativ inte längre är ett initiativ, och jag kan hålla med henne om det. Vi är här för att stanna och det faktum att vi har parlamentariska ambitioner kommer att stärkas och tydliggöras i de nya stadgarna. Ingen ska tvivla på det!

Men jag är osäker på om det är bra timing att byta namn nu. Osäker på om väljarna har förstått att feminismen är en egen politisk ideologisk utgångspunkt, precis som socialism eller liberalism. Är ni mongna för det steget? Är det dags för Feministerna att ta steget in i politiken?

Svara gärna!

Annonser

31 thoughts on “Ska Feministiskt initiativ byta namn till Feministerna?

 1. Nja nog kan ett namnbyte pigga upp…men just nu är det ingen bra ide tror jag. Fi har på gott och ont blivit kända hos almenheten (väljarna) som just Fi. Så ett byte nu inför ett viktigt val kan nog bara förvirra.

  Sen kostar det onödigt med pengar med…Med tanke på att det kannse inte får den efekten man hoppas på.

  Men inför framtiden så är nog ett nambyte rätt. För när man läser om era argument så upptäcker man att Fi är så mycket mer än ett Feministiskt parti…Men sunda åsikter i många andra frågor men alltid med Feminismen som grund…Så Feministerna och något mer efter kannse?

  Mvh janne

 2. Namnbyte just nu käns ju som en ekonomisk katastrof.

  Men jag anser att lägga beslag på feminismen argumentet håller. Det finns ingen folkrörelse som kallar sig moderater, vänstergrupper och vänsterpartier finns det så många av så det är svårt att monopolisera. Men feminister är en bred rörelse som redan finns som ingridiens i flera partier och inom en stor utomparlamentarisk rörelse som kanske inte vill bli förknippade med vårt fina parti. Jag vill inte vara den som var med och tog beslutet som dödade feministbegreppet i sverige…

 3. Ping: Feministerna bättre än Feministiskt Initiativ? « Tidvatten

 4. Hej,
  Jag tycker absolut att vi INTE ska byta namn, Fi är inarbetat. En känsla för ett namn tar tid att bygga upp. Inget mer hattande nu, nu är vi parti och nu är vi Fi! Det rimma 🙂

  Jag vill proklamera vår politik inte förklara för folk varför vi bytt namn. Fyra månader till valet, lets go!

 5. nej inte namnbyte! varför kommer Fi bara på töntiga saker att ”pigga upp med” i stället för att bättra på sin politik i praktiken? det vi har i våra politiska dokument är ganska fint men lever Fi ens upp till det som står? jag tycker det enda som känns nytt med Fi är ett nytt ständigt tjat om att sälja in sig hos (vissa) eventuella väljare kosta vad det kosta vill.

  sedan är det ju intressant att du kan förutse vad som kommer ändras i stadgarna utan att beslut tagits om det än..

 6. Samuel: ”Nu är vi parti – Nu är vi Fi” …me like.

  Sissela:
  Men Gudrun blev ju nedröstad av styrelsen och det är upp till medlemmarna (dig) att bestämma. Jag ser det inte som att ”Fi är töntigt”? Och det är verkligen inget hinder mot att bättra på politiken? Den blir snarare verkligen bättre på kongressen vad jag kan se på motionerna!

  Angående stadgarna så pekar motionerna åt samma håll, satte upp fingret i vinden där. Det är otroligt sällan numera jag hör röster som anser att Fi ska vara en folkbildningsrörelse och jiddrar (i mitt tycke) om olika ben. Fi förlorade en massa medlemmar efter valet 2006 när vi helt plötsligt inte skulle vara ett parti längre. En del av de medlemmarna ser ut att återvända nu!

 7. Nej, nej, nej byt INTE namn. Eller, gör som ni vill (vi vill…jag är ju faktiskt nybliven medlem :D). Förutom kostnaderna etc. som du nämner så är feministikt initiativ såpass inarbetat, desssutom så tycker jag att initiativ låter bra -lite framåt! Jag förstår hur Gudrun menar, men i mina ögon kan ett initiativ vara här för att stanna -vi tar ständigt initiativ liksom!

  Sedan angående argumentet “Fi lägger beslag på feminismen” så köper jag det rakt av 😉 Faktum var att detta var det första som dök upp i huvudet! Jag vet inte om jag kan formulera ett svar på ditt resonemang så här dags, men på något sätt så tycker jag att feminismen är en såpass bred rörelse som har varit bred cäldigt länge och som har en historia som är mycket längre än F!:s och jag tycker att det är viktigt att F! inte försöker ”dölja” (i brist på bättre ord) detta faktum. För vi är ju inte ”feministerna” vi är några av feministerna! Ett feministiskt initiativ helt enkelt. Det finns ju feminister som är med i vänstern/sossarna/folkparitet/mp och det finns utomparlamentariska feminister och det finns feminister som inte vill rösta på F! och som kanske har goda skäl att inte vilja (det är inget särskilt jag tänker på nu, jag bara brainstormar).

 8. Jag håller med dem som säger att namnet ”lägger beslag på feminismen”. Vi feminister lider redan i dag av att ”feminismen” anklagas för allt möjligt, utan att vi dessutom ska behöva tillskrivas medlemsskap i ett parti. Jag vill, som feminist, vara fri och obunden även från politisk ”stämpel”. Så nä, jag är inte medlem i Fi. Och då har jag kanske egentligen inte heller någon talan – men åsikter har jag.

  Om namnbyte är viktigt, (F! är rätt inarbetat nu), så kanske Feministiska partiet vore ett alternativ. Kommer reta gallfeber på alla andra partier som vill ha en feministisk profil, dessutom. Men det är ju upp till bevis för dem! 😉

 9. …och just det… jag är ju en av ”väljarna” som är målgruppen för namnbytet… tror många tänker som jag. 🙂

 10. haha, Arbetarpartiet Feministerna!! Yes! Äntligen lite vänster i Fi!!
  Om jag skulle fått välja skulle vi haft det namnet från början, men inte ändra nu. alla argument redan sagda.

  Men hur kan vi vara ett parti om vi inte är en folkrörelse? ska vi vara ett gäng utvalda som ska leda folket?
  Nä! nu är vi 600 personer i partiet och det kan inte gå vägen i ett val när vi är så få. Först ska vi vara en folkrörelse, sen kan vi göra anspråk på att representera folk.

  Ska bli kul med kongress. Vi ses!

 11. Byt namn till ”Kvinnopartiet”.
  Fi är ju ändå inget annat än ett
  rent kvinnoparti till den delen
  att man endast tar kvinnors parti.
  Snacket om jämställdhet är bara
  nys! Titta tex på styrelsen som är
  helt dominerad av kvinnor förutom
  några få män. Eller listan till EU
  parlamentet som enbart är kvinnor.

  ”nu är vi 600 personer i partiet ” skriver nån ovan.
  Det är fler i brorsans båtklubb.

 12. Initiativ är som demokrati – måste ständigt förnyas och återerövras – så varför namnbyte?
  Har ”rörelsen” redan stelnat?

 13. Ni borde lyssna på Schyman, hon är listig och har erfarenhet. Hon har märkt att Fi är en katastrof som normala människor bara skrattar åt och nu vill hon lägga beslag på ett ord som funkar bättre bland folk som inte är extrema galningar som ”hatar dej du djävla man”. Det är ett bra sätt att få väljare. Folk är nämligen inte smarta. Fi är för inarbetat- negativt. ”Feministerna” är däremot konstigt nog POSITIVT inarbetat bland många.

 14. Ping: Namnförslag, ett uttryck för öppenhet « FiaVG

 15. meta: Håller helt med om att det är upp till bevis för de 6 riksdagspartier som menar sig vara feministiska! Men du är inne på en intressant kärnfråga i diskussionen: varför ska feminism, men inte liberalism eller socialism vara fri från politisk ”stämpel”? De är grundläggande politiska ideologier allihop. Poängen med att Fi finns är att det lyfter feminismen som grundläggande politisk ideologi.

  jonas: Självklart är feminismen en folkrörelse, det kommer på köpet. Men Fi hade aldrig bildats om det inte vore för den parlamentariska tanken. Jag, och väldigt många med mig, hade aldrig gått med i ännu en feministisk seminarieklubb, det finns mängder. Och vi är fler medlemmar än 600. Ses på en spännande kongress! 🙂

  apse: Ja, det krävs ju inget politiskt ställningstagande direkt att gå med i en båtklubb, så det har jag all förståelse för att de drar fler. Det är för övrigt mer begripligt att Fi har en dominans av kvinnor än att Piratpartiet inte har en enda kvinna i sin styrelse.

  Kerstin: Nix, rörelsen rör på sig som aldrig förr!

  Sven Bergensjö: Vem är normal? Du? Ingen i Fi har ropat “hatar dej du djävla man”, så du har nog hamnat i fel forum.

 16. Fi är ingen ”manshatande samanslutning”
  Det är en samanslutning som även är kvinnovänlig, och det är ovanligt i vårat samhälle tyvärr.

  Mvh janne

 17. ”liberalisterna” skulle nog inte gå hem hos fp:s väljare heller, lika lite som ”socialisterna” skulle gå hem hos vp och s. (vp strök för övrigt sitt k, som stod för ”kommunisterna”.)

  Jag anser att ”feministerna” inte är en grupp eller en ideologi på det sätt som de ”klassiska” ideologierna är. Feminism av i dag är så mycket mer mångfacetterat – det som är gemensamt är väl i stort sett att vi vill arbeta för kvinnors jämställdhet med män, då vi i dag ser att kvinnor drar kortaste strået för det mesta.

  Jag anser att det mycket väl går att få in ett feministiskt tänkande i de politiska ideologier som finns, precis som det går att få in ett miljötänkande överallt. (Det har ju gått, på bara 15-20 år, att få folk att sortera sopor och att inte köpa klorblekt papper.)

 18. Hej Meta!
  Nä jag kommenterade att fi inte var det…Fast jag tror inte att övriga feminister är manshatare 🙂

  Problemet med att en del kvinnor utrycker manshat har inget med feminister eller Fi att göra. Utan beror nog på ”dåliga” erfarenheter från män på deras personliga plan…När man känner hat så ligger det nog tyvärr rätt tunga dåliga erfarenheter bakom.

  Feminister ser jag som något posetivt, några som kämpar för att göra vårat samhälle mer kvinnovänligt och rättvist…Och jag gillar rättvisa 🙂

  Mvh janne

 19. Jag tycker nog att det är för mycket att göra anspråk och jag är inne på liknande linje som flera andra uttryckt kring det. Också att flera känner ju igen Fi men ett namnbyte kan förvirra, i varje fall till en början.

 20. Ping: Ska Fi byta namn till “feministerna”? « billskogen - inte vilken skog som helst

 21. Rättvisepartiet Feministerna är ett bra namn. Särskilt bra är det för oinsatta.
  Allt handlar ju i grunden om rättvisa och basen och grunden i detta bygger på en feministisk ideologi. Namnet borde bättre spegla all den trägna och lovvärda rättvisesträvan som genomsyrar innehållet i vår politik. Fortfarande gäller det konkreta vardagsfrågor – medborgarnas vardag och i synnerhet kvinnors förfördelade lott av samhällskakan.
  Jag kan tänka mig att ”Rättvisepartiet Feministerna” kan förstås och accepteras betydligt lättare än det lite stylade ”Feministiskt Initiativ”.
  Vad säger du om det Veronica? ”Arbetar” ord är ju helt omöjligt, det är ju sabbat av både sossepampar och moderater.
  Men det vackra ordet rättvisa har faktiskt ännu inte slutat vara vackert.
  Det är användbart och fint. Och samtidigt som det i sig är ett absolut begrepp ( av samma karaktär som jämställdhet, som ju också är ett absolut begrepp ) så är det användbart i stora frågot så väl som små. Rättvisa är något som faktiskt kan mätas och påvisas. Vi feminister är inga flummare, det vi kräver är handfast

 22. Inte för att vara sådan, men är namnet F! så ”inarbetat” när man vare sig nått 1 % i val eller ens syns i undersökningar?

 23. Gudrun är smart, men jag tror hon är ute och cyklar i den här frågan. Ni har lagt ner mycket tid o pengar på att etablera namnet FI, så släng inte bort den investeringen.

  Ordet ”Initiativ” tycker jag dessutom är positivt laddat. En sak jag beundrar er för, är att ni har försökt bygga en genuin gräsrotsrörelse från grunden. Det är ovanligt i tider av PR-byrå-stajlade partier, och väcker respekt. Och ordet ”Initiativ” är liksom med på ett hörn i det arbetet, det signalerar att ni bygger ett parti i samarbete med medlemmarna, istället för att kommendera fram gräsrötterna endast när det är val.

  Så fortsätt med er långsiktiga folkbildning, och lägg istället krut på att ta fram en vettig valplattform eller liknande, även om det innebär att ni kanske får kompromissa med en del formuleringar för att inte stöta bort borgerliga väljare. (Att folk är ”höger” i meningen att de vill ha mindre av statlig styrning innebär inte att de inte kan vara feminister.)

  Och döp inte om er till “Rättvisepartiet Feministerna”, det påminner alldeles för mycket om “Rättvisepartiet Socialisterna”, som ju redan finns.

  Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s