Könsfabriken Let’s Dance

BANG:s chefsredaktör Sonja Schwarzenberger skriver en rättfram feministisk analys av Let’s Dance! Själv dansade jag charlestone i höstas just för att slippa undan den enorma könsfabriken som de flesta danser vanligtvis innebär.

Annonser

7 thoughts on “Könsfabriken Let’s Dance

 1. Jag håller inte med. Det är en skitlöjlig artikel.
  Och det är inte konstigt att det är just blondinbella och kitty som blev utröstade. Ingen av dem får någon att känna med dem, de bjuder inte det minsta på sig själva, utan har en väl kontrollerad yta och stil, allt är uträknat och enligt deras valda roller, även kittys löjliga små tricks. Folk är ju inte idioter. Det handlar om empati och identifikation.
  Sen dansade de båda oengagerat, det var uppenbart så att fokuset för båda låg på något annat än dansen(uppmärksamheten).

  Och dessutom uppmärksammades faktiskt tjejen som dansar med den starke mannen av juryn, just för hennes insats. Så hon ljuger i artikeln.

 2. Det finns dans-subkulturer (även gällande pardans) som med tiden fått en mer könsneutral attityd än andra. 🙂
  Det var en väldigt bra artikel tycker jag, fattar inte alls den här skiten med ”röra sig som man och kvinna”, och framförallt inte hur den åsikten kan upprätthållas av homosexuella män i dansvärlden.

 3. Till Blomma:
  ”fattar inte alls den här skiten med “röra sig som man och kvinna””.
  Vad är det du inte förstår?
  Du har alltså aldrig märkt att vi är lite fysiskt olika? Och att de flesta tjejer tycker det är fint med manlighet och att det är samma sak med killar som gillar killar? Och att killar som gillar tjejer också tänder på deras kvinnlighet? Och att tjejer som tänder på tjejer tänder på det faktum att det är en tjej?

  Och på vilket sätt har de fått en könsneutral syn? Genom att båda eller ingen för? Eller att någon klär sig lite androgynt?

  Herregud vilka framsteg. Att man inte tänkte på det redan för tusentals år sedan? Eller vänta nu. Det gjorde man ju..

 4. ”håller inte med”
  – Jo, jag vet att heterosexuella män tänder på kvinnor, att bögar tänder på män, att lesbiska kvinnor tänder på kvinnor och att heterosexuella kvinnor tänder på män.

  Däremot finns det inget inneboende i män som säger att de måste föra pga sin fysik, eller att kvinnor alltid måste bli förda. På folkdansen dit jag går så dansar män med kvinnor, män med män och kvinnor med kvinnor. Många turas om att föra. Trots detta så är deras mans- och kvinnokroppar intakta!

  Idén om att manskroppen respektive kvinnokroppen har varsin särskild plats i kulturen (där mannen ofta ska vara den ledande och kvinnan den som följer efter likt ett barn) köper jag inte.

 5. Det faktum att dans (pardans, iaf) i princip är ritualiserad parningslek har gått dej helt förbi, förstår jag. Att du jämför folkdans med modern pardans tyder ju på detta.

  (Sedan är det alltid komiskt när folk försöker hävda att vi i princip skulle vara det enda däggdjuret som på något underligt sätt inte är olika mellan könen. Och ja, jag vet hur hyenor fungerar, men det enda som egentligen är olika där är att honorna dominerar hanarna ist för tvärt om)

 6. ”Håller inte med” och ”Stefan” låter arga.

  Deras världsbild: kvinnors underordning är naturlig.

  Några kvinnor som tröttnat: ”vi vill inte alls vara underordnade.

  Arga män: +frust+ +flås+ ”DET VILL NI VISST! VAD ÄR DET NI INTE FATTAR!?”

  Kvinnorna som tröttnat: ”Vi känner inte att vår underordning gentemot er är så naturlig som ni känner att den är”

  Arga män: ”ni FATTAR ju inte hur det ÄR! Titta på djuren! Titta på kulturen sen urminnes tider! FATTA att ni ska underordna er oss och NJUTA av det!”

  Kvinnorna som tröttnat: ”nej tack.”

  Arga män: ”jävla feminister!”

  Och visst, ni kan hitta många kvinnor som njuter av att underordna sig er. Gör det, bli tillsammans med dem, det är helt okej! Men tvinga inte alla att känna så, och gör inte kulturen tvingande gällande mäns och kvinnors olika roller. Hade den varit så naturlig hade ju folk inte kunnat göra motstånd mot den. Då hade den upprätthållts automatiskt, utan era arga tillrättvisanden.

  Den folkdans jag dansar utgår från par. Där har också traditionellt män fört. I de sammanhang jag dansar är det inte så. Även andra sammanhang, som t ex tango, börjar queeras till. Förbered er på hur allt färre kvinnor kommer älska att underordna sig er naturliga överlägsenhet, ni stora starka manliga män!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s