Vårdgarantin skapar administration och remisstopp

Vårdgarantin är ett litet politiskt påhitt för att det ska verka som att politiker som den här står på de vårdbehövande patienternas sida. Missförstå mig rätt nu. Jag tycker det är skitviktigt att patienter får snabb vård, men det går inte snabbare för att vården får böter för att de inte hinner med i trycket och befolkningsökningen. Det skapar snarare administrativt merarbete och dessutom merkostnader för att de redan har för lite resurser för att kunna klara av en allt mer specialiserad och kostsam vård. Och dessutom gör det till slut att patienterna inte tas emot någonstans som nu på grund av vårdens rädsla för repressalier. I bästa får Stockholms landsting betala dyrare vård i något annat län.

Och se där vad alliansen gillar nya myndigheter när det kommer till kritan: ”Vårdgarantikansli”, jo jag tackar jag. Vad sägs om att lägga pengarna på bättre vård istället?

Jag skulle mycket hellre se morötter för bra effektivisering av remiss- och vårdflöden, bra kvalitét och bra bemötande. Rätt kompetenser för rätt uppgifter till att börja med.

Några kollegor kommenterade remisstoppen i Stockholm idag vid lunchbordet med ”äntligen någon som säger ifrån… det där var bara en tidsfråga”. Vårdpersonal är ett otroligt lydigt släkte. Och inte helt oväntat smartast på sin verksamhet. Jag tycker politikerna borde fråga oss i vården istället vad som behöver förbättras för att det ska bli en optimal vård.

Annonser

5 thoughts on “Vårdgarantin skapar administration och remisstopp

 1. Det mest otroliga i sammanhanget är att länets största sjukhus måste spara pengar – mycket pengar – så att de befarar att de måste avskeda personal.

  Alltså: landstinget lägger sparbeting på Karolinska, landstinget (staten?) tvingar fram en vårdgaranti, Karolinska måste avskeda folk, landstinget tvingar sjukhuset att böta om de inte uppfyller vårdgarantin => ännu mer pengar fattas för att kunna ge en god vård.

  Märkligt? Nä. Alliansekvation.

 2. Exakt beskrivning! Blev alldeles matt när SR rapporterade om hur sjuvkvården nu skulle smita undan böter. Energi o tid får läggas på trixande som skulle behövas lägga på väsentligare saker.

  Måste vi verkligen ha retorikstinna landstingspolitiker?
  /Marita

 3. meta:
  Alliansekvation är vad det är: ta från vården och ge till administrationen. Ytligt retoriskt.

  tidvatten:
  Ja, precis. Även vårdpersonalen måste nu börja trixa i sin tur för att överleva sina arbetsgivare, politikerna. Strålande. Förutom att patienterna får trixa alltmer med sin privatekonomi för att överhuvudtaget ha råd att vara sjuka. Det är inget vidare att vara sjuk och upptäcka att det där socialförsäkringssystemet som de flesta tror ska fungera, ofta hänvisar vidare till kommunernas socialbidrag. Som i sin tur skärper riktlinjerna så att du måste skilja dig, sälja hus, bil (och barn höll jag på att skriva… men fullt så illa är det inte). För att kunna betala mediciner, mat och hyra. Om du nu har någon bostad kvar att betala.

  Trix trix.

  Och nej, vi behöver inte ha fullt så retorikstinna landstingspolitiker, det går att välja andra.

 4. Hej Veronica, (faster) !
  Får jag ställa oerhört dum fråga -en fråga som kan komma få dig att skämmas över att överhuvudtaget veta vem jag är?
  Ehm..vad betyder intersektion/ intersektionen?
  Har tydligen missat det.. Kram från Sandra

 5. Hej på dig Sandra! Din fråga är inte det minsta dum, jag har bara inte orkat ta itu med att förklara det än… så svårt är det 😉 Tänkte ta det när frågan dök upp och .. tata .. Du är först!

  Jag har nu försökt att formulera detta komplexa perspektiv på ett förhållandevis enkelt sätt, vilket knappt låter sig göras. Läs här och kommentera gärna om det verkar helt obegripligt. Viss förkunskap i teoretiska perspektiv som tex feminism och antirasism underlättar.

  Hälsa familjen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s