Snälla Israel backa nu!

Jag noterar att debatten om kriget i Gaza börjar likna pajkastning här på bloggen. Se till att hålla god ton, tack! Ömsesidig respekt och fred är ju målet (sägs det ofta i alla fall), glöm inte bort det i ilskan.

Israel fortsätter att attackera FN:s byggnader och döda civila kvinnor och barn som befinner sig i dem. Karin på Heja Världen skriver träffande:

Vi kan aldrig, inte någonstans i världen, tolerera att FN är måltavla för krigshandlingar. Vi kan aldrig tolerera att en stat förägrar ett folk, i sitt eget eller något annat land, humanitär hjälp.

Det smärtar också att upptäcka att folkrätten verkar vara en partipolitisk fråga här hemma i Sverige. Det trodde jag aldrig. 

Karin har så rätt. Turkiet kräver nu att Israel ska uteslutas ur FN. Turkiet har ju själv en del att arbeta med när det gäller mänskliga rättigheter, men det är bra att de visar framfötterna i ämnet. Övning ger färdighet (det gäller förståss alla länder).

Det ryktas att Israel funderar på att blåsa av massakern ikväll, men att Israel inte planerar att gå med på några av Hamas villkor, som bland annat är att gränsövergångar ska öppnas och att Israel häver sin straffblockad mot området. Så något eldupphör lär det ju inte bli. Inte så länge Israel inte bekänner människorna i Gaza deras rättigheter.

För alla som inte vet vad ni ska ta er till för att göra världen till en bättre plats och Gaza i synnerhet så har bloggen no snow here hela 25 konkreta tips. De lokala demonstrationerna fortsätter också, Roya är förståss där.

Annonser

12 thoughts on “Snälla Israel backa nu!

 1. ”Snälla Israel, sluta existera nu!” hade nog varit en mer passande rubrik. Det är ju det som vänstern och Israelhatarna önskar innerst inne. På vänsterfronten intet nytt.

 2. Johan: För mig är detta verkligen inte en höger-vänsterfråga, jag ser mig inte som särskilt vänster själv. Detta handlar om mänskliga rättigheter och förutsättningar för att skapa fred. Det finns inget hat mot Israel härifrån, det finns ett motstånd mot deras politik.

 3. Att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt är förstås också något av en utmaning i en situation som denna. En av alla dessa förment israelsvänliga bloggar som är hur aktiva som helst just nu, påpekade att det minsann pågått och pågår en massa andra hemskheter – Darfur, Tjetjenien osv – och ifrågasatte varför de inte debatteras lika livfullt…om man nu vill värna mänskliga rättigheter. Tja, vad ska man säga? Hur många röster höjs i exempelvis våra svenska medier som f ö r s v a r a r det som sker i Darfur, det som sker i Tjetjenien? Finns det några västeuropeer som jobbar på att till och med f ö r n e k a eller b a g a t e l l i s e r a händelserna i Darfur eller Tjetjenien?
  Och i vilka svenska medier höjs röster som misstänkliggör den som engagerar sig för mänskliga rättigheter i Darfur eller Tjetjenien för att vara terroristanhängare?

  Vidare har vi argument som påminner om vissas syn på våldtäkt: en i Sverige bosatt israelisk militär presenteras i DN som forskare i islamologi och gör uttalanden om att en sorts martyrideologi är stark inom Hamas och förklarar alla döda – de som skjuts och bombas med Israels vapen – utifrån detta…Det påminner faktiskt om talet om kvinnlig masochism…

  Ja, det är inte underligt om tonen blir som den blir i debatten – även från deras sida som har ett varmt hjärta (det är inte svårt att räkna ut vilka som inte har det). Fast lite lättare att hålla huvudet kallt tycker jag ändå det blivit sedan jag kommit fram till nyss nämnda skillnader mellan debatten kring händelserna i Darfur eller Tjetjenien och det som nu sker i Gaza.

  När det inte bara sker övergrepp – utan dessa dessutom försvaras, förnekas och de som ömsom försvarar, ömsom förnekar övergreppen dessutom angriper och misstänkliggör dem som reagerar på övergreppen och protesterar…ja, då är det onekligen en utmaning att hålla hjärtat varmt men huvudet kallt! Men det är det vi måste göra.

 4. Jag är varken ”vänster” eller ”Israelhatare” men trött på Israel och deras ständiga slakt på Palestinier. Dom har snart förintat ett helt folk. Likväl som tyskarna har fått skämmas för nazismen och förintelsen bör judarna idag känna skam för det som händer i Gaza. Min sympati för judarna och Israel är för alltid slut. Israel får gärna sluta existera för min del.

 5. hellen:
  Det är klart att man skulle vilja engagera sig i allt hela tiden, men det är stört omöjligt. Just nu är kriget i Gaza högaktuellt, och självklart vill de som hyllar Israels gärnaingar oavsett vad Israel gör att vi ska prata om annat.
  Helt rätt inställnign att hålla hjärtat varmt och huvudet kallt!

  Anette:
  Håller med om att Israel kommer att få skämmas för det de gör nu, men Israel är inte samma sak som alla judar. Det finns många judar som vågar stå upp mot Israels krigförande politik, jag känner stor sympati för dem. Har skrivit och länkat om flera av dessa tidigare på bloggen.

 6. Men man kan tydligen acceptera att en stat har Sharia lagar med piskning, avhuggning av händer och stening till döds.

  Bara dom får humanitär hjälp efteråt. Då går det ju bra att vara medlem av FN. Övning ger fingerfärdighet.

  När det gäller Darfur går det tydligen bra att ”tolerera att en stat förvägrar ett folk, i sitt eget eller något annat land, humanitär hjälp.” utan att uppröras.

  Där dör ca ca 5 500 människor i månaden till följd av striderna som backas upp av en muslimsk regering i Sudan. Var finns upprördheten?

  Jo, det blir nog ett eld upphör, för att Israel har uppnått sitt mål med att avsevärt reducera antalet raketer som Hamas urskillningslöst skjuter mot Israeliska civila och att avsevärt minska insmuggling av nya raketer.

  Men någon fred blir det inte. Inte så länge Palestinerna inte bekänner judarnas rätt att existera.

 7. Thorleif…:
  Det är ju en jättebra retorik att köra med: ”Dom slaktar människor i Sudan utan att det blir rabalder, så då får vi också göra det!”
  Verkligen strålande retorik.

 8. ”Likväl som tyskarna har fått skämmas för nazismen och förintelsen bör judarna idag känna skam för det som händer i Gaza”

  Notera att det inte handlar om israel utan om judar i sig. Därmed skulle det gå att läxa upp vilken jude som helst, med anledning av ”massakern i gaza”.
  Kanske är solidariteten med palestinierna bara en chimär, och används bara som ett slag träd mot israel (judarna)?

 9. Thorleif hur vet du att Israel har nått sitt mål att reducera antalet raketer som skjuts in mot Israel framöver?
  Följden av detta krig blir bara att Hamas blir ännu starkare och får ännu fler anhängare. Rätten att existera måste gälla även för palestinierna.

 10. Ping: Blogs of the Day: Svenska « ATer: Criação de Sites Empresa (5511) 2527-3032. Sites Dinâmicos!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s