Raskriget fortsätter och världen är i uppror

Det var mängder av demonstrationer över världen idag. Att det blev stundvis spänd stämning idag på demonstrationerna var att väntat. SamuelRoya och Anna Wester rapporterar.

Våldet ökar från båda sidor – som väntat – och nu är det än mer hopplöst att få till en hållbar fred. När Israel inte accepterar FN:s resolution om omedelbar och hållbar vapenvila är det också svårt att tänka sig att Hamas skulle böja sig för det. Istället hotar Israel att trappa upp kriget och FN får nöja sig med att skrapa ihop lik och skadade vuxna och barn och riskera sina egna liv för att hjälpa nödutsatta. Kostnaderna, mänskligt och ekonomiskt, för denna massaker är enorma.

Jan Myrdal är jag väl inget fan av överlag, men han skriver intressant om att samgifte mellan israeler och palestiner är olagligt i Israel idag och jämför med andra koloniala raskonflikter som varit dömda att misslyckas.

Själv skrev jag 2006 en debattartikel om att sätta Israel i handelsblockad och tvinga fram politiska fredssamtal för att nå hållbar fred, tillsammans med några andra spridda debattörer. Artikeln är lika aktuell idag. Tyvärr.

Annonser

2 thoughts on “Raskriget fortsätter och världen är i uppror

  1. Jag tror inte en blockad Israel är svaret regionen behöver. Skulle man kunna få till ett läge av fred i regionen så kan israelerna, vid ett öppnande av gränsstationerna från Gaza, erbjuda många jobbtillfällen för palestinier.

    Däremot att finna någon form av medelväg som kunde attrahera Hamas och israeliska myndigheter kunde nog bli en riktig succé.

    Vi får avvakta Barack Obamas tillträde den 20:e. Då GWB för närvarande är i stadiet ”lame duck” så är sannolikheten mycket liten att han ska lyfta ett finger för konflikten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s