Demonstrera ödmjukt för fred idag!

Det är knappt att jag vågar ge mig in i diskussionen om Israels politik efter det rabalder med Bo Rothsteins upprörda debattartiklar och att SVD:s Maria Abrahamssson blottade sin bristande källkritik genom att ljuga om mig i tidningen i november. Det rabalder som drog igång efter att jag dumt nog hade publicerat en läsarkommentar som relativiserande raljerade om judar kontra förtryck av transpersoner på min förra blogg. För att undvika ytterligare missförstånd så avsåg ingen i sammanhanget att vara antisemtisk och jag anser inte att olika förtryck ska ställas mot varandra.

Att antisemitismen blommar upp med Israels upptrappade krigsföring förvånar nog ingen, inte heller israeler själva gissar jag. Kamferdroppar gör en intressant och läsvärd analys av hur både islamofobin och antisemitismen, båda lika rasistiska, plågar våra medvetanden. Att vara kritisk mot den förda politiken (oavsett ”sida”) och samtidigt inte falla in i rasistiska retoriska mönster är svårt, och många misslyckas med det i dagsläget. Om jag ger mig ut i dagens demonstrationer med avsikten att få ett stopp på kriget, samtidigt som en del demonstratörer uttrycker rasism – bidrar jag till denna rasism då?

En medlem i Feministiskt initiativ skrev på facebook att hon är rädd för att dagens demonstrationer ska spåra ur, och det är en befogad rädsla. Människor är upprörda och arga som en följd av det upptrappade kriget. Samtidigt är det bra att människor reagerar och inte rycker på axlarna åt alla de män, kvinnor och barn som mördas. Den nämnda Fi-medlemmen uppmanar istället till lokala fredssamtal mellan palestinska och judiska feminister i Sverige (sådana pågår på andra håll världen). Det går att ta kontakt med henne för den som vill!

Jag hoppas att dagens demonstrationer blir lika fredliga som avsikten med demonstrationen är för de flesta!

Annonser

3 thoughts on “Demonstrera ödmjukt för fred idag!

 1. Skriven den 7 januari 2009
  Enda vägen till varaktig fred: Totalt återlämnande av de ockuperade områdena i Palestina till FN- godkända gränser!

  Israel har idag genom att bomba en skola där civila sökte skydd, en dansk fältsjukhus och otaliga civila bostäder öppnar dörren för alla slags vedergällningar mot sin egen befolkning. Det betyder att våldets spiral kommer att fortsätta och de barn som ser det kommer att bli framtidens krigare på båda sidor.

  Den internationella opinionen kan inte acceptera något annat än en totalt tillbakadragande från alla de ockuperade områdena i Palestina till 48 eller 67 års gränser, skapande av en sammanhängande palestinsk stat och skapande av säkra gränser för båda stater för att på en gång på alla sätta slut för den 60 åriga slakten. Israel och palestinierna måste pressas ekonomisk och politisk genom allmänhetens bojkott och klagomål. Regeringar i världen kommer inte att göra något åt saken. Det måste vara folket runt om i världen som bojkottar den starka parten, i detta fall Israel, att dra sig tillbaka till de erkända internationella gränserna och på så sätt möjliggöra en palestinsk stat som kan leva i fred med Israel inom erkända gränser. Innan Israel drar sig tillbaka kommer ingen fred att vara möjligt. Utan en palestinsk stat kommer alla möjliga desperata grupper och tendenser från ett förtryckt folk sedan 60 år till uttryck. Också åtgärder som ett folk i frihet, suveränitet och verklig demokrati inte skulle tillgripa.

  Angående de förslag som lags fram av Frankrike och Egypten är dem orealistiska och måste förkastas angående. Gaza kan inte fortsätta att vara belägrade av den zionistiska regeringen! Hamnarna och havet måste vara i palestiniernas händer och så gränserna till alla frisinnade stater runt omkring så de kan föra in mat och allt vad de behöver för att leva som ett fritt folk. Så småningom ska hela det palestinska området nå fullständigt självständighet. Det är den enda vägen till varaktig fred! Det finns ingen annan väg. Allt annat är bluff som inte leder någonstans! Vi måste komma ihåg att den nuvarande situationen har stort del av sitt ursprung i den långvariga belägringen av Gaza och mer grundläggande i den illegala ockupationen av Palestina sedan 60 år tillbaka.

  Belägring stöds av USA och genomfört av Israel i syfte att störta Hamas som kom till makten tack vare den enorma inkompetensen, stupiditeten och fanatismen i Washington och Israel.

  Låt inte missledas av Hamas tjatet. Om det inte är dem kommer andra i deras ställe. Orsaken ligger i ockupationen så dess lösning! För den delen ska palestinierna själva välja sina ledare när de blir fria på riktigt och det måste omvärlden respektera. Det finns ingen demokrati utan verklig suveränitet och frihet!

  En fri Palestina är den enda lösningen så vi slipper mer blod på båda sidor. Lämna alla ockuperade områdena, lämna alla bosättningar, kompensera de som har blivit bestulna på sina hus och mark, låt de som vill återvända till Palestina göra det! Kräv ömsesidig erkännande! Att Palestinierna erkänner Israel räcker inte. Israel måste erkänna Palestina som en fri stat också!

  V.g. och sänd vidare och översätt till andra språk! Jag kallar alla anständiga människor i världen att ställa upp för detta mål och slå för att inte se mer oskyldig blod flytta i Palestina eller Israel. Historien kommer att döma oss alla. Och om det finns en Gud borde du vara rätt bekymrad om du ser dina bröders och systrars blod rinna på Palestinas gator och inte göra något.

  ”Bandits with planes …
  came through the sky to kill children
  and the blood of children ran through the streets
  without fuss, like children’s blood.”
  (Pablo Neruda’s poem About the Nazis raids in Spain)

 2. Ping: Största demonstrationen på många år: 12 000 i Stockholm « Roya - Intersektionalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s